Serlachius-museo Göstan Taidesauna on moniaistinen elämys

Mänttä-Vilppulan Taidekaupungissa voi Serlachius-museo Göstan ulkopuolella ihastella veistospuistoa, vanhaa kartanomiljöötä, järviluontoa, metsää – ja nyt myös käydä saunassa! Melasjärven rannalla sijaitseva kesäkuussa 2022 avattu Taidesauna avaa uuden ulottuvuuden sille, mitä suomalaisen saunaelämyksen aikana voikaan kokea.

Taidesaunan hankesuunnittelu aloitettiin jo vuonna 2017. 2018 Serlachius-museo Gösta järjesti saunamaratonin ulkomaalaisille arkkitehdeilleen ja samalla heidät tutustutettiin erilaisiin saunoihin saunomalla heidän kanssaan. Rakennuslupa hankkeelle saatiin maaliskuussa 2020, mutta koronasta johtuen rakennushankkeen aloittamista siirrettiin vuodella. Maaliskuussa 2021 päästiin aloittamaan rakentaminen. 17.6.2022 päästiin vihdoin viettämään kutsuvierasavajaisia ja 18.6.2022 löylyttelivät ensimmäiset asiakkaat.

SAMPO LINKONEVA S Jokipiin Pellavan tekstiilit on suunniteltu varta vasten Serlachius-museoiden Taidesaunaan.

Taidesauna on arkkitehtuurin ja laadukkaan suunnittelun ja rakentamisen taidonnäyte

Serlachius-museoiden kehittämisjohtaja Päivi Viherkoski kertoo heille olleen lähtökohtaisesti tärkeää arkkitehtuuri, suunnittelun ja rakentamisen laatu ja yksityiskohdiltaankin viimeistelty lopputulos.

”Haluamme tarjota saunavieraillemme kiireettömän aistielämysten matkan. Kuten museoissammekin, yhdistämme Taidesaunassa taiteen, ruuan ja luonnon toisiinsa kietoutuvaksi kokonaisuudeksi, nyt lisänä myös korkeatasoisen designin tuomat esteettiset elämykset.”

”Serlachius-museo Göstan saunapolulla aistit heräävät vastakohtaisuuksien kautta: Pehmeät puupinnat kaartuvine tammiholveineen kohtaavat seinien ja lattioiden kovat, rytmikkäät kivipinnat. Kylmän ja kuuman tunnun vaihtelu kruunaa elämyksen, kun saunan lämpöön astutaan viileän vilvoittelupihan kautta. Aistimatkan määränpäänä on pyöreä löylyhuone, jonka levollinen tunnelma syntyy lämpöhaapapintojen rytmisistä sommitelmista”, kuvailee Viherkoski.

SAMPO LINKONEVA S

Taidesaunan voi varata ryhmän käyttöön tai osallistu yleiselle saunavuorolle

Taidemuseo on tarjonnut jo ennestään taiteen ja historian täyttämän aistimatkan, jossa sauna toimii hyvänä lisänä. Päivi Viherkoski uskoo vahvasti Taidesaunan kasvattavan taidemuseon vetovoimaa myös kansainvälisesti. ”Taidesaunamme tuoma täydennys tarjontaamme saa toivottavasti entistä useammat yritysasiakkaat ja kansainväliset matkailijat kiinnostumaan Serlachiuksesta, suomalaisen taiteen ja metsäteollisuuden tarinasta ja puhuttelevista näyttelyistämme. Teemme vastuullista kulttuurityötä ja toivomme, että kuka tahansa pääsee nauttimaan myös tästä uusimmasta lisästä, siis saunastamme.” Taidesaunassa tullaan siis myös järjestämään kaikille avoimia yleisiä saunavuoroja. Katso täältä yleisten saunavuorojen aikataulut ja miten voit varata saunan ryhmällesi.

Taidesaunan elämyksen perusasiat eli puitteet ja siellä tarjottava ruokaelämys saatiin hiottua yksityiskohtia myöten kuntoon ennen avajaisia. Päivi Viherkoski sanoo, että he suunnittelevat vielä saunan yhteyteen hyvinvointipalveluiden ja muiden uusien elämysten kehittämistä. Muun muassa yhteistyö on jo aloitettu taiteilija Nanna Hännisen kanssa, jonka luovaa työpajatyöskentelyä sisältävä Neemo-menetelmää voidaan tarjota Taidesaunalla käytettäväksi tiimivalmennus- ja fasilitointimenetelmäksi. Viherkoski on kuitenkin sitä mieltä, että tämänhetkinen Taidesauna on ehdottomasti jo kokonainen elämys.

”Luotamme siihen, mitä Taidesaunallamme jo on: huippuarkkitehtuuria, upeaa taidetta, kaunista designia, hieno maisema, hyvä ruoka — mitä vielä tarvitaan?”

How can we help you?

Titta Pervis

Markkinointi- ja projektipäällikkö
Tel. 0449313451

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste