Saunominen valittu ensimmäisenä suomalaisena perinteenä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon

Unesco (Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö) on 17.12.2020 päättänyt lisätä saunomisen Suomesta ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonsa. Saunominen on ensimmäinen Suomesta tähän luetteloon otettu perinne.

Nyt onnistuneeseen lopputulokseen päässyt Saunominen Unescoon -hanke on saanut alkunsa jo vuosia sitten suomalaisten sauna-aktiivien innostuksesta saada saunominen osaksi Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön kansainvälistä luetteloa. Saunominen Unescoon -hankkeen tavoitteena on ollut vaalia saunaperinteen jatkuvuutta, vahvistaa saunakulttuurin elinvoimaa ja nostaa esiin suomalaisen saunakulttuurin merkityksellisyyttä.

Sauna from Finland

Kun Suomi vuonna 2013 allekirjoitti Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisen sisältävän yleissopimuksen, voitiin ryhtyä käytännön toimiin. Tie oli kuitenkin pitkä, sillä esitystä ei voitu esim.  tehdä ennen kuin Suomeen oli saatu Elävän perinnön kansallinen luettelo. Unescon suuntaan asioi Suomen valtio, jota tässä asiassa edustaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Viranomaistoimijana on Museovirasto. Viranomaiset ja saunayhteisöjen edustajat ovat toimineet läheisessä yhteistyössä. Kaikkiaan hakemuksen teko kesti 10 kuukautta. Unescoon hakemus lähetettiin maaliskuussa 2019.

Suomen Saunaseura on toiminut hankkeessa aktiivisesti lähtien saunomisen saamisesta Elävän perinnön wikiluetteloon ja Unesco-hakemuksen laatimiseen. Saunaseura on koonnut suomalaiset saunatoimijat yhteen suomalaisen sauna-aatteen ja suomalaisen saunakulttuurin edistämiseksi. Pääsy osaksi Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa on osoitus suomalaisen saunakulttuurin elinvoimaisuudesta, mutta myös suomalaisen saunayhteisön voimasta saada aikaan merkittäviä ponnistuksia yhdessä. Mukana Unesco-hankkeen toteuttamisessa on ollut yli 25 saunatoimijaa eri puolilta Suomea, Sauna from Finland ry mukaan lukien.

Suomalaisille sauna on ollut ja on edelleen pyhä paikka. Tänä päivänä sauna on hektisessä maailmassa paikka pestä pois kiire ja arki niin henkisesti kuin fyysisesti. Unescon luetteloon pääsy turvaa osaltaan tämän meille niin rakkaan paikan säilymisen maailman muutoksissa ja antaa koko maailmalle mahdollisuuden tutustua suomalaiseen saunakulttuuriin. Eikä saunan osuutta Suomen paikkaan maailman onnellisimpana maana tule myöskään väheksyä.

Saunominen on osa suomalaista kulttuuria myös löylyhuoneiden ulkopuolella: runot, laulut ja leikit ovat vieneet suullisesti sanaa saunasta eteenpäin sukupolvien ajan. Pelkän saunatilan lisäksi löylyt ovat luoneet meille suomalaisilla ainutlaatuisen tapakulttuurin ja elämisen tavan, johon sauna liittyy pelkkää peseytymistä suurempana voimana. Saunassa on synnytty, puitu elämän menoa ja pesty rakkaimmat viimeiselle matkalle. Suomen Saunaseura onkin vuosittain halunnut tukea saunakulttuuriin liittyviä hankkeita avustuksin.

Suomi allekirjoitti Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisen sisältävän yleissopimuksen vuonna 2013. Sopimuksella edistetään aineettoman kulttuuriperinnön suojelua ja tehdään ihmisten, yhteisöjen tai ryhmien erilaisia kulttuuriperinteitä näkyväksi. Saunakulttuuria Suomessa suojelevat paikalliset saunayhteisöt. Työn tuoksi  on perustettu Saunarinki-niminen saunatoimijