Saunan terveysvaikutukset osa 1: Johdatus viisasten kivien äärelle

Kiuaskiviin kätkeytyy taikaa: saunomisella on monia terveysvaikutuksia, mutta niitä aikaansaavat mekanismit ovat osittain vielä mysteeri. Sauna joka tapauksessa ehkäisee elimistön pitkäaikaissairauksia sekä vie sen lämpöiseen syliin astumista edeltävät murheet ja rasitukset mukanaan. Näin se tarjoaa sekä välittömästi että pitkäkestoisesti hellivän hyvää oloa päästä varpaisiin asti.

Saunominen vertautuu kevyeen tai keskiraskaaseen liikuntasuoritukseen ja siksi jokainen saunassa kohtuudella vietetty hetki on arvokas sydämen terveydelle. Ennen kaikkea usein ja säännöllisesti kiukaan iloista nauttiminen ehkäisee korkeaa verenpainetta ja sitä kautta sydän- ja verisuonitauteja sekä sydänperäisen äkkikuoleman uhkaa. Saunomisesta voivat lääkärin suostumuksen jälkeen nauttia jopa monet sydänpotilaat, sillä on olemassa vain muutamia riskiryhmiä, joiden tulee olla löylyjen suhteen erityisen varovaisia.

Rentoutuneen olotilan aikaansaava saunominen on oiva stressinkarkottaja ja parantaa samalla unen laatua. Lisäksi se kohentaa masentunuttakin mielialaa. Aivotkin saavat saunan syleilystä oman osansa: todennäköisyys infarktien ohella Alzheimerin kaltaisten muistisairauksien puhkeamiselle laskee löylyttelyllä merkittävästi.

”Löylyjen eri muodot soveltuvat elämäntilanteeseen katsomatta lähes kenen tahansa lääkitsijäksi.”

Saunan lämpö hivelee lihaksistoa ja niveliä, ollen täten lempeä ympäristö kuntoilun jälkeiselle venyttelylle ja palautumiselle. Sen avulla voidaan myös parantaa urheilijoiden suorituskykyä, sillä lämpöaltistus voi lisätä sekä kestävyyttä että lihasmassaa. Minkä tahansa liikunnan harrastaminen ennen lauteille kapuamista sitä paitsi tehostaa saunomisesta irtisaatavia troppeja.

Löylyt antavat aikaa ja tilaa niiden hyötyjä täydentävien hyvinvointiharrasteiden kokeilulle. Saunajoogan tai -pilateksen avulla voi helpommin rauhoittua ja hellävaraisesti huoltaa kehon kipeitä kohtia. Kiputiloja tyynnyttävät myös avantouinti ja muut kylmähoidot, jotka lisäksi saattavat parantaa vastustuskykyä. Turvehoidot puhdistavat ulkoa ja sisältä, vilkastuttavat kehon toimintaa ja tyynnyttävät esimerkiksi vaihdevuosivaivoja.

Myös hengityselimistön sairauksien, tulehdusten ja jopa flunssan vaara voi saada ahkeralla löylykauhan heiluttelulla kyytiä. Lisäksi se pitää ihon hyvässä kuosissa.

Tällä tavoin sauna on omanlaistaan monipuolista ja luonnonmukaista hyvinvointikulttuuria. Löylyjen eri muodot soveltuvat elämäntilanteeseen katsomatta lähes kenen tahansa lääkitsijäksi. Siinä missä satunnainen käyntikin jo virkistää, voi nimenomaan säännöllinen saunominen holistisine hyötyineen auttaa häkellyttävän paljon terveyden ylläpitämisessä ja sitä kautta niin paremman elämänlaadun kuin pitkäikäisyydenkin tavoittelussa.

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste