Breadcrumb / Tulossa

Puhtaus on laadukkaan saunaelämyksen lähtökohta

Saunoessa puhdistaudutaan ja karistetaan päivän pölyt harteilta. Puhdistautumisen kokemuksen kannalta on erityisen tärkeää, että koko saunaelämys tuntuu hygieeniseltä.

Saunatilat tarjoavat mikrobien kasvulle suotuisat olosuhteet. Siksi onkin tärkeää pitää huolta siitä, että kaikkialla on puhdasta – pukeutumistiloista löylyhuoneeseen saakka.

“Vain puhtaassa saunassa voi kokea elämyksen. Koko saunomispolku lähtee liikkeelle siitä, että pukutilat ovat siistit, pesutilat hygieeniset ja saunassa tuoksuu raikkaalta ja puhtaalta”, sanoo Minna Kyllinen, SSTL Puhtausala ry:n puhtausasiantuntija.

Lapland Hotels Bulevardi

Minna Kyllisen vinkit puhtaasta saunaelämyksestä huolehtimiseen:

  1. Kun kartoitat saunatilojen puhtauden tasoa, luota aisteihisi. Ovatko pinnat puhtaat, näkyykö viemärissä esimerkiksi hiuksia? Tuntuvatko seinät limaisilta? Miltä tilassa tuoksuu?
  2. Valitse oikeat välineet ja aineet. Kotisaunan voi puhdistaa kotoa löytyvillä välineillä, mutta yleisissä- ja asiakassaunoissa on hyvä käyttää koneellisia menetelmiä.
  3. Puhdistusaineiden valinnan suhteen tärkeintä on kiinnittää huomiota tuotteiden pH-arvoihin. Saunatilojen kaikille pinnoille sopivin puhdistusaine on heikosti emäksinen (pH 8,1-10).
  4. Kiinnitä erityistä huomiota saunatilojen likaisimpiin paikkoihin. Niitä ovat pesuhuoneessa seinien alaosat ja lattiakaivo, löylyhuoneessa alin laude ja lattia sen edessä sekä nojaustasolla olevat seinäpinnat ja jalkojenlepuutuslaudat.
  5. Pidä huolta siivousvälistä. Kotisaunassa riittää käytönjälkeinen puhdistus ja perusteellinen siivous 1-2 kertaa vuodessa. Yleisissä ja hotellisaunoissa suoritetaan päivittäinen ylläpitosiivous käytön mukaan, sekä perusteellisempi siivous säännöllisesti esimerkiksi viikoittain.
  6. Huolehdi ennaltaehkäisystä. Laudeliinat suojaavat lauteita ja pitävät ne puhtaana. Ohjeista saunan käyttäjiä hygieeniseen saunomiseen. Tarjoa asiakkaille peseytymisvälineitä ja -tuotteita.

“Jos saunomisen aloittaa siitä, että huomaa ympäristön hygieniassa olevan puutteita, mikään muu elämyksen osa-alue ei voi enää kokemusta pelastaa.”

Artikkelikuva: SUN SAUNA Oy

Lisää saunan siivous- ja hygieniavinkkejä löydät vuonna 2020 julkaistavasta uudesta saunan laatukäsikirjasta (Sauna from Finland ry).


Ota yhteyttä

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Puh: 040 566 2481

Liity postituslistallemme, niin saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

  • Harvia
  • Sokos Hotels
  • Visit Jyväskylä Region
  • Sauna Capital Tampere
Sauna from Finland
Sauna from Finland lisää kansainvälisesti suomalaisen saunaelämyksen tunnettuutta, buustaa jäsenverkoston liiketoimintamahdollisuuksia sekä luo maailman parhaita saunaelämyksiä.
© 2021 Sauna from Finland › Tietosuojaseloste


Sauna from Finland on rekisteröity tavaramerkki, jonka käyttäminen ilman merkinhaltijan lupaa on kielletty.
Hyväksytyt jäsenemme saavat käyttää erillistä verkostomerkkiä.