Sauna from Finland kannustaa saunomaan ja nauttimaan saunomisesta energiaviisaasti

Saunominen on yksi suomalaisten tärkeimmistä terveys- ja hyvinvointiteoista. Pidetään saunakulttuurimme elävänä myös käynnissä olevan energiakeskustelun aikana.  Sauna from Finland haluaa osaltaan olla tukemassa energiansäästötalkoissa, tuoden esille energiafiksuja tapoja saunoa. 

Uutisoinnit saunomisesta ja sähkönkulutuksesta ovat leimanneet saunomisen energiavarkaaksi. Suomalaiset ovat ansiokkaasti vähentäneet sähkönkulutusta, mutta sitä millä tavoin säästö on saavutettu, ei välttämättä ole vielä tiedossa. Lähde: (HS 13.10.2022 Suomalaisten sähkönkäyttö väheni merkittävästi syyskuussa). 

Suomalaiset ovat alkaneet energiansäästötalkoiden myötä vähentämään saunomiskertojaan ja harmillisen monien yleisten saunojen, uimahallien ja kuntosalien kiukaita on laitettu pois päältä.  ”On järkevää miettiä uudelleen omia saunomistapojaan. Samalla on hyvä tiedostaa, että saunan lämmittäminen kuluttaa varsin maltillisesti sähköä, kun sen tekee fiksusti.  Saunan lämmittämiseen käytetty energia jää asuntoon hyödynnettäväksi, kun vastaavasti lämpimän veden lämmitykseen käytetty energia poistuu suihkuveden mukana välittömästi” toteaa Carita Harju, toiminnanjohtaja, Sauna from Finland ry. 

Hetken nautinto vai saunominen terveyshyötyineen?

Saunomisen terveyshyödyt ovat kiistattomat. Saunominen tarkoittaa myös hiljentymistä, latautumista ja nautintoa, se on olennainen osa suomalaista elämäntapaa.    

Jopa nykyisillä sähkönhinnoilla saunominen on varsin kohtuullinen tapa hemmotella itseään ja perhettään, sekä hoitaa samalla terveyttään. Energian kulutus on jokaisen kiukaan ja löylyhuoneen osalta yksilöllistä ja sähkösopimukset vaihtelevat, mutta tavallisen perhesaunan 6 kilowatin kiuas kuluttaa kahden tunnin aikana sähköä noin 7–9 kWh. Laskettuna 30 sentin/kWh hinnalla koko perheen saunaillan saa toteutettua helposti muutamalla eurolla, esimerkiksi yhden erikoiskahvin tai saunaoluen arvolla. 

Energiankulutusta voi hillitä kotisaunassa muun muassa huolehtimalla kiuaskivien kunnosta ja ladonnasta, sekä menemällä saunaan heti, kun se on riittävän lämmin. Energiatehokkain saunan lämpötila on noin 70 asteessa, jossa saa jo hyvät löylyt.  Lähde: (TM Testi: Sähkökiukaiden energiakulutus pienemmäksi- 70 astetta riittää)

Porukalla saunaan

Saunomisen suosio kautta aikojen perustuu viisaaseen perimätietoon, yksi yhteinen lämmin huone on tehokkaampi tapa peseytyä kuin lämmittää jokaiselle erikseen runsaasti lämmintä vettä. ”Yhdessä saunominen on paitsi mukavaa, myös energiatehokasta. Jäsenyrityksiltä saamamme tiedon mukaan kävijämäärät ovat kasvaneet yleisissä saunoissa ja perinnesaunoissa. Yhteisöllisyys on aina ollut tärkeä osa saunomiskulttuuria Suomessa. Energiansäästämisen kannustamana voikin jokainen tutustua saunomiskulttuuriimme monipuolisesti”, sanoo Johanna Ratia, hallituksen puheenjohtaja, Sauna from Finland ry.

Voimaa saunomisesta

Suomalaiset saunatoimijat haluavatkin nyt kannustaa jokaista suomalaista pitämään kiinni hyvää tekevästä saunakulttuuristamme. Pyrimme julkaisemaan koko syksyn ajan energiansäästöön liittyvää tietoa sekä välittämään muiden energia-alalla toimivien viestiä.  Myös Astetta alemmas -kampanjalle yhdistys haluaa antaa täyden tuen.   (https://www.astettaalemmas.fi/saastovinkit/omakotitalo/astetta_harvemmat_loylyt.19233.news)

Lisätietoja:

Johanna Ratia, hallituksen puheenjohtaja, Sauna from Finland ry, p. 040 535 5300, info@aino-kiuas.fi

Carita Harju, toiminnanjohtaja, Sauna from Finland ry, p.040 5662481, carita@saunafromfinland.fi

Sauna from Finland ry on suomalainen asiantuntijayhdistys ja sauna-alan yritysverkosto. Sauna from Finland lisää kansainvälisesti suomalaisen saunaelämyksen tunnettuutta, buustaa jäsenverkoston liiketoimintamahdollisuuksia sekä luo maailman parhaita saunaelämyksiä. Sauna from Finland on pääyhteistyökumppanina Stuttgartissa Interbad 2022-sauna-alan messuilla. Suomesta on mukana 16 suomalaista sauna-alan yritystä näytteilleasettajana. www.messe-stuttgart.de 

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste