Käyrälammen järven rannalla, Kouvolan keskustan kupeessa näkyvällä paikalla on jo noin viiden vuoden ajan sijainnut Tykkimäen Sauna. Yleisen saunan suosio yllätti alkuun pitäjänsä, mutta hyvinvointia parantavan kohtaamispaikan merkitys niin monelle ihmiselle ei enää ihmetytä. Blogitekstin kirjoittaja on Viljami Taimisto, Tykkimäen Saunalta.
”Nykyisen Tykkimäen Saunan paikalla on ollut 50-luvulta lähtien eri muodoissa avantouintipaikka, jonka ohessa on ollut myös saunatoimintaa. Tykkimäen Sauna on kuitenkin vuonna 2017 avattu yleinen sauna, jota ei voida verrata alueen aikaisempaan saunatoimintaan lainkaan. Siihen aikaan olimme yksi harvoista uusista paikoista, joiden toiminnan keskiössä oli nimenomaan saunominen, eivätkä muut aktiviteetit tai tarjoilu. Liityin toimintaan mukaan ilman kokemusta saunabisneksestä, mutta neljä vuotta toiminnanjohtajan roolissa avasi silmiäni sekä yleisen saunan pitämisen vaativuudesta että tällaisten kohtaamispaikkojen tärkeydestä meille kaikille.”
Yleisessä saunassa lisääntyvät sosiaaliset kohtaamiset sekä hyvinvointi.
”Aiemmin paikalla olleella saunalla oli yhteensä noin 100 kanta-asiakasta kävijöinä. Tykkimäen Saunalle ennustimme rohkeasti suoraan sadan ihmisen päiväkohtaista kävijämäärää, ja somen hyödyntäminen saunan avaamisesta tiedottamisessa auttoi tavoittamaan alueen asukkaita. Rakennusvaiheessa tulevan saunan alueella sai käydä vierailullakin. Puitteista ehti herätä myös epäilyksiä, olisiko Tykkimäen Sauna jo liiankin hieno ollakseen kaikille kävijöille tarkoitettu yleinen sauna. Saunan avaamisen jälkeen tällainen mietintä loppui kokonaan. Laadukkuus ei aina tarkoita krumeluuria luksusta.
Edellisen saunapaikan kanta-asiakkaat käyvät edelleen nykyisessä Tykkimäen Saunassa, mutta lisäksi laajasti monet työikäiset, perheet sekä urheilijat ovat löytäneet saunan osaksi heidän arkirytmiään. Esimerkiksi aamusauna on monen työntekijän mieleen ennen työpäivän alkua tai yövuoron jälkeen. Joillekin saunahetki on korvike urheilu- tai kulttuuriharrastuksille kiinnostuneisuuden takia mutta myös terveyshyötyjen saamiseksi. Tutkimusten mukaan sauna parantaa fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia ja voi toimia osittain urheilusuorituksen tavoin terveyttä edistävänä harrastuksena.
Yleinen saunominen on suomalaisille ollut vuosikymmeniä jo normaali juttu, samalla tavalla kuin esim. säännöllisesti kuntosalilla tai lenkillä käyminen. Tänä päivänä kiireen keskellä pystyy edelleen 1–2 tunnissa parantaa oloaan tai tavata ystävien kanssa yleisissä saunoissa. Sekä paikallisille että matkailijoillekin sauna on helppo tapa tehdä jotain arjesta poikkeavaa.
”Vaikka laskuja ei maksetakaan hyvällä mielellä, niin jos yhdenkin asiakkaan huolet unohtuvat tai mieli kevenee saunamme takia, koen meidän tehneen jotain merkityksellistä.”
Saunayrittäjien kannattaa hakea ideoita yhteistyön avulla.
Tykkimäen Saunalla on huomattu tietoisuuden saunomisen ja avantouinnin terveysvaikutuksista lisääntyneen ja saunatrendin kasvavan jatkuvasti. Entiset kävijämäärien huippuluvut ovat nykyään keskiarvolukuja. Jo alusta asti aloimme jo kuitenkin pohtimaan miten kauan voimme markkinoida saunaa ”uutena” ja miten kauan nurkat pysyvät hyvässä kunnossa. Kesällä 2020 valmistui terassi, joka toi lisää liiketoimintaa saunan ohelle, mutta toki myös uudenlaisia haasteita. Järjestämme saunalla lisäksi ajoittain saunajoogaa tai terassijumppaa.
Yleisten saunojen perustamisessa ja kehittämisessä suosittelen verkostoitumista ja yhteistyötä eri tahojen sekä muiden yrittäjien kanssa. Tapaamisten myötä mm. syntyy ideoita ja yhtenäisyyden tunnetta alan toimijoiden kesken. Liityimme Sauna from Finland -verkostoon sen jälkeen, kun osallistuin yhdistyksen järjestämään World Sauna Forumiin. Verkostossa oleminen osoittaa tukea alaa ja sen kehittämistä kohtaan, sekä luo uuden väylän tavata muita saunatoimijoita.”
World Sauna Forum 2022 järjestetään tänä vuonna 7.6.2022 Tampereen Lapland Hotels Arenalla. Lue lisää ja osta liput.
Kansikuva: Laura Kekkonen
Tekstin kirjoittaja Viljami Taimisto on Sauna from Finlandin hallituksen jäsen. Hänen mukaansa saunomiseen kuuluu vahvasti myös luonnonvedessä uiminen sekä kesäisin että talvisin.