Viikko Ruka-Kuusamossa sauna-auditoijan silmin

Mitä saunaelämyksen auditointi on ja mitä kaikkea siinä otetaan huomioon? Tervetuloa Sauna from Finlandin Satu Ilomäen mukaan viikoksi auditointikeikalle Ruka-Kuusamoon.

Maanantai – Rukan Salonki & Pyhäpiilo

Maanantaina aloitin urakkani auditoimalla Rukan Salongin Hitech-savusaunan sekä pienen matkan päässä Rukan keskuksesta olevan Pyhäpiilossa sijaitsevan savusaunaelämyksen. Mitä pidempään saunaa pitävä yritys on ollut laatutyössä mukana, sitä enemmän elämystä on jo ehditty kehittää vuosien saatossa. Tällöin myös laatusaunojen vastuuhenkilöt ovat itsekin entistä tarkempia elämyksen osa-alueista, joka nousikin esiin keskustellessamme LSJ Group Oy:n Marjo Määtän kanssa. Heidän saunaelämyksensä ovat harkittuja kokonaisuuksia. Saunoista löytyvät suuret ikkunat mahdollistavat luonnonläheisyyden saunassa ympärivuotisesti ja alueen syvä hiljaisuus tehostaa rentoutumista. Jos luonnonvedessä uiminen ei nappaa, kohteissa on mahdollisuus järven lisäksi pulahtaa KuumaLähteen ulkoporealtaaseen. Pyhäpiilon savusauna on Iltalehden lukijoiden Suomen parhaaksi saunaksi äänestämä ja se vaatii pitkän lämmityksen ennen saunomista. Pyhäpiilosta löytyy myös talvisin laatusertifioitu jääsauna, mutta sitä varten luotu lumikasa odotteli vielä marraskuussa rakentamiseen sopivia kelejä.

Pyhäpiilon savusauna

Kun pohdin kehityskohteita, totesin, että priimasta on korkea kynnys parantaa. Keskustelua saatiin kuitenkin aikaiseksi kaikkien saunapalveluiden jatkuvan kehittämisen perusjutuista, eli mm. saunatekstiilien uusimisesta tietyin väliajoin kovan kulutuksen vuoksi sekä eri pesuaineiden testailusta. Pyrimme löytämään sopivat tuotteet Sauna from Finlandin verkostosta.

Tiistai – Isokenkäisten Klubi & Pohjolan Pirtti

Tiistaina matkasin auditoimaan Isokenkäisten Klubin tilaussaunan, joka sijaitsee kolmen kilometrin päässä Venäjän rajasta. Savusaunassa pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan turvehoitoa, jossa muuten käytetään LehtoPeatin turvetta. Yrittäjät Katja Vira ja Sirpa Kämäräinen saavat saunojan unohtamaan arjen huolet. Heillä on käytössään myös omatekoisia saippuoita ja voiteita sekä elämyksen osana pääsee maistamaan paikan omaa kuohujuomaa sekä glögiä. Nämä ovat esimerkkejä, miten laadukkaan saunaelämyksen moniaistisuuden ja kontrastin arvot täytetään: mm. tuoksujen, makujen ja hyvän palvelukokemuksen kautta.

Isokenkäisten Klubi

Tämän jälkeen suuntasin Pohjolan Pirttiin, jossa Tanja Pohjola otti minut vieraanvaraisesti vastaan. Pohjolan Pirtissä on kolme saunaa. Yksi hyvin perinteinen sähkösauna, joka löytyy monesta kodistakin; toinen taas isompi nimeltään ”höyrysauna”, sillä siitä löytyy Harvian höyryominaisuudella varustettu sähkökiuas. Nimestään huolimatta se on siis aito suomalainen sauna. Kolmas sauna on varustettu Aitokiukaalla. Auditoinnissa pohditaan myös pesuhuoneiden toimivuutta, jotka Pohjolan Pirtin saunoissa ovat tilavat ja siistit. Terassilla on palju, josta voi katsella tähtitaivasta. Mieleenpainuvaan elämyspalveluun voi kuulua myös saunahoitoja. Tanja tekeekin saunoissaan erilaisia vihtomishoitoja ja ihania jalkahoitoja.

