Pyhäpiilon Jääsaunalle UNIQUE-laatusertifikaatti

Rukan Pyhäpiiloon rakentuu vuosittain taianomainen elämyssauna, jonka pääsee kokemaan ainoastaan talvella. Miksi? Sillä saunan päärakennusmateriaalina käytetään jäätä. Palveluntarjoaja RUKAN SALONKI vastaanotti 29.1.2021 Sauna from Finlandin laatusertifikaatin hienosti suunnitellulle saunaelämykselle.

Pyhäpiilossa on tarjottu jo monta vuotta peräjälkeen matkailijoille elämyksellinen jääsauna osana palveluvalikoimaa. Erikoista jokavuotista rakennusprojektia ja sen ympärille suunniteltavaa palvelukokonaisuutta on hiottu joka vuosi yhä paremmaksi. Toiston ja kokemuksen tuoma varmuus upeasta saunaelämyksestä paistaa Rukan Salongin & Villa Veskarannan mökkikylää pitävän perheyrityksen LSJ Group Oy:n toimitusjohtajan Marjo Määtän kasvoilta. ”Meillä on Jääsauna nyt 21. kerran eli osaamme rakentaa sen”, Määttä kertoo varmasti.

Pelkästään jäätyneestä vedestä ei voi kokonaista saunaa rakentaa, vaan mukavuuden ja toimivuuden vuoksi tarvitaan muitakin materiaaleja. Pyhäpiilon Jääsaunassa nämä muutkin materiaalit ovat silti luonnonmateriaaleja, kuten kunnon suomalaiseen saunaan kuuluukin. Jääsauna rakennetaan muutoin isoista jääkuutioista, mutta turvallisuusmääräysten vuoksi sen katto tehdään kelolaudasta ja paremman saunomiskokemuksen saavuttamiseksi lauteet ovat puusta. Kiuas on perinteisesti puulämmitteinen. Jääsauna on myös rakennus siinä missä muutkin, joten rakentamista varten täytyy siis hakea rakennusluvat. Määttä mainitsee, että lupien hakeminen on vaivan arvoista, sillä saunan voi silloin vakuuttaa onnettomuuksien varalle. Aina pitää olla varautunut kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin.

Kuva: Saara Rahkamaa

Jääsaunan erityisyys ei pääty vain ulkomuotoon ja rakennusmateriaaliin. Se tarjoaa itse asiassa myös paljon terveyshyötyjä saunojalle. Jääsaunassa löylyt ovat hyvin pehmeät ja kosteat. Tämä korkea kosteusprosentti yhdistettynä normaalia matalampaan lämpötilaan (noin 65 astetta) tekevät saunassa hengittämisestä helpompaa. Saunoja hikoilee Jääsaunassa paljon. Hikoilun tiedetään tuovan puhtia pintaverenkiertoon ja tekevän ihosta hetkellisesti kosteamman. Jääsauna on myös siis ihoystävällinen elämys, muiden terveyshyötyjen lisäksi.

Laadukkaassa saunapalvelussa turvallisuuden tunne on tärkeässä osassa

Marjo Määttä painottaa, että saunaelämys on aina opastettu. Saunaan ei koskaan päästetä asiakasta ilman ohjeistusta tai opasta. Jääsaunan ovella on aina elämyksen aikana saunamajuri, joka varmistaa, että saunominen sujuu turvallisesti. Saunapalvelulle päätettiin hakea laatusertifikaattia ennen kaikkea ainutlaatuisen saunan näkyvyyden parantamista varten, perustelee Määttä.

”Halusimme hakea Jääsaunalle Aidon suomalaisen saunaelämyksen UNIQUE-laatusertifikaattia palvelukokonaisuudelle, jotta tämä erilainen terveydelle hyväksi oleva kokemus tulisi paremmin esille.”

Laatutyöhön Määttä, muiden lukuisten laatusertifikaattikohteiden pitäjien ohella, on työkaluna käyttänyt Aidon suomalaisen saunaelämyksen laatukäsikirjaa (Sauna from Finland, 2020). Kirja antaa konkreettiset ja inspiroivat ohjeet saunan rakentamisesta ja huollosta hyvän palvelukokonaisuuden luomiseen asti. Vuoden 2021 alussa kirja julkaistiin myös englanniksi, jotta yleiset saunat ulkomailla voivat tähdätä saunapalveluidensa kehittämisessä laadukkaaseen ja aitoon suomalaiseen elämykseen.

Kun käsikirjan laatukriteerit täyttyvät ja sauna-auditoijat hyväksyvät palvelun turvalliseksi elämykseksi, palveluntarjoajalle myönnetään Authentic Finnish Sauna Experience -laatusertifikaatti. Saunan teeman, tyylin ja ympäristön mukaisesti määritetään sertifikaatti joko NATURE & GARDEN, URBAN, SPA tai UNIQUE -kohteeksi. UNIQUE-sertifikaatti myönnetään tyypillisistä suomalaisista saunoista poikkeaville elämyskohteille. Kyseisen saunan tai siihen liitettävien oheispalveluiden tulee olla jollakin huomattavalla tavalla erilaisia verrattuna muihin suomalaisiin saunoihin.

Kuva: Saara Rahkamaa

Perheyrityksen samassa paikassa sijaitsevalla yleisellä saunalla, Pyhäpiilon savusaunalla, sekä Rukan Salongin mökkikylässä sijaitsevalla Hitec-savusaunalla on ollut jo pidemmän aikaa saunaelämyksen NATURE & GARDEN -laatusertifikaatti. Nyt samassa lomakohteessa Rukalla pääsee siis talvisin kokemaan kolme upeaa laatusaunaa, ja nämä ovat myös osa SaunaTour Kuusamo -konseptia.

Rukan Salongin kokemuksen tuoma osaaminen rakentaa jääsauna halutaan nyt myös tuotteistaa laajempaan käyttöön. Vesa Määttä on tehnyt yhteistyössä monen yrityksen kanssa suuren työn kehittäessään jää- ja lumirakentamista alueella. Ennen lähinnä ulkomaalaisten turistien rakastama jäinen elämys pohjoisessa vetää nyt poikkeusaikana luokseen myös suomalaisia elämystennälkäisiä matkailijoita. Marjo Määttä uskoo, että erikoisen saunaelämyksen suosio voisi kiinnostaa myös muun muassa muita palveluntarjoajia. Niinpä LSJ Group haluaa tulevaisuudessa luoda Jääsaunan myytäväksi tuotteeksi, jonka muut saunapalveluntarjoajat ja -yrittäjät voivat ostaa heiltä rakennutettavaksi.

Kuva: Saara Rahkamaa

How can we help you?

Titta Pervis

Markkinointi- ja projektipäällikkö
Tel. 0449313451

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste