Suomalaiset saunovat tänäkin jouluna, mutta energiatehokkaasti

Tuore tutkimus kertoo, että suomalaiset eivät luovu joulusauna traditiostaan tänäkään jouluna.

Sauna from Finland selvitti, miten energian säästäminen on vaikuttanut saunomistiheyteen ja saunomistapoihin. Vuoden 2022 aikana saunoneilta tiedusteltiin, kuuluuko saunominen osaksi joulun viettoa. Vastanneista 70 prosenttia aikoi saunoa tänä jouluna kuten aiemminkin ja vain 5 prosentin mukaan saunominen kuuluu yleensä jouluun, mutta tänä jouluna saunaa ei lämmitetä. Tutkimuksen toteutti Tietoykkönen Oy Sauna from Finland ry:n toimeksiannosta. Tiedonkeruu tehtiin internet kyselyllä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttaja paneeliin. Otoskoko on 1000 haastattelua ja aineisto kerättiin 7.12.-14.12.2022 välisenä aikana.

Sauna from Finland Mondex sähkökiuas

Suomalaisten saunat lämpiävät edelleen kotona keskimäärin kerran viikossa

Suomalaiset saunovat edelleen lähes normaaliin tapaan.  Saunomiskerran ovat harventuneet hiukan loppuvuonna 2022 (heinä-joulukuu) verrattuna alkuvuoteen 2022 (tammi-kesäkuu). Kun alkuvuonna 2022 vähintään kerran viikossa saunovia oli 55 prosenttia, niin loppuvuonna 2022  kerran viikossa saunovien osuus oli vähentynyt 47 prosenttiin.  Yleisimmin on saunottu kotisaunassa, jossa on sähkökiuas. Tämän vaihtoehdon mainitsi 46 prosenttia vuoden 2022 aikana saunoneista. Seuraavaksi eniten oli saunottu kotisaunassa, jossa on puukiuas (25 %).

Harvia Harvia sähkökiuas

Suomalaiset osaavat saunoa energiaviisaasti

Energiakriisi on nostanut kuluttajien tietoutta yksittäisen saunomiskerran kustannuksesta. Kaksi vastaajaa kolmesta (66 %) arvioi tietävänsä, kuinka paljon yksi saunomiskerta omassa kodissaan olevassa sähkösaunassa maksaa. Noin joka viides vastaaja (19 %) oli laskenut kustannuksen ja 47 prosentilla tieto perustui luuloon/arvioon asiasta. Saunaa puukiukaalla lämmittäjistä yli puolet (54%) tietää, mitä saunan lämmitys puukiukaalla maksaa.

Vuoden 2022 aikana saunoneilta tiedusteltiin, kuinka paljon energian hinnan nousu on vaikuttanut omiin saunomistapoihin. Vastaajista joka toisella (52 %) energian hinnan nousu on vaikuttanut saunomistapoihin ainakin hiukan. Joka viides (20 %) kertoi energian hinnan nousun vaikuttaneen saunomistapoihin paljon ja hieman useampi kuin kaksi viidestä (45 %) kertoi, ettei energian hinnan nousu ole vaikuttanut omiin saunomistapoihin lainkaan.

Tutkimuksessa selvisi, että lähes yleisimmin saunomisessa tehtyjä muutoksia on mm. menemällä saunaan heti kun se on lämmin, panostamalla saunomisen laadukkuuteen tai viipymällä saunassa vähemmän aikaa. Energiaviisasta saunomista on ollut myös se, että saunotaan koko perheellä yhdessä eikä peräkkäin. Energiansäästö on liikuttanut ihmisiä (14%) myös siirtymään saunomaan julkisiin saunoihin kuten uimahalleihin, kuntosaleille tai hotellisaunoihin.

Sauna from Finland Saunum sähkökiuas

Saunomisen terveysvaikutukset hyvin tiedossa

Saunomisella on todettu olevan paljon hyviä terveysvaikutuksia. Tutkimuksessa tiedusteltiin myös, kuinka hyvin vastaajat mielestään tietävät saunomisen terveyshyödyistä. Vastanneista kolme neljästä (73 %) tiesi omasta mielestään terveyshyödyistä hyvin (17 % erittäin hyvin ja 56 % melko hyvin).

Jos suomalaiset eivät saunoisi niin he kokisivat eniten vaikeuksia rentoutua tai vaikeuksia palautua.  Eniten mainintoja saivat väittämä ”En rentoudu yhtä hyvin” (jos en pääse saunaan), jonka mainitsi 42 prosenttia kysymykseen vastanneista. Seuraavaksi eniten mainintoja sai väittämä ”En palaudu arjen rasituksista yhtä hyvin” (ilman saunaa), jonka mainitsi noin joka viides (23 %).

P-J GRAPHICS OY Narvi sähkökiuas

”On ilo nähdä, että saunominen että edistää suomalaisten hyvinvointia ja terveyttä myös näinä vaikeina aikoina, ja samalla päivittyy vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti ajan hengen mukaisesti.” sanoo Carita Harju, Sauna from Finlandin toiminnanjohtaja.

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste