Ihana, tervehdyttävä sauna

Suomalaiseen sielunmaisemaan olennaisena osana kuuluvan saunan terveysvaikutukset ulottuvat syvälle kehoon ja mieleen.

Sauna köyhän apteeki on vanha suomalainen sananlasku, joka kiteyttää osuvasti saunan hyödyt ja terveysvaikutukset. Saunomisen on todettu vaikuttavan positiivisesti moneen vaivaan: se ehkäisee muun muassa korkeaa verenpainetta ja tätä kautta sydän- ja verisuonitauteja. Kehon rentoutuminen parantaa usein myös unen laatua.

– Saunassa syke nousee hikoilun myötä ja keho saa ikään kuin pientä liikuntaa. Samalla rentoutumisen tunne voi olla hyvin voimakas, asiantuntija Carita Harju kertoo.

– Löylyissä mieli vapautuu stressistä, ja moni asia näyttää saunomisen jälkeen valoisammalta.

Sauna kuuluu vahvasti suomalaiseen kulttuuriperimään, ja Harjun mukaan suomalaiset oppivat jo lapsuudessa istumaan löylyissä. Tietämys itselle mieluisista tavoista saunoa syntyy kokemuksen myötä.

– Saunassa ollaan sopivan tuntuisessa lämpötilassa ilman aikataulua – niin kauan, kuin tuntuu hyvältä. Suomalaisessa saunassa ehdottomasti olennaista on myös löylyn heittäminen. Näin ei ole muualla maailmassa, jossa kiukaalle ei välttämättä saa heittää vettä lainkaan.

Saunomista kaikilla aisteilla

Sauna ja siihen liittyvät muistot ovat olennainen osa monen suomalaisen sielumaisemaa. Saunaan liittyvät aistikokemukset ja äänimaisema jättävät syviä ja pysyviä muistijälkiä – mieleen voidaan vaivattomasti palauttaa vuosikymmentenkin takaisia saunatuokioita.

– Saunaympäristö on hyvin monisävytteinen paikka, ja usein saunominen tapahtuu kaikilla aisteilla – tunnustellaan puulaudetta ja löylykauhan muotoa, kuulostellaan järven ääniä sekä kiukaan sihinää ja tuoksutellaan koivuvihtaa ja puhdasta pellavaliinaa, Harju kuvailee.

Carita Harju

Harju korostaa saunaa myös meditatiivisena tilana, jossa voidaan pysähtyä ja nauttia hetki ilman ulkopuolisten ärsykkeiden tulvaa. Löylyssä on hyvää aikaa istua hiljaa omien ajatusten parissa ja kuunnella omaa kehoa.

– Saunominen on nykyään ainoita hetkiä, jotka vietetään ilman kännykkää. Jälkikäteen voi olla ihan hyvä miettiä, mitä tovin hiljentyminen saa aikaan. Suomalaisten kannattaisi hyödyntää saunaa pysähtymisen paikkana, siinä Mindfulnessia kerrassaan.

5 vinkkiä täydelliseen saunakokemukseen

  1. Nauti kiireettömästä hetkestä – saunassa on lupa pysähtyä.
  2. Kuulostele, haistele ja tunnustele. Sauna herättää useamman aistin.
  3. Himmennä mahdollisuuksien mukaan saunan valaistusta, sillä tilan elämyksellisyys lisääntyy hämärässä.
  4. Koivun tuoksua, hunajakuorintaa – saunaan sopivia ihonhoitotuotteita on useita.
  5. Sauna on muutakin kuin fyysinen tila. Saunakokemuksesta saa kokonaisvaltaisemman rauhoittuen siihen jo etukäteen vaikkapa vesilasin äärellä ja vielä jälkikäteen nauttien olostaan kylpytakkiin kääriytyneenä.

Kirjoittaja: Mikaela Katro/Mediaplanet

Alkuperäinen artikkeli: https://www.pihajamokki.fi/mokilla/ihana-tervehdyttava-sauna/

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste