Sauna from Finland 10 askelta maailman maineeseen

Suomalaisen sauna-alan kansainvälinen verkosto; Sauna from Finland ry täytti 9.5.2023 14 vuotta. Lue kymmenen tärkeintä askelta verkoston matkan varrelta tähän päivään asti.

1. Idea kaiken takana

Sauna from Finlandin toiminnanjohtajan Carita Harjun ajatuksesta se lähti. Neljätoista vuotta sitten Harju kokosi osaamistaan, tietojaan ja havaintojaan saunasta, suomalaisuudesta, kansainvälisyydestä ja markkinoinnista. Harju tajusi saunan olevan toimialarajoja ylittävä yhteinen teema, josta ollaan myös kansainvälisesti kiinnostuneita. Saunasta on elämyksellisyydessään mahdollista luoda myyntivaltti niin matkailuun kuin palvelu- ja tuoteliiketoimintaan. Ajatusprosessin lopputuloksena oli Sauna from Finland ry.

2. Ensimmäiset jäsenet

Harju keräsi ympärilleen ihmisiä, joilla tiesi olevan annettavaa alan kehittämisessä. Ideasta innostuivat myös eri yritykset. Sauna from Finlandin ensimmäisiksi jäseniksi liittyivät muun muassa saunaratkaisuja ja -tuotteita myyvä Sunsauna ja Harvia sekä elämysmatkailukohde Varjolan Tila. Ensimmäiset yritykset vahvistivat tarvetta yhdistykselle, joka toimii muun muassa tukena viemässä suomalaista saunaa maailmalle. Yhdessä tiimin ja yritysten kanssa ideaa lähdettiin kehittämään eteenpäin. Tällä hetkellä yhdistyksellä on mukana jo yli 200 jäsentä monelta eri alalta.

3. Saunaelämyksen kehittäminen

Kuinka määritellä maailman paras suomalainen saunakokemus? Tämän kysymyksen saattelemana yhdistys lähti tekemään tutkimusta siitä, mistä elementeistä muodostuu maailman paras saunaelämys. Harjun mukaan keskeisimpiä asioita markkinoinnissa on se, että pitää tietää mitä markkinoidaan, ennen kuin markkinoidaan. Tässä tapauksessa tämä kaikki tarkoitti sitä, että suomalainen sauna täytyy määritellä. Maailman parhaan saunaelämyksen määritteleminen ei ollut helppo tehtävä, koska mieltymyksiä on monenlaisia ja jokainen kokee oman saunansa maailman parhaaksi. Useiden testisaunomisten, haastattelujen ja kartoitusten jälkeen kuitenkin selvisi, että pelkkää saunaa ei voi pisteyttää Michelin-tähtityyliin, vaan suomalaisesta saunasta tekee maailman parhaan saunaelämyksen saunaympäristön lisäksi koko palvelukokemus.

4. Aidon suomalaisen saunaelämyksen laatu

Enää ei puhuttu suomalaisesta saunasta, vaan suomalaisesta saunaelämyksestä. Saunaelämyksen määrittelyyn tarvittiin kuitenkin tarkennuksia, joiden avulla kuvata hyvää kokemusta tarkasti. Syntyi suomalaisen saunaelämyksen laatukäsikirja, joka kuvaa maailman parasta saunaelämystä kokonaisuudessaan ennen saunaa, saunassa ja saunan jälkeen kahdeksan arvon pohjalta: aitous, moniaistisuus, turvallisuus, vastuullisuus, kontrasti, läsnäolo&rentoutuminen, puhtaus ja hyvinvointi.

Vuonna 2019 yksi Sauna from Finlandin suurimpia voimanponnistuksia on laatukäsikirjan uudistaminen ja sen kehittäminen ja se toteutettiin myös englanniksi. Voit tilata laatukäsikirjan TÄÄLTÄ.

5. Sertifioidut saunakohteet

Elämysajattelussa Sauna from Finland oli edellä aikaansa, mutta onnekseen niin oli tusinan verran matkailukohteita niin Kuusamossa kuin Keski-Suomessakin. Yhdistyksen viimeistellessä suomalaisen saunaelämyksen keskeisiä elementtejä selvisi, että myös Sokos Hotels -ketju pohti saunaelämyksensä kehittämistä, joten Sauna from Finlandin laatukäsikirja tuli kuin tilauksesta. Seuraava suuri harppaus tapahtuikin näiden kahden yhteistyön alkaessa, kun johtava hotelliketju ja saunaelämyksen parissa työskennellyt yhdistys yhdistivät voimansa. Tällä hetkellä Sokos Hotels -ketjun hotelleista jo lähes kolmellakymmenellä on laatusertifikaatti, ja lisää on tulossa. Myös Lapland Hotes-ketjussa on jo neljällä kaupunkihotellilla sertifikaatit. Kaikki sertifikaattikohteet näet TÄÄLTÄ.

6. Kansainvälistyminen

Vuonna 2016 saunaan liittyvien kansainväliseen vientiin liittyvä markkinointi käynnistettiin toden teolla. Verkostoon pääsi mukaan myös ensimmäistä kertaa kansainväliset yritykset, jotka edustavat suomalaista saunaa. Yhä useammalla yrityksellä on halu kansainvälistyä Sauna from Finland brändin alla. Kansainvälinen markkinointi on kerännyt vuosittain noin 30 yrityksen joukon, joiden kanssa tehdään yhteistyössä erilaisia tapahtumia, esiintymisiä, seminaareja ja messuja ympäri maailman. Yritykset saavat näkyvyyttä, jopa suoria liidejä, sekä jälleenmyyjiä. Esimerkkinä jo viisi kertaa toteutettu INTERBAD-messuyhteistyö Saksassa sekä Ulkoministeriön kanssa toteutettavat tempaukset eri maiden suurlähetystöissä.

Olemme edelleen mukana harkitusti tapahtumissa, joka tarkoittaa saunaelämykselle huomattavaa näkyvyyttä kansainvälisesti. Vuonna 2023 isoimmat tapahtumamme ovat Disc golf European Open Suomessa ja Aquanale-messut Saksassa.

7. World Sauna Forum

Vuonna 2016 syntyi idea kansainvälisestä verkostoitumistapahtumasta suomalaisen saunaelämyksen markkinoiden vahvistamiseksi. Yritykset saisivat mahdollisuuden tavata toisiaan keskustellakseen ideoista ja yhteistyöstä sekä tehdä kauppaa.  Tapahtuman avulla maailman parasta suomalaista saunaelämystä kehitettäisiin ja vietäisiin maailmalle. Ensimmäinen World Sauna Forum järjestettiin menestyksekkäästi Jyväskylässä vuonna 2017, tapahtuma on järjestetty jo viisi kertaa. Tapahtuma on todella suosittu ja sen kantava teema on ” The most relaxing business event in the World. Osallistujia on ollut yli 20 eri maasta. Seuraavaa tapahtumaa suunnitellaan vuodelle 2024.

8. Kansainväliset laatusertifikaatit

Joulukuussa 2018 Sauna from Finland myönsi ensimmäisen kansainvälisen saunan laatumerkin Taiwanissa sijaitsevaan luksushyvinvointikeskukseen. Tämä kertoo onnistuneesta kansainvälistymisestä, mikä on vaatinut pitkää taustatyötä. Erilaiset messuvierailut, keskustelut ja esittelyt ovat kaikki olleet merkittäviä tilaisuuksia kerätä arvokasta tietoa suomalaiseen saunaelämykseen liittyvistä käsityksistä Suomen rajojen ulkopuolella. Lopputuloksena pystytään tekemään entistä tehokkaampaa kansainvälistä markkinointia. Yhteistyö Suomen suurlähetystön Lontoo ja Berliinin kanssa vuonna 2022 aloitetut Diplomatic Sauna Society-konseptit ovat keränneet paljon mediakiinnostusta. Molemmissa lähetystöissä on Sauna from Finlandin myöntämä UNIQUE-laatusertifikaatti, joka on toiminut hyvänä kehitysalustana koko saunan kehittämiselle. Saunadiplomatia on vahvistanut niin Suomen maakuvaa kuin tuonut esiin suomalaista saunaosaamista.

9. Globaali mediahuomio

Yhteistyössä median kanssa on saatu suomalaiselle saunalle valtavasti huomiota ympäri maailman. Sauna from Finland on antanut lukuisia haastatteluita ympäri maailman ja suomalaisesta saunasta on kirjoitettu esimerkiksi: The Times, Financial Times, BBC, New York Times.

Yksi on virstanpylväs saunomiselle ja suomelle oli se, kun Suomalainen saunaperinne nimettiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2020. Myös kuluttaja löysivät saunomisen koronan aikaan, kun saunomisen positiivisista terveysvaikutuksista uutisoitiin kiihtyvään tahtiin. Saunojen kysyntä olikin ennätyksellistä.

Nyt Suomeen halutaan tulla saunomaan halutaan sankoin joukoin ympäri maailman. Faktana tästä kertoo se, että Visit Finlandin Suomen matkailua koskevia googlehakutilastoa ja siellä sauna-aiheiset haut pitävät ykköspaikkaa jo neljättä vuotta. Eli varautukaamme avaamaan saunan ovea yhä useammalle kansainväliselle matkailijalle jatkossakin.   

Voidaankin hyvällä omalla tunnolla sanoa, että Sauna from Finland on tehnyt varmasti hyvää Suomelle ja suomalaiselle saunaelämykselle monesta eri suunnasta.

10. Verkostossa on voimaa

Laaja ja monipuolinen verkosto on Sauna from Finlandin keskeisin menestykseen johtanut tekijä. Nyt yritysjäseniä on noin 200, joista kansainvälisiä jäseniä jo 30. Saunaelämyksen laatumerkkikohteita on yli 50 kpl. Verkoston jäsenten välinen yhteistyö on arvokasta, sillä jokaisella on osaamista omalta alaltaan. Yritykset ja asiantuntijat tekevät töitä yhdessä, jotta suomalainen sauna näyttäytyy sekä Suomessa että kansainvälisesti kiinnostavana, tyylikkäänä ja kokemisen arvoisena. 14 vuoden aikana on muodostunut vahva, yli kahdensadan jäsenen verkosto, joka jatkaa kasvua entisestään. Tavoitteista kirkkaimpana tulevaisuudessakin säilyy maailman parhaan suomalaisen saunaelämyksen luominen.

Haluatko sinäkin olla jatkossa mukana osana tarinaamme? Liity jäseneksemme jo tänään!

Iloisin saunaterveisin!

Carita Harju
Toiminnanjohtaja, Sauna from Finland
Sähköposti: carita@saunafromfinland.fi

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste