Tutkimus: suomalainen sauna on jo itsessään elämysmatkakohde

Sauna from Finland tutki suomalaisten elämyskohteiden ja hotellivieraiden saunamieltymyksiä yhdessä design-toimisto Buorren kanssa. Elämysmatkakohteiden saunatutkimukseen osallistui lähes 350 henkilöä ympäri Suomen. Lähes kaikki vastaajat ( 90,7%) totesivat saunan olevan jo itsessään elämysmatkakohde.

esikatselu28Elämyksellisyyteen saunakohteena vaikuttivat vastaajien mielestä kohteen yllätyksellisyys, tarinat, hiottu palvelukokonaisuus ja aitous, joka piti sisällään niin tuoksut kuin saunan materiaalitkin. Matkailijat arvostavat elämyskohteissa rauhallisuutta, rantaa, paljun saatavuutta, erilaisia illanviettomahdollisuuksia sekä mahdollisuutta rentoutua.

Osa vastaajista oli jossain vaiheessa pettynyt elämyskohteen saunaelämykseen. Pettymykseen oli vaikuttanut epäsiisteys, persoonattomuus, puutteellinen ohjeistus tai se, että tila oli väärin mitoitettu ihmismäärälle.

On tärkeää että asiakkaat ohjeistetaan elämyskohteessa saunomiseen. Myös tilojen puhtaus ja siisteys nousi tutkimuksessa erittäin tärkeäksi. Tähän Sauna from Finland vastaa erilaisilla koulutuksilla ja ohjeistuksilla jotka toteutetaan yhteistyössä RTK-palvelun kanssa. Sauna from Finlandin tekemä laatukäsikirja ohjeistaa näiden asioiden laajempaan tarkasteluun ja antaa konkreettisia vinkkejä saunapalvelun kehittämiseen.

Hotellisaunaan kaivataan persoonaa
Hotellivieraiden saunomiskokemuksia selvitettiin haastattelemalla 100 vierasta kahdessa helsinkiläisessä hotellissa. Vastaajista vain 10 % oli käynyt vierailunsa aikana saunassa. Saunassa ei käyty oman kiireen vuoksi tai siksi, että saunavuorot olivat vastaajien mielestä heille huonoon aikaan. Koettiin, että hotellin sauna ei ole tarpeeksi erikoinen ja sen vuoksi saunassa käynti jätettiin väliin.

Houkuttelevamman hotellisaunasta tekisivät esimerkiksi erilaiset hoidot, kylvyt tai altaat. Lisäksi vastaajat nostivat esiin omat saunavuorot. Ne toisivat kaivattua rauhoittumista ja rentoutumista business-tapaamisten väliin. Lisäksi hotellisaunoilta toivottiin persoonallisuutta, luksusta sekä teemallisuutta esim. valaistuksen kautta. Vastaajat ilmoittivat, että saunaa ei ollut tarjottu varaustilanteessa tai hotellin sisäänkirjautumisen yhteydessä. Siihen toivottiin muutosta. Viidennes vastaajista sanoi valitsevansa hotellin saunojen perusteella.

Sauna from Finland kehittää yhdessä SOK Sokos-hotelliketjun kanssa myös hotellimatkailijoiden saunaelämystä parhaillaan.

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste