Tarkistuslista: Kiukaan ylläpito ja huolto

Kiuas on saunan sydän ja siksi yksi tärkeimmistä asioista tarkistaa vuosittaisen saunan huollon yhteydessä. Tarkistusprosessi on samankaltainen sekä puukiukaissa että sähkökiukaissa. Listan on kirjoittanut Sauna from Finlandin strateginen kumppani Harvia.

On suositeltavaa, että kiuaskivet vähintäänkin ladotaan uudelleen, tarkistetaan ja pestään joka vuosi. Mikäli saunaa käytetään todella paljon tai kiuaskivet ovat kuluneet huomattavasti, on ne hyvä vaihtaa täysin uusiin.

Kristian Tervo Hybridisaunassa on infrapunapaneelien lisäksi perinteinen sähkökiuas, jotta saadaan pehmeät löylyt.

Jos vaihtotarvetta ei vielä ole, toimi seuraavasti:

  • Poista kivet kiukaasta ja aseta ne matolle tai muulle pehmeälle alustalle saunan ulkopuolella.
  • Tarkista kivien kunto kopauttamalla kahta kiveä yhteen. Helposti murentuvat sekä värjäytyneet kivet on hyvä heittää kokonaan pois. Kuluneista kivistä irtoava kivipöly voi vahingoittaa lämpövastuksia ja kiukaan teräsosia.
  • Pese kivet lämpimällä vedellä poistaaksesi niihin kertyneen kivipölyn. Pölytön sauna takaa puhtaan ilman ja pidentää sekä kiukaan että saunahuoneen elinikää.
  • Kun kivet on puhdistettu, älä aseta niitä vielä takaisin kiukaaseen. Kiukaan ja sen osien tutkiminen onnistuu paremmin, kun kivet eivät ole tiellä.

Mikäli huollat puukiuasta, tarkista taskulampun avulla, että tulipesän seinämissä ei ole reikiä tai muita merkittäviä kulumia. Mikäli jokin kiukaan yksittäinen osa on vaurioitunut, on Harvialta yleensä mahdollista hankkia tilalle sopiva varaosa. Jos sauna ei lämpene oikein, se voi tarkoittaa sitä, että lämpö pääsee pakenemaan kiukaasta jotain kautta. Katso, että luukku sulkeutuu kokonaan, ja pidä huolta, että tuhkalaatikko tyhjennetään säännöllisesti. Tuhkan ja noen voi tarpeen mukaan pyyhkiä kiukaan pinnoilta kostealla rätillä.

Sähkökiuasta käsitellessäsi varmista aina ensin, että sähkökatkaisin on pois päältä. Tutki kivistä tyhjennetyn kiukaan lämpövastukset taskulampulla ja varmista, että vaurioita ei löydy. Mikäli sähkökiuas ei lämmitä saunaa totutusti, johtuu se usein siitä, että kiukaan vastuksissa on jotain ongelmia. Voit ostaa Harvialta tarpeen tullen uusia vastuksia varaosina.

Pasi Hakala Harvian Pro-kiukaat ovat klassisia puukiukaita kaikenkokoisiin saunoihin.

Kiukaan kivien latominen takaisin tarkastuksen jälkeen

Kivien latominen takaisin kiukaaseen on tärkeä prosessi. Tavat saattavat vaihdella tekijän mukaan, mutta yleinen tavoite on selvä: kivet tulee latoa niin, että niiden väliin jää riittävästi tilaa, jotta ilma kiertää.

Puukiukaissa isoimmat kivet kuuluu latoa pohjalle ja pienemmät kivet päälle. Tämän tarkoituksena on se, että lähimpänä tulta olevat isot kivet säilyttävät lämmön paremmin. Pienet kivet päällä mahdollistavat paremman löylyn, kun kiukaalle heitetty vesi valuu kivien välistä myös alemmille kiville luoden tasaisemman löylyn.

Sähkökiukaissa kivet tulee latoa varovaisesti, jotta vastukset eivät vahingoitu. Suuremmat kivet kannattaa asettaa tukemaan vastuksia, jotta, jotta ne eivät pääse liikkumaan ja näin vääntymään. Pienemmät kivet kannattaa jälleen latoa kiukaan yläosaan ja muihin kohtiin, mihin löylyvettä tullaan heittämään. Esimerkiksi pilarimallisissa kiukaissa, kuten esimerkiksi Harvia Cilindrossa, on paljon pinta-alaa johon heittää löylyä myös kiukaiden sivulla.

Harvia Harvia Cilindro

Veden laadusta riippuen kiukaan pinnoille voi kertyä ajan myötä kalkki- ja mineraalitahroja. Nämä tahrat voidaan helposti poistaa sekoituksella vettä ja etikkaa tai sitruunahappojauhetta.

Nämä ovat suositellut vähimmäistoimenpiteet kiukaan tarkastukseen ja huoltoon liittyen. Vaikka Harvian kiukaat ovat suunniteltu kestämään pitkälle tulevaisuuteen, säännölliset tarkistukset ja huollot takaavat parhaat löylyt ja miellyttävimmän käyttökokemuksen entistäkin pidempään.

How can we help you?

Titta Pervis

Markkinointi- ja projektipäällikkö
Tel. 0449313451

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste