Keski-Suomesta maailman saunamaakunta

Keski-Suomi julistautuu maailman saunamaakunnaksi 1.9.2015. Saunatuote on yksi maakunnan kärkimatkailutuotteista, joten saunakulttuuria ja Keski-Suomi-brändiä on tarkoitus kehittää niin vahvaksi, että Keski-Suomi voi ylpeänä kantaa saunamaakunnan arvonimeä ja tulla tunnetuksi erilaisista saunoistaan. Hankkeen toimeenpanijana on Keski-Suomen kauppakamarin matkailuhallitus.

Keski-Suomi julistautuu maailman saunamaakunnaksi 1.9.2015. Maailman saunamaakunnan pääkaupunkina toimii Jyväskylä. Keski-Suomen kauppakamarin matkailuhallitus on todennut saunatuotteen olevan yksi maakunnan kärkimatkailutuotteista. Saunamaakunnaksi julistautuminen on Keski-Suomen kauppakamarin matkailuhallituksen alkuun saattama ja osa poikki toimialojen vaikuttava yhteistyömuoto, jonka tavoitteena vahvistaa Keski-Suomi -brändiä luonto- ja saunamatkailukohteena.

Saunojen laatua kehitetään jatkossa Sauna from Finland -laatukriteerien mukaisesti. Keskisuomalaista saunaelämystä kootaan yhteen verkkosivuille ja muihin sähköisiin kanaviin. Yhteisten verkkosivujen lisäksi saunatuotteet tulevat jatkossa näkymään paremmin myös yritysten omilla verkkosivuilla. Saunojen varaamista asiakaskäyttöön halutaan helpottaa, jotta se onnistuisi jatkossa sähköisesti.

Alueen saunakulttuuria halutaan vahvistaa ja saunan ympärille halutaan kehittää myös erilaista tapahtumayhteistyötä, kuten vierailuja sauna- ja kiuasrakentajien tehtaille. Villeimmissä ideoissa visioidaan, että Alvar Aallon Jyväskylään suunnittelemalle saunalle löytyisi rakentaja. Tavoitteena on kehittää saunatuote niin vahvaksi, että Keski-Suomi voi ylpeästi kantaa maailman saunamaakunnan arvonimeä. Saunatuotteen kehittämistä varten on koottu työryhmä, joka tekee tiivistä yhteistyötä Keski-Suomesta lähtöisin olevan Sauna from Finland ry:n kanssa.

”Sauna koskettaa kaikkia matkailuyrittäjiä koosta riippumatta.”, kuvailee Keski-Suomen kauppakamarin matkailuhallituksen puheenjohtaja Tiina Mäntyharju

Keski-Suomen sauna-aktiivit ovat kokoontuneet yhteen kehittämään keskisuomalaista saunakokemusta. Kaunis luonto ja rikkaat kalavedet houkuttelevat suomalaisia lomailemaan keskelle Suomea. Suomessa on arvioitu olevan yli 2 miljoonaa saunaa (Tilastokeskus, 2013) ja saunominen kuuluukin kiinteänä osana suomalaisten loman viettoon.

”Uskomme vahvasti, että jatkossa Suomen paras saunaelämys löytyy Keski-Suomesta. Kotimaisten asiakkaiden lisäksi katseet ovat vahvasti kansainvälisessä asiakasryhmässä. Saunalla onkin iso merkitys Keski- Suomen teollisuudelle, matkailulle ja työllisyydelle”, kertoo Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Uljas Valkeinen.

Sauna on tärkeä poikki keskisuomalaisten toimialojen

Keski-Suomen maakunnalla onkin useita tekijöitä puolellaan saunamaakunnaksi julistautuessaan. Keski- Suomesta löytyy maailman suurin kiukaiden ja saunatuotteiden valmistaja ja sauna-alan toimija, muuramelainen Harvia. Täältä löytyy myös saunan rakentamiseen ja sisustamiseen liittyvää yritystoimintaa.

Karstulalainen Honkarakenne Oyj valmistaa saunoja ja hirsimökkejä niin kotimarkkinoille kuin kansainväliseen myyntiinkin. Saunojen sisustukseen, kuten saunalauteisiin, keskittyneitä yrityksiä ovat mm. jyväskyläläinen Sun Sauna Oy ja laukaalainen Saunasydän Oy. Huliswood Oy toteuttaa kelosavusaunoja sekä Uhtua Design – brändin alla kelo sisäsaunoja ja – kylpytynnyreitä.

Alueella toimii lukuisia matkailuyrityksiä, joiden kärkituotteiden joukkoon kuuluu saunaan liittyviä matkailutuotteita ja – palveluita. Tällaisia yrityksiä ovat muun muassa työryhmässäkin mukana olevat lomakeskus Revontuli, Varjolan tilan matkailu ja HimosLomat. Perinteisten saunojen lisäksi saunalautta- yrittäjien määrä on ollut kasvussa Keski-Suomessa. Löytyypä Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry:ltä polkupyörän perään kiinnitettävä yhden miehen saunakin. Toinen keskisuomalainen erikoisuus on Finn-Savotta Oy:n telttasaunat. Telttasaunoja alettiin valmistaa ulkomailla rauhanturvaustehtävissä toimiville suomalaisille. Sittemmin tuotteista on tullut kysytty ja se on osa yrityksen tuotantoa.

Myös savusaunakulttuuri on Keski-Suomessa voimissaan. Useissa keskisuomalaisissa kylissä toimii erilaisia savusaunayhdistyksiä. Maailman suurin savusauna löytyy Laukaasta, Tupaswillan tilalta. Savusaunaan mahtuu jopa 150 kylpijää. 30 vuoden ajan Muuramessa toiminut, presidentti Mauno Koiviston käyttöön vihkimä Saunakylä jatkaa toimintaansa Jämsässä. Miltei 30 historiallisen Saunakylän savusaunan muuttotyöt Päijänteen rantaan Jämsän Juokslahteen aloitetaan vuoden 2015 aikana. Vaajakosken Haapaniemestä löytyy myös perintöhistoriallisesti merkittävä matkailukohde, Savutuvan Apaja, rantasaunoineen.

Suomalaisen arkkitehtuurin kulmakivi, Alvar Aalto, on myös suunnitellut lukuisia saunoja ympäri Suomea. Hän on suunnitellut yhden myös Jyväskylän kaupungin Harjulle, joskaan sitä ei ole koskaan rakennettu. Saunan piirustukset löytyvät Alvar Aalto museon kokoelmista.

Lisätietoja

Tiina Mäntyharju, toimitusjohtaja, HimosLomat Oy, 020 711 9266
Markus Kallio, toimitusjohtaja, Varjolan tilan matkailu Oy, 0400 655551
Uljas Valkeinen, toimitusjohtaja, Keski-Suomen kauppakamari, 050 56 88 555 Leena Pajala, matkailukoordinaattori, Keski-Suomen Liitto, 040 5950015


Ota yhteyttä

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Puh: 040 566 2481

Liity postituslistallemme, niin saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

  • Harvia
  • Sokos Hotels
  • Visit Jyväskylä Region
  • Sauna Capital Tampere
Sauna from Finland
Sauna from Finland lisää kansainvälisesti suomalaisen saunaelämyksen tunnettuutta, buustaa jäsenverkoston liiketoimintamahdollisuuksia sekä luo maailman parhaita saunaelämyksiä.
© 2021 Sauna from Finland › Tietosuojaseloste


Sauna from Finland on rekisteröity tavaramerkki, jonka käyttäminen ilman merkinhaltijan lupaa on kielletty.
Hyväksytyt jäsenemme saavat käyttää erillistä verkostomerkkiä.