Näin rakennat rentouttavan saunaelämyksen

SlowSauna-Design-versioSaunakokemus on aina henkilökohtainen; yksi toivoo kipakoita löylyjä, toinen taas viivyttelee lempeissä löylyissä venytellen ja lihaksia hieroen. Saunan suunnittelussa keskitytään usein teknisiin ominaisuuksiin kuten kiukaan tehoon, lauteiden puulajin lämmönjohto-ominaisuuksiin ja lattian kaatojen kulmiin. Nämä kaikki ovat toki tärkeitä asioita, mutta eivät takaa yksistään miellyttävää elämystä. Hyvällä suunnittelulla saunomisesta saadaan jokaisen saunojan toiveita vastaava kokemus. Esimerkiksi perhesauna pienten lasten kanssa on usein onnettomuuksien estoon keskittyvä “nopeat hiet pintaan” -keikka, vaikka tilanne voisi olla rentouttava kaikille saunojille.

Kokonaisuuden huomioiminen

Mieti aluksi rauhassa ja kirjaa ylös, mikä saunan käyttäjille on tärkeää. Tilojen kokoon ja materiaalien sekä varusteiden valintaan vaikuttaa myös se kuinka usein sauna lämpenee. Kuuluuko toiveisiin myös seurustelu ennen ja jälkeen saunomisen? Pohdi myös millaisen tunnelman haluat luoda.

Toimiva tilajärjestys on sujuvan kokemuksen tae. Suunnittelussa on hyvä huomioida mm. missä riisutaan ja puetaan, missä pyyhkeet ja muut tarvikkeet säilytetään, mistä mennään terassille, miten kylpytila ja sauna sijoittuvat muihin tiloihin nähden, missä virvokkeet ovat ja mihin wc tulisi sijoittaa?

Panosta viihtyisyyteen ja puhtauteen

Meillä suomalaisilla on vahva mielikuva siitä millainen sauna on. Onko perinteinen kuitenkaan aina se viihtyisin? Vaihtoehtoja on runsaasti eri mieltymyksiin ja tarpeisiin, joten rautakaupan ”one-size-fits-all” -ratkaisuun ei tarvitse jämähtää. Pukuhuoneen puolelle valitaan edelleen usein perinteinen puinen penkki seinän viereen ja penkin yläpuolelle naulakko. Miksei voisi hyödyntää nykyisiä mukavia ulkokäyttöön tarkoitettuja muovi-, metalli- ja polyrottinkikalusteita myös pukuhuoneessa? Ne ovat kosteuden kestäviä ja usein myös helposti puhdistettavia.

Puhtaus puolestaan on miellyttävän kokemuksen a ja o – kuka meistä haluaisi istahtaa lauteelle jota ei ole muutamaan hetkeen pesty, tai tepastella pinttyneillä muoviritilöillä avojaloin? Satsaa siis ratkaisuihin, jotka vastaavat toiveitasi, ovat helppoja pitää puhtaina ja sopivat saunan käyttöasteeseen.

Säädeltävyys ja muunneltavuus

Tiesitkö, että kiukaissa on ratkaisuja, joilla löylyn luonnetta voi muuttaa toiveen mukaan? Löyly voi olla tuoksuva, kipakka, lempeä, kuuma tai kostea fiiliksestä riippuen yhdellä ja samalla kiukaalla. Myös valaistuksen tehoa ja värisävyä voi säätää ja luoda siten erilaisia tunnelmia helposti. Hyvissä rakenteissa on huomioitu lauteiden irrottaminen ja siirtely siivousta ja kunnostusta varten.

Perusta kuntoon: Valaistus, ilmanvaihto, akustiikka ja esteettömyys

Onnistuneessa tilassa on aina huomioitu sopiva valaistus, kunnon ilmanvaihto, miellyttävä akustiikka ja vaivaton liikkuminen. Hämärä valaistus voi olla vaaratekijä, ja toisaalta liian kirkkaat tai väärän sävyiset valaisimet pilaavat tunnelman. Valinnassa oleellista on miettiä millaisen tunnelman valaistuksella haluaa tilaan luoda.

Sopiva ilmanvaihto tekee saunomisesta paitsi miellyttävän kokemuksen, myös pitää tilan rakenteet kunnossa. Osaava saunasuunnittelija ja -rakentaja onkin järkevä sijoitus. Kaikuisat peseytymistilat luovat helposti kakofonian, jota haluaa vain paeta. Alakatto- ja seinämateriaaleissa on olemassa akustiikkaa parantavia vaihtoehtoja, joita kannattaa hyödyntää.

Esteettömät ratkaisut palvelevat kaikkia käyttäjiä. Kenelle tahansa meistä voi tulla eteen tilanne, jossa ylimmälle lauteelle onkin hankala kivuta. Mitoitus, eri korkeuksilla olevat laudetasot ja liikkumista helpottavat varusteet on järkevää huomioida jo suunnitteluvaiheessa.

Kun kokonaisuus on mietitty, saunan ja kylpytilojen käytössä voikin sitten vain keskittyä rentouttaviin löylyihin ja oleiluun, kukin omalla tyylillään.

Mikäli vaihtoehtoja tuntuu olevan liikaa tai oma osaaminen mietityttää, autamme mielellämme! SlowSauna® suunnittelupalvelumme on aina asiakaslähtöinen ja yksilöllinen. Takaamme lopputuloksena kokonaisvaltaisen elämyksen, jonka haluaa kokea aina uudestaan. SlowSauna® suunnittelun ja toteutuksen tuloksena saunapalveluiden tarjoaja voi suoraan hakea Authentic Finnish Sauna Experience -laatumerkkiä Sauna from Finlandilta.

Rentoja löylyjä ja mukavia suunnitteluhetkiä kesään!

Toivottelee SlowSauna® tiimi

Lisätietoja: Harri Markkula, sisustusarkkitehti, www.slowsauna.fi
puh. 044 055 2253, harri.markkula(at)tilassa.fi

Save

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste