Laatumerkki

Me Sauna from Finlandissa ajattelemme, että saunaelämys on kokonaisvaltainen ja moniaistinen kokemus. Jotta suomalainen sauna tarjoaisi maailman parhaan saunaelämyksen, on elämyksen koostuttava tunnistettavista ja laadukkaista elementeistä sekä ydinarvoista.

Sauna from Finland on määritellyt useiden tutkimusten pohjalta saunaelämyksen ydinarvot, joita ovat: 1) aitous, 2) moniaistisuus, 3) läsnäolo, 4) rentoutuminen, 5) puhtaus sekä 6) hyvinvointi.

Näitä ydinarvoja tarkastellaan kokonaisuutena: ennen saunaa, saunassa ja saunan jälkeen. Saunaelämyksen laatuluokitusta voi soveltaa erilaisissa saunomisympäristöissä, kuten matkailukohteissa, tilaussaunoissa, kylpylä- ja uimahallisaunoissa ja hotelleissa.

Authentic Finnish Sauna Experience -laatumerkki myönnetään laatukäsikirjan kriteerit läpäisseille saunapalveluille. Merkki viestii asiakkaille, sidosryhmille ja henkilöstöllesi, että saunasi ja saunapalvelusi ovat laatutasoltaan maailman huippuluokkaa. Sauna from Finland yhdistyksen myöntämä merkki asettaa laaturiman maailmanennätyskorkeudelle ja haastaa henkilöstösi osaamisen joka päivä. Lisäksi asiakkaasi tietää, että hän voi luottavaisin mielin virittäytyä rentoutumaan, kun laatuasiat saunassasi ovat kunnossa.

Authentic Finnish Sauna Experience –laatumerkki

Saunapalveluyritykset voivat hakea laatumerkkiä esimerkiksi tilaussaunapalveluilleen tai asiakassaunoilleen. Sauna tai saunat voivat olla myös yrityksesi palvelutarjonnan yksi tärkeä osa muiden joukossa. Sertifioituun kokonaisuuteen voi kuulua useita saunoja, mutta merkki myönnetään yhdelle kokonaisuudelle.

Laatumerkkikohteet jaetaan kolmeen eri kategoriaan: Sauna URBAN, Sauna SPA ja Sauna NATURE & GARDEN-kohteisiin. Jokaiselle kategorialle on niitä vastaavat laatumerkit.

Sauna URBAN – myönnetään kaupunkikohteissa oleville saunaelämyskohteille.

Sauna URBAN myönnetään laatumerkkikohteelle, joka sijaitsee kaupunkialueella. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi monet hotellit, ja tähän mennessä monet Sokos Hotel-ketjun hotellit ovat kehittäneet saunaelämyspalveluitaan sertifioinnin arvoisesti.

Sauna SPA – myönnetään kylpyläkohteissa oleville saunoille

Sauna SPA niin ikään myönnetään kylpyläkohteille, joista loistavana esimerkkinä on Lohjan Neidonkeidas.

Sauna NATURE & GARDEN – myönnetään luonto- ja maaseutukohteissa oleville saunoille

Sauna NATURE & GARDEN on luonto- ja maaseutuelämyskohteille räätälöity merkki. Tällaisia kohteita ovat mm. Varjolan Tila, Hollolan Hirvi ja Isokenkäisten klubi. Koko listauksen laatumerkkikohteista löytyy sivun alareunasta.

HAKUPROSESSI

Merkin hakemisprosessiin liittyy aina yhdistyksemme virallisen auditoijan käynti kohteessa. Saat auditointikäynnille ennakko-ohjeet. Asiantuntijamme käynti on kehittävää auditointia hakijayrityksen saunan sertifiointia varten sekä sen kehittämiseksi. Auditointi painottuu kokonaisuuteen: ennen saunaa, saunassa ja saunan jälkeen. Painotamme kriteereissämme puhtautta, turvallisuutta ja elämyksellisiä arvoja.

Laatuun vaikuttavat tekijät käydään läpi saunomalla. Mikäli kriteerit täyttyvät, auditoija esittää sertifiointiryhmällämme, että saunoillesi myönnetään sertifikaatti kahdeksi vuodeksi yrityksille tai yhdistyksille, jotka täyttävät laatukriteeristössä määritellyt vaatimukset.

Siitä viestivät päätöksen jälkeen lähetettävät kunniakirja sekä laatumerkki, jota voitte käyttää markkinoinnissa.

Näin haet laatumerkkiä

Authentic Finnish Sauna Experience


 • Hollolan Hirvi

  Hollolan Hirvi on Päijät-Hämeessä sijaitseva maaseutukohde. Hollolan Hirvi tunnetaan maatilapanimosta ja ravintolastaan, nyt matkailutilalla pääsee saunomaan virallisen laatumerkin omaavassa perinteisessä savusaunassa, jonka pehmeisiin löylyihin on päässyt tutustumaan kesän avoimissa sauna-, saunajooga- ja terassi-illoissa.


 • Isokenkäisten klubi

  Isokenkäisten Klubin löydät Heikinjärven rannalta, vain parin kilometrin päässä Venäjän rajavyöhykkeeltä. Meillä voit yöpyä erämaahotelli Kortteerissa tai kaikilla mukavuuksilla varustetussa hirsimökissä, saunoa Seitsemän tähden savusaunassa ja pulahtaa raikkaaseen avantoon.


 • Metsäkyly

  Metsäkyly on elämää ylläpitävälle lämmölle ja rentoutumiselle omistettu elämysten kehto keskellä arktista metsää. Metsäkylyn ison saunan lauteilla voi lämmöstä nauttia kerralla jopa 50 henkilöä, ja tavallisempien vaihtoehtojen lisäksi Metsäkylyssä voi kokea maailman ainoan Mökösaunan harvinaiset löylyt. Viihtyisä Saunalounge muuntuu moneen tarkoitukseen. Se kutsuu viettämään juhlallista illallista, tarjoaa toimivat puitteet kokoukselle tai muuttuu illan tullen baariksi, jossa elämästä nautiskellaan takkatulen äärellä. Hemmottelevat saunahoidot ja monipuoliset ohjelmapalvelut takaavat unohtumattoman elämyksen.    


 • Neidonkeidas

  Lohjalla sijaitseva Virkistysuimala Neidonkeidas tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet vesiliikuntaan ja virkistäytymiseen vauvaikäisistä senioreihin. Neidonkeitaalla on yhteensä kuusi saunaa, joista pienen puolen tavalliset saunat on remontoitu kokonaan uudistetulla ilmeellä: PIHLAJA naisille ja SALVIA miehille.
Tervetuloa nauttimaan löylyistä ja spa-musiikista tunnelmavalaistuksessa!


 • Nuorisokeskus Marttinen, Vihta-sauna

  Marttisen uusi Vihta-sauna on kokoontumispaikka keskellä luontoa ja järvimaisemaa. Yhteensä kokoustamaan mahtuu 40 henkilöä. Tilaan on mahdollista tilata ruokailu Marttisen keittiöstä. Kokoukseen, koulutukseen tai illanviettoon on mahdollista varata myös tilan yhteydessä olevat kaksi 15 henkilön saunaa. Lisäksi käytössä on laaja järvelle avautuva ulkoterassi.


 • Original Sokos Hotel Alexandra

  Original Sokos Hotel Alexandrassa yhdistyvät suuren hotellin monipuoliset palvelut ja pienen hotellin lämminhenkisyys. Meillä viihtyvät niin lomareissussa olevat lapsiperheet kuin työmatkailevat kokousasiakkaatkin. Hotellimme viihtyisyys perustuu nuorekkaaseen ja kodinomaiseen tunnelmaan, välittämiseen ja huolenpitoon jokaisesta asiakkaasta. Meillä vierailusta mieleesi jää mukavia ajatuksia ja lämmin läikähdys sydänalassa. Alexandran uusittu saunaosasto kutsuu rentouttaviin hetkiin.


 • Original Sokos Hotel Arina

  Aitoa oululaista tunnelmaa sykkivä Original Sokos Hotel Arina on kautta aikojen saanut ihmiset viihtymään ja nauttimaan vierailustaan Oulussa. Täysin uusittu aamiaisravintola ja kokoustilat henkivät samaa kodikasta tunnelmaa. Kokoustilojen viherseinät ja keinutuolit saavat kummasti ajatukset lentämään ja päätökset syntymään. Viihtyisä saunaosastomme on juuri saanut Sauna from Finlandin laatusertifikaatin osoituksena korkeatasoisesta saunapalvelusta.


 • Original Sokos Hotel Hamburger Börs

  Original Sokos Hotel Hamburger Börs on 1800-luvun loppupuolelta asti toiminut hotellilegenda Turun sydämessä. Kaupunkimatka Turun keskustassa alkaa hotellista kauppatorin viereltä, istahda aulabaarin ikkunapöytään tai iloisen bistron sohvaan tarkkailemaan kadun ja viereisen torin elämää. Kauppatorin vilskettä voi seurata myös kattosaunamme terassilta - ihosi vielä höyrytessä hyvän löylyn ja uinnin jäljiltä.


 • Original Sokos Hotel Helsinki

  Original Sokos Hotel Helsinki sijaitsee Helsingin sydämessä Kluuvin kävelykadulla, ihan Senaatintorin, Kauppatorin ja Esplanadin tuntumassa. Rautatieasemaltakin on vain kahden minuutin kävelymatka hotellille. Parempaa sijaintia ei hotellilta voisi odottaa: kaikki palvelut vieressä ja päänähtävyyksiin sekä kaikkiin kulkuvälineisiin vain muutama askel. Hotelli muuntuu ja yllättää vuodenaikojen, tapahtumien ja vieraidensa mukaan. Rento ja iloinen henkilökunta toimii oppaanasi kaupunkiin: saat parhaat vinkit ja ohjeet Helsingin kokemiseen.


 • Original Sokos Hotel Ilves

  Original Sokos Hotel Ilves on valovoimainen maamerkki kaupungin keskipisteessä. Ilves tarjoaa vierailleen modernia ja ylellistä mukavuutta sekä aitoja tamperelaisia kokemuksia höystettynä lämminhenkisellä ja sydämellisellä palvelulla. Hotellissa on monipuolinen ravintolamaailma sekä rentouttavan saunakokemuksen tarjoava Ilves Spa.


 • Original Sokos Hotel Lappee

  Original Sokos Hotel Lappee sijaitsee Lappeenrannan ytimessä, kauppakeskus IsoKristiinassa. Mielenkiintoiset palvelut ovat heti ulottuvilla: kauppoja, elokuvateatteri, Lappeenrannan Kaupunginteatteri sekä houkuttelevia ravintoloita ja kahviloita. Erityisen viihtyisät saunatilat ja uima-allasalue tarjoavat arjen luksusta - siitä kertoo myös meille myönnetty Authentic Finnish Sauna Experience  –sertifikaatti! Kuntosali ja asukassaunat ovat maksutta hotelliasukkaiden käytössä joka ilta. Tilaussauna soveltuu jopa 15 henkilölle kerrallaan.


 • Original Sokos Hotel Seurahuone

  Aidosti suomalainen, perinteikäs Original Sokos Hotel Seurahuone tarjoaa oivat puitteet niin arkeen kuin juhlaan. Sen takaavat monipuoliset ravintolapalvelut ja Kotkan keskustan palveluiden läheisyys. Seurahuoneella voi nauttia lempeistä löylyistä kaupungin kattojen yläpuolella, sillä jokaisen kolmen saunan kattoterassilta avautuu upea näkymä kaupungin yli.


 • Original Sokos Hotel Tapiola Garden

  Original Sokos Hotel Tapiola Garden on espoolainen kohtaamispaikka kehittyvän Tapiolan keskellä, hyvien kulkuyhteyksien äärellä. Palvelu on ystävällistä ja asuminen kodikasta. Vieressämme olevalla Tapiolan keskusaltaalla suppaillaan kesäisin ja luistellaan talvisin. Hotellissamme on kuntoiluhuone, saunat sekä uima-allas. Lainaa kesäisin polkupyörä hotellilta pientä korvausta vastaan ja lähde liikkeelle espoolaiseen luontoon. Kävelymatkan päästä löytyvät myös keilahalli ja tenniskentät. Myös moni kulttuurikohde löytyy kivenheiton päästä. Hotellilla on Green Key -ympäristötunnus.


 • Original Sokos Hotel Vaakuna Joensuu

  Original Sokos Hotel Vaakuna sijaitsee aivan kaupungin sydämessä ja elää mukana tapahtumien sykkeessä. Kun haluat täyden palvelun talon kaiken keskeltä, on Vaakuna sinulle täydellinen valinta. Nauti rentouttavista löylyistä saunaosastolla: tiloista löytyy erilliset saunat naisille ja miehille sekä yhteiskäyttöinen höyrysauna ja poreallas. Saunaosasto on asiakkaille avoinna joka päivä klo 16-22, ja sen käyttö sisältyy huonehintaan. Nappaa pyyhe mukaan huoneestasi ja koe rentouttava suomalainen sauna, lempeä höyrysauna sekä poreammeen virkistävä vesi. Henkilökunta vinkkaa teille mielellään kaupungin tapahtumista ja nähtävyyksistä. Tervetulloo Vaakunaan, Joenssuun sydämeen!


 • Original Sokos Hotel Vaakuna Seinäjoki

  Seinäjoen Original Sokos Hotel Vaakuna on erinomainen hotellivalinta kaupungin tapahtumien keskipisteessä. Hotelli sijaitsee kauppatorin yhteydessä ja tärkeimmät kulttuuri- sekä tapahtumapaikat sijaitsevat kivenheiton päässä. Varttitunnin kävelymatkan päässä ovat Seinäjoki Areena, Frami, Rytmikorjaamo tai Wallsport Areena ja kokous-, messu-, musiikki- tai urheilutapahtumat. Olipa matkan tarkoitus mikä tahansa juuri uudistetut, tyylikkäät huoneemme luovat upeat puitteet majoittumiselle. Asiakassauna on lämpimänä klo 17-22.


 • Original Sokos Hotel Vaakuna, Rovaniemi

  Original Sokos Hotel Vaakuna sijaitsee Rovaniemellä, Joulupukin virallisessa kotikaupungissa. Lappilaiset perinteet ja kulttuuri sekä moderni kaupunkielämä vauhdikkaine aktiviteetteineen tekevät kaupungista ainutkertaisen matkakohteen. Lumoava luonto on meille tärkeä ja otamme toiminnassamme huomioon ympäristön hyvinvoinnin – sen osoittaakin ansaitsemamme Green Key - merkki.


 • Original Sokos Hotel Villa

  Original Sokos Hotel Villa on tunnelmallinen ja kodikas putiikkihotelli Tampereen sydämessä. Vanhaan viljamakasiiniin tyylikkäästi rakennetun hotellin jokainen huone on yksilöllinen. Design ja kädentaito ovat läsnä kaikkialla hotellissa: voit istahtaa esimerkiksi palkitulle Kola-tuolille tai RAR-klassikkokeinutuolille ja kääriytyä ihanan lämpimään käsinkudottuun torkkupeittoon.


 • Original Sokos Hotelli Lakeus

  Original Sokos Hotel Lakeudessa tarjotaan palveluita pohjalaisella vieraanvaraisuudella ja ylpeydellä. Vahvasti ruokatuotantoon erikoistunut maakunta näkyy sekä ruokalistalla että aamiaispöydässä runsaana oman maakunnan valikoimana. Hotellissamme on runsaasti huoneita, joissa voi nauttia oman saunan löylyistä juuri itselle sopivana aikana. Sokos Hotel Lakeus onkin ensimmäinen kohde, jonka huonesaunat on sertifioitu.  Vinttisaunatila hotellin 8. kerroksessa tarjoaa upeat näkymät kaupungin yli.


 • Original Sokos Hotelli Puijonsarvi

  Kuopion kauneus hehkuu niin luonnossa, torilla kuin savolaisissa immeisissäkin. Original Sokos Hotel Puijonsarvi on Itä-Suomen suurin hotelli ja silti tunnelma on lämmin ja kodikas. Puijonsarvi on keskellä Savon torielämän sydäntä ja kauneinta vihreää luontoa aivan sinertävän Kallaveden läheisyydessä.  Kauniisti sisustetut tilaussaunat kruunaavat kokoushetken tai saunaillan tässä ihastuttavassa ympäristössä. Lämpimästi tervetuloa Savon sydämeen Puijonsarveen! #sydämellisestisuomalainen #minultasinulle


 • Original Sokos Royal Vaasa

  Original Sokos Royal Vaasa elää osana Vaasan seudun energiateollisuuden menestystarinaa. Kabineteissamme hierotuista lukemattomista vientikaupoista on varmasti syntynyt energiaa myös meille: hotellimme on eloisan nuorekas ja se houkuttelee matkailijoita ympäri maapalloa. Legendaarisen ylimmän kerroksen sauna- ja uima-allasosastolta avautuvat henkeäsalpaavat näkymät yli Vaasan kauniin kaupungin, aina merelle maailmankuuluun saaristoon asti.


 • Pohjolan Pirtti

  Pohjolan Pirtti sijaitsee Vuotungin kylässä, noin puolen tunnin automatkan päässä Rukalta ja ja Kuusamon keskustasta itään. Pohjolan Pirtin tilaan ja palveluihin kuuluvat tilausravintola, kokoustilat, saunat, majoitus ja ohjelmapalvelut sesonkien mukaan.


 • Pyhäpiilo

  Pyhäpiilo on upea sauna ja kylpylä, joka sijaitsee rauhallisella paikalla Pyhäjärven luonnonkauniissa maisemissa vain hetken päässä Rukan keskuksesta. Pyhäpiilossa järjestät mahtavan saunaelämyksen lähipiirillesi, yrityksellesi tai yhteistyökumppaneillesi. Hulppeissa tiloissamme on mahdollista pitää kokouksia ja nauttia paikallisia villiruokaherkkuja illanvieton lomassa. Tutustu palveluihimme ja varaa ikimuistoinen saunavuoro!


 • Revontuli

  Revontuli on kauniissa järvimaisemissa Jyväskylän lähellä sijaitseva Suomen ykkösketjun viihdekeskus, jossa eturivin artistit tanssittavat, luonnonmaisemat rentouttavat, tunnelmalliset juhlatilat kokoavat vieraat iloitsemaan tärkeistä hetkistä, kokoukset ovat inspiroivia, mökkikyläelämä maistuu saunoen ja golf sujuu 18-reikäisellä kentällä. Tervetuloa!


 • Ruka Safaris

  Ruka Safaris on ohjelma-, majoitus- , kokous-, ravintola- ja saunapalveluita tarjoava yritys Kuusamon Rukalla. Toimimme ympäri vuoden tarjoten mieleenpainuvia seikkailuja ja kokonaispalveluja kaikille uusia kokemuksia kaipaaville. Sauna- ja hyvinvointielämyksiä kaipaavilla on varaa mistä valita ja saunomisen yhteyteen voidaan järjestää rentouttavia hemmotteluhoitoja tai hyvinvointiohjelmaa saunayogan tai -pilateksen merkeissä.  


 • Rukan Salonki

  Järeät kelohirsihuvilat asettuvat Salonkijärven ympärille luontoa mukaillen, vain 4 km päähän Rukan ydinalueesta. Rukan Salongin huvilat ovat erittäin korkeatasoisia ja majoitustilaa löytyy jopa 16 hengelle per mökki ja petipaikkoja on yhteensä noin 200 kpl. Alueen keskellä ovat kokous- ja tilausravintola Kultala sekä hitec -savusauna grillikotineen. Saunan viereen sijoittuu Rukan Salongin HotSpring kuumavesiallas, jota voi käyttää sekä kesällä että talvella. Talvella alueen erikoisuutena toimii myös jääsauna!


 • SETH Ascetic

  SETH ASCETIC on Taiwanilainen luksusluokan yksityisklubi, josta löytyy suomalainen auditoitu laatusauna. SETH ASCETIC haluaa olla kokonaisvaltaisen kehon ja mielen hyvinvoinnin suunnannäyttäjä ja edelläkävijä. Siksi he haluavat myös tarjota aidon suomalaisen saunaelämyksen ensimmäisenä yrityksenä Taiwanissa.


 • Solo Sokos Hotel Paviljonki

  Solo Sokos Hotel Paviljonki Jyväskylän keskustassa on toiminut vasta muutaman vuoden, mutta on jo saavuttanut hienon maineen niin Suomessa kuin maamme rajojen ulkopuolellakin. Hotellin 9. kerroksen kuntosalilla ja saunaosastolla virkistyt ja rentoudut, upeaa keskisuomalaista järvimaisemaa ihaillen. Jyväskylän parhaille, luonnonläheisille lenkkeilyreiteille pääset ulko-oveltamme. Kulinaristisia nautintoja tarjoaa puolestaan Solo Sokos Hotel Paviljongin ravintola Trattoria Aukio.


 • Varjolan Tila

  Varjola on tunnelmallinen maaseudun koskimiljööseen sijoittuva matkailutila Keski-Suomessa, Laukaassa, vain puolen tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Täydenpalvelun talona Varjola vastaanottaa niin kokous- kuin juhlavieraatkin. Varjolan saunoissa puolestaan löylyttelee leppoisasti samalla aidosta tunnelmasta nauttien. Elämysaktiviteetit räätälöidään aina jokaisen asiakkaamme toiveiden mukaisesti, 15 vuoden kokemuksella laadukkaasti ja turvallisesti.