Kiuaskivien valinta ja oikeaoppinen ladonta

Kiuas herää henkiin yhdessä kiuaskivien kanssa, joten niiden oikeaoppinen valinta, ladonta ja huolto ovat tärkeitä miellyttävän ja turvallisen saunaelämyksen takaamiseksi.

Kiuas on saunan sydän. Kiukaan kivien laadulla, koolla ja muodolla on merkitystä. Jokainen saunoja haluaa laadukkaat löylyt, joten kiuaskivillä tulee olla tietyt ominaisuudet. Kivien valintaa helpottavat seuraavat kysymykset:

 • Miten kivet johtavat, kestävät ja varaavat lämpöä?
 • Minkä kokoisia kiviä kiuas edellyttää?
 • Minkä muotoisia kiviä kiuas vaatii?
 • Miten kivet ladotaan kiukaalle?
 • Millainen tuoksu kivistä lähtee?

Mitä useammin kiuasta lämmitetään, sitä kovemmat vaatimukset kiville asetetaan. Kiven tulee olla ahkeraa lämmitystä ja löylyttelyä kestävä. Kun kiuas lämpiää päivittäin ja on päällä useita tunteja kerrallaan, on kivet vaihdettava vähintään vuoden välein. Myös saunan lämmitystavalla on vaikutusta kivien vaihtotiheyteen.

Kiven monet muodot

Kiuaskivet ovat usein erikokoisia ja -muotoisia. Latomista helpottaa se, että levittää kivet kiukaan läheisyyteen lattialle asetetun suojan päälle. Näin kivien eri koot on helppo hahmottaa ja niiden väliltä valita oikean kokoiset ja muotoiset yksilöt. Latomisen yhteydessä on hyvä käyttää hanskoja.

Yleisesti on muistettava, että kivet ladotaan harvaan, jotta ilmankierto kiukaassa varmistetaan riittävänä. Puukiukaassa suuremmat kivet ladotaan kiukaan pohjalle. Mitä ylemmäs kiukaassa mennään, sitä pienemmäksi kivien koon tulee muuttua. Pienet pintakivet höyrystävät vettä paremmin, kun niiden yhteenlaskettu pinta-ala on suurempi.

Sähkökiukaassa kivien ladonnassa on oltava erityisen tarkka. On tärkeää, etteivät sähkövastukset vaurioidu eivätkä kivet latoudu liian tiiviisti. Pitkät kivet on syytä latoa pystysuuntaisesti.

Sauna-Eurox
Parhaat Löylyt -kiuaskivet: Kivet eri kiukaisiin
 • Satakunnan Oliviinidiabaasi sopii kaikentyyppisiin kiukaisiin.
 • Musta Riitialan vulkaniitti sopii perinteisenä kiuaskivenä kaikkiin kiukaisiin.
 • Eliitti-kiuaskivi sopii todella vaativiin kohteisiin. Vaihtoväli voi jopa olla viisinkertainen normaaliin kiveen verrattuna.
 • Pöyristetyt kiuaskivet sopivat pehmeisiin löylyihin.
 • Lumenvalkoiset koristekivet sopivat vain pintakiveksi ja antavat erittäin pehmeän löylynautinnon.
 • Red Granite sopii kiukaan pintakiveksi.

Lisää tietoa kiukaan huollosta, sekä muista ideoita saunan kunnostamiseen löydät Sauna from Finlandin Aidon suomalaisen saunaelämyksen laatukirjasta, jonka voit hankkia Veicon verkkokaupasta.

Lue lisää vinkkejä saunan huoltoon ja sen osien valitsemiseen tältä sivulta.

How can we help you?

Titta Pervis

Markkinointi- ja projektipäällikkö
Tel. 0449313451

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste