Saunan sisustus, sen design ja tyyli, tulisi aina nähdä kokonaisuutena eikä irrallisina elementteinä. Kyse ei ole koskaan vain valaistuksesta, seinäpaneeleista tai lauteista.
Olosuhteiden määräysten mukaan materiaaleilta vaaditaan erityistä kestävyyttä ja eri osasten integroitumista toisiinsa saumattomasti. Näkemisen ja turvallisuuden lisäksi valon pitää tuoda tilaa ja muotoja julki.
Peter Ruokonen, Cariitti Oy:n toimitusjohtaja:
”Ihmisen silmän luontaisesti hakeutuessa valoon, se kokee tilan heti rikkaammaksi ja miellyttäväksi kun valaistus on suunniteltu kunnolla.”
Suunnitteluvaiheessa kokonaisuuden huomioiminen on todella tärkeää. Yleisesti tulisi ottaa huomioon kenelle ja minkälaiseen saunaan valaistus tulee. Valojen himmennettävyys eli kirkkauden säätö voi olla erittäin ratkaiseva tekijä, jos saunojia on eri sukupolvissa. 60-vuotias voi vaatia tuplasti enemmän valoa kuin 20-vuotias, joka näkee paremmin. Valojen hallittavuutta tulisikin käyttää mahdollisimman paljon, sillä vaihtoehtoja on.
Valaistus kannattaa tehdä huolella ja suunnitella loppuun asti: esimerkiksi toisinaan lasiseinällisistä saunoista valaistus jätetään kokonaan pois siinä käsityksessä, että kylpyhuoneen puolelta tulee tarpeeksi valoa. Valaistus tulee lasiseinän läpi ilman, että korostaa hienoja laude- ja paneeliratkaisuja ja lisäksi syö jopa turvallisuuden tunnetta; puhumattakaan siitä, että saunan huolto vaikeutuu. Koska saunassa ei ole valoja, saatetaan kylpytila valaista liian kirkkaasti.
Peterin mielestä laadukas saunaelämys on kokonaisuuksien hallintaa.
Se on monen asian summa! Puhtaus, siisteys, viihtyvyys, tyyli, design: niillä luodaan hyvä ensivaikutelma.
Haluatko kuulla lisää, miten saunan kokonaisilmettä voidaan parantaa? Sauna from Finland ry julkaisee saunan laatukäsikirjan lähitulevaisuudessa, josta löydät sekä Peter Ruokosen että muiden sauna-alan asiantuntijoiden kommentteja laadukkaan saunan peruselementeistä.