Saunottaja Tanja Pohjola

Keskiviikko – Saunaelämyksen tuotteistamisen infotilaisuus

Sauna from Finland tekee auditoinnin lisäksi koulutuksia saunaelämyksen kehittämisen eri osa-alueisiin liittyen. Keskiviikkona järjestimme Rukan Salongin ravintola Kultalassa infotilaisuuden saunaelämyksen tuotteistamisesta ja markkinoinnista Ruka-Kuusamon alueen matkailuyrittäjille sekä matkailualan opiskelijoille. Pyrimme avaamaan työmme kokonaiskuvaa alalla toimiville ja saimmekin hyvää keskustelua aikaan. Haluatko kehittää omaa saunapalveluasi? Lisätietoa koulutuksistamme.

Torstai – Ruka Safaris

Torstaina vietin koko päivän Iisakki Villagessa Ruka Safaris Oy:n kanssa, josta löytyy kolme saunaa. Tarkoituksenamme oli auditoida vain kaksi saunaa, Iisakin rantasauna ja Aivoriihi, mutta Ruka Safariksen Niina Lavikaisen sekä Ville Maijasen esitellessä minulle heidän kolmannen saunansa, Hikikammarin, huomasin että tämä sauna tarvitsee oman sertifikaattinsa. Se on skandinaavisesti sisustettu kelosauna, jossa saunominen on happirikasta korkean katon takia. Hikikammarissa voidaan myös järjestää ryhmille saunajoogaa. Näin saimme siis laatusaunojen joukkoon taas yhden lisäyksen.
Sekä Iisakin rantasaunassa että Aivoriihessä on molemmissa Aitokiuas. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että löylyt olisivat olleet samanlaiset. Iisakin rantasaunan löylyt ovat kipakammat kuin Aivoriihessä. Onkin hyvä muistaa, että kiukaan valinnan lisäksi löylyihin vaikuttaa myös mm. kiuaskivet, saunan rakenteet ja ilmanvaihto. Aivoriiheen jäi vielä kehitettävää, mutta Nina sekä Ville olivat innokkaita kehittämään elämystä nautinnollisemmaksi. Kolmen saunan auditointipäivä kesti yhteensä 10 tuntia, mutta näin ihanissa saunoissa saunominen jättää kuitenkin hyvän olon kehoon.

Saunatonttu Niina Lavikainen

Yhteenvetona

Ennen saunaan astumista, käyn aina läpi aidon suomalaisen saunaelämyksen laatukriteerit saunan vastuuhenkilöiden kanssa. Kriteeristö saattaa vaikuttaa alkuun pitkältä, mutta loppupeleissä monet kohdat täytetään sillä, että saunatilat on suunniteltu ja rakennettu alusta alkaen laadukkaasti. Sen jälkeen kehittäminen keskittyykin lähinnä elämyksellisyyden luomiseen ja tilojen ylläpitoon.

Auditointien lopuksi käyn läpi saunatoimijoiden kanssa kehitysideat. Jälkikäteen kaikki saavat vielä laatukriteeristöön peilaavan kirjallisen raportin valokuvien kera, joiden avulla voi jatkaa omaa kehitysprosessiaan. Vinkkaamme myös erilaisista verkostomme tuotteista, kuten pesutuotteista, laudeliinoista ja pyyhkeistä, jotta palveluntuottajan ei itse tarvitse käyttää aikaa etsimiseen.

Niina Lavikainen ja Ville Maijanen tutkimassa Jokipiin Pellavan tuotteita

Kokonaisuudessaan viikko Ruka-Kuusamossa oli erittäin antoisa. Näin pitkään sauna-alalla olleelle, upeiden ja uniikkien saunaelämysten kokeminen muistuttaa miksi teen tätä työtä. Ammattitaitoisten ja intohimollaan työtä tekevien ihmisten kanssa elämysten kehittäminen on parasta, kun meitä kaikkia yhdistää rakkaus saunaan.

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste