Elintarvikeyritykset hyötyvät saunan vetovoimasta

Ruoka ja juoma sekä sen esillepano ovat olennainen osa suomalaista saunaelämystä. Maut ja kaunis kattaus täydentävät rentouttavan ja hyvinvointia lisäävän kokemuksen. Ne korostavat saunaelämyksen moniaistisuutta ja ainutlaatuisuutta.

Turun yliopiston elintarvikekehityksen professori Anu Hopian ja kumppaneidensa luomaa työpajamallia on aiemmin hyödynnetty jo useissa ruokakehitysprojekteissa. Nyt tämä kokemus ja osaaminen, Sauna from Finlandin yritysverkosto sekä SnowPandan kiinalainen ruokakehitysverkosto lähtevät yhdessä kehittämään saunaan liittyvän elintarvikealan tuotteistusta kansainvälisille markkinoille sopivaksi. Haluatko mukaan? Ilmoittaudu täällä.

Tasteful by Sauna from Finland
Anna Ruotanen / Sauna from Finland

Etelä-Pohjanmaan liiton AKKE-rahoituksella toimiva uusi hanke tähtää kehittämään alueen yritysten liiketoimintaa yhdistämällä suomalaisen saunan vetovoiman suomalaiseen elintarvikeosaamiseen. Etelä-Pohjanmaa ja alueen yritysten osaaminen ruoka- ja juomatuotannon osuudessa on vahva, ja viennin lisäämiseksi siihen halutaan nyt yhdistää myös sauna.

“Tutkijoiden, kuluttajien ja yritysten välinen yhteiskehittäminen on jo aiemmin tuottanut hyviä tuloksia. Kehityksen suuntaaminen kansainvälisille markkinoille on luontainen jatkumo aiemmille projekteillemme ja on erityisen hienoa olla mukana suomalaisen saunakulttuurin edistämisessä. Kaikkihan me rakastamme saunomista ja saunan jälkeisiä ruokahetkiä”, kertovat elintarvikekehityksen professori Anu Hopia sekä projektiasiantuntija Nanna Rintala Turun yliopistosta.

Kansainvälistä näkökulmaa mukaan tuo Kiina-yhteistyö

Uutta näkökulmaa ruoanvalmistukseen tuo yhteistyö Sichuanin ruokamaakunnassa olevien SERC-kumppaneiden kanssa. Kiinalainen ruokayliopisto ja toisen asteen “kokkikoulu” tuo makuelämysten kehittämiseen oman maailmalla kuuluisan näkökulmansa. SnowPandan Esa Vuorenmaa näkee hyviä mahdollisuuksia kansainvälisessä yhteistyössä. “Tämä on hieno kokonaisuus. SnowPandan ja SERC:in kumppaneissa Kiinassa on kuuluisan Sichuanin keittiön ammattilaisia ja tuomme heidän osaamisensa mukaan tekemiseen.”

Saunaelämyksen rikastamiseen kannattaa nyt panostaakin. Esimerkiksi viime vuonna Suomen matkailua koskevia internethakuja tehtiin suurimmilla hakukoneilla kansainvälisesti yhteensä 4,9 miljoonaa, joista eniten haut liittyivät sauna-aiheeseen. Kokemus on siis monella Suomeen suuntaavalla matkailijalla to do -listalla.

Workshop Työpaja Sauna
Anna Ruotanen / Sauna from Finland

Hankkeen tarkoituksena on saattaa saunaruokailun kehittämiseen liittyvä yhteistyö alulle ja saada siten myös eteläpohjalaisia elintarvike- ja matkailuyrityksiä mukaan kasvavaan saunaliiketoimintaan. Tulosten myötä Etelä-Pohjanmaa voi profiloitua entistä vahvemmin ruoka- ja matkailumaakunnaksi, jossa sauna ja sen oheispalvelut ovat tarjolla korkealaatuisesti.

“Mukaan lähteminen kannattaa, sillä saunan suosio on kasvanut huimasti ja se on yksi suurimmista Suomen vetonauloista. Onnistuneen saunaelämyksen kuuluu myös maistua hyvältä!” kertoo Sauna from Finlandin toiminnanjohtaja Carita Harju.

Lue lisää millaista saunaruokakehitystä Sauna from Finland on aiemmin tehnyt.

How can we help you?

Titta Pervis

Markkinointi- ja projektipäällikkö
Tel. 0449313451

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste