Kiuaskivet tekevät löylyn

Saunan kiuasta voisi verrata auton moottoriin. Samaan tyyliin voisi sanoa, että kiuaskivet ovat kuin moottoriöljy. Kiviä pitää säännöllisesti vaihtaa tai moottori ei lopulta enää toimi. Paraskin kivi hajoaa lopulta lämpökuorman alla. Huoltaminen kuuluu siis kiukaan normaaliin käyttöön, ei tosin yhtä usein kuin autossa. Saunologia-blogia kirjoittava Lassi A. Liikkanen avaa kiuaskivien merkitystä hyville löylyille.

Kiuaskivien tärkein ominaisuus on määrä. Kivien määrä pitää olla sopivassa suhteessa saunan kokoon. Perusidea on, että mitä tilavampi sauna, sitä enemmän kiviä. Vanhoissa savusaunoissa kiviä oli 10–20 L/m3. Myös kivien laadulla ja koolla on väliä. Kiuaskivien laatutekijät ovat mm. seuraavat:

  • lämmönkestävyys
  • lämmönjohtavuus
  • lämmönvarauskyky
  • koko
  • muotoilu
  • haju(ttomuus)

Näistä yksiselitteisin on lämmönkestävyys. Loppujen lopuksi kaikki kivet halkeilevat ja rapautuvat, mutta kivien käyttöiässä on suuriakin eroja. ”Saunakiviä on historiallisesti keräilty meren ja jokien pohjista. Nykyään tätä ei voi oikein suositella. Voi käydä kuten puolisoni sukulaisille, jotka olivat käyneet itse kaivamassa savukiukaaseensa kiviä luonnosta, mutta joutuneet pian vaihtamaan ne halkeilun vuoksi teollisesti louhittuihin”, Liikkanen kertoo. Väärin valituista kivistä voi syntyä myös hajuhaittoja. Kilohinnan ja tekniset vaatimukset huomioiden kiuaskivet eivät ole tärkeyteensä suhteutettuna iso investointi.

Muoto, lämmönjohtavuus ja koko

Jatkuvalämmitteisen sähkökiukaan kivien tärkeimmät ominaisuudet ovat muotoilu, lämmönjohtavuus ja koko. Kivet ovat näkyvillä, joten niiden pitää sopeutua saunan sisustukseen. Vaihtoehtoja ulkonäölle on rajoitetusti, mutta saatavilla on rosoisia, pyöristettyjä ja lähes pyöreitä kiviä; mustia, harmaita ja valkoisia kiviä.

Oliviinidiabaasi on tällä hetkellä suosituin, edullisin ja ominaisuuksiltaan paras yleiskivi. Oliviini on kestävämpi ja varaavampi, mutta maksaa helposti yli tuplat.
”Valkoiset, kalkkipitoiset kiuaskivet ovat huokoisempia ja luovuttavat kosteutta rauhallisemmin. Tämä ominaisuus sopii erityisesti pieniin sähkökiukaisiin. Ne eivät tosin edes sovellu alempiin ja kuumempiin kerroksiin”, Jarmo Huotari kiuasvalmistaja Narvilta kertoo.

Koko pitää huomioida niin kivien hankinnassa kuin asettelussa. Rautakaupan hyllystä löytyvät valmiskivet (5–10 cm) ovat yleensä sopivia tyypillisiin pikkukiukaisiin. Kivien pitää asettua sähkövastuksiin ja puukiukaan metallipintoihin nähden sopivan tiivisti. Tyypillisesti vastustilaan sijoitettavat kivet ovat sen kokoisia, että juuri vastusten väliin mahtuvat.
”Sähkövastuksia ei saa täysin eristää, etteivät ne ylikuumene ja vaurioidu. Ilman tai savukaasujen tulee virrata kivien välistä ylös, jotta sauna lämpenee”, Liikkanen ohjeistaa.

Vuolukivi, valkoiset kiuaskivet, eliittikivet ja keraamiset kivet

Joitakin muitakin kivilaatuja tavataan saunassa. Vuolukiveä käytetään tasokiukaiden löylypintana ja joidenkin kiukaiden ulkoseinämissä (esim. Sisu ja Tulikivi). Sillä on erinomainen lämmönvarauskyky, mutta sen lämmönkestävyys ei ole riittävä löylykiveksi.
”Esimerkiksi Tulikivi valmistaa kiukaita, joissa vuolukiveä käytetäänkin pintamateriaalina, ei kiuaskivenä. Sama koskee valkoisia kiviä, jotka sisältävät dolomiittia ja värinantavaa kalsiittiä (10 %). Niiden lämmönkestävyys ei ole hyvä, minkä takia kiviä voi käyttää vain (sähkö)kiukaan pinnalla”, Liikkanen sanoo.

Sauna from Finland -verkostoon kuuluva Sauna-Eurox Oy -valikoimasta löytyy yksi harvinaisuus. Luvialainen yritys myy tuhannessa asteessa lämpökäsiteltyjä oliviinidiabaasi-kiviä Eliittikivi-tuotemerkillä. He lupaavat näille pidempää käyttöikää. http://www.saunagranit.com/fi/kiuaskivet/eliittikiuaskivi.html
”Tämä tuote kilpailee lähinnä Kerkesin keraamisia kiviä vastaan, joita käytetään nykyään laajasti julkisissa kohteissa niiden hyvän kestävyyden ansiosta”, Liikkanen kertoo.

Kivilaaduista ja erikoiskiukaiden kivistä lisää tämän uutisen pohjana olevasta Saunologia.fi -artikkelista.

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste