Saunomalla paremmat yöunet

Saunomisen lukuisat terveysvaikutukset ovat varmasti tuttuja monelle. Tästä huolimatta yksi vähemmän odotetuista saunan hyödyistä jää usein mainitsematta: uni.

Unenlaatu on yksi eniten ylenkatsotuista asioista terveyteemme liittyen. On myös selvää, että unenlaatu vaikuttaa merkittävästi kokonaisterveyteemme. Hyvän unenlaadun ylläpito auttaa kohentamaan mielialaa, energiaa, aineenvaihduntaa, henkistä hyvinvointia ja oikeastaan lähes kaikkea kehollemme ja mielellemme tarpeellista. Usein unenlaatumme kuitenkin kärsii erinäisten tekijöiden, kuten esimerkiksi kofeiinin, alkoholin, stressin (henkisen tai fyysisen), lihasjäykkyyden, valosaasteen, teknologian käytön ja lukuisten muiden asioiden takia.

Harvia

Huono unenlaatu yhdistetään usein verisuonitauteihin, kuten esimerkiksi korkeaan verenpaineeseen tai jopa aivohalvaukseen. Olemme myös alttiimpia erinäisille loukkaantumisille, mikäli kärsimme univajeesta.

Miten sauna vaikuttaa unenlaatuun?

Saunan lämpö stimuloi kehoa vastaavalla tavalla kuin kevyt liikunta. Vaikka ilma saunassa on kuumaa (usein 60–100 °C), kehon lämpötila nousee saunoessa vain hieman (1–2 °C). Sydämen syke nousee ja verenkierto koko kehossa tehostuu. Kun keho rasituksen jälkeen viilenee, se tuottaa melatoniinia ja kasvuhormonia rentouttaakseen ja parantaakseen itseään. Melatoniini on yksi nukkumiselle välttämättömistä hormoneista. Myös muita kipua lievittäviä ja kehoa rauhoittavia välittäjäaineita ja endorfiineja vapautuu saunan aikana.

Eräässä saunatutkimuksessa havaittiin, että illalla ennen nukkumista saunoneiden syvän unen määrä kasvoi yli 70 % ensimmäisen kahden tunnin aikana ja 45 % ensimmäisen kuuden tunnin aikana. Nämä henkilöt kokivat 3- ja 4-vaiheen unta pidempiä ajanjaksoja yön aikana kuin henkilöt, jotka eivät saunoneet. 4-vaiheen uni on syvää, levollista unta, jonka aikana keho korjaa itseään uudelleen luoden ihokuitua ja -kudoksia, lisää kasvuhormonien aktivoitumista ja stimuloi immuunivastetta.

Yli 400 saunojaa koskevassa kansainvälisessä tutkimuksessa selvisi, että ylivoimainen enemmistö (83 %) kertoi saunalla olevan positiivinen vaikutus heidän unenlaatuunsa. Unenlaadun parantaminen oli myös yleinen vastaus syyksi saunoa ylipäätään.

Harvia

Toinen yhtä lailla tärkeä tekijä on rentoutumisen henkinen vaikutus. Rentouttava aktiviteetti, kuten saunominen, voi muodostua osaksi iltarutiineja ja auttaa mieltä ja kehoa laskeutumaan rentoutuneeseen tilaan. Illalla saunominen on myös mainio tapa välttää teknologian käyttöä ennen nukkumaan menoa.

Tapoja lisätä saunan rentouttavaa vaikutusta on monia. Yksi hyvä tapa on hankkia saunaan laadukkaita saunatekstiilejä, kuten saunatyynyjä, joihin pään voi nojata, kun ottaa rennomman asennon. Niitä löytyy esimerkiksi Harvian valikoimasta!

Sauna on hyvä lisä iltarutiineihin parantamaan unenlaatua entisestään.

Harvia toivottaa kauniita unia!

Harvia

Putkonen, P.T.S., Eloma, E., (1976). Sauna and physiological sleep: Increased slow-wave sleep after heat exposure. Sauna Studies. pp 270-279. Vammala. ISBN: 951-95328-0-3 https://sauna.fi/saunatietoa/sauna-ja-terveys/sauna-ja-uni/

Global sauna survey https://www.saunasociety.org/blog

Hussain, J. N., Greaves, R. F., & Cohen, M. M. (2019). A hot topic for health: Results of the Global Sauna Survey. Complementary therapies in medicine, 44, 223–234. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2019.03.012

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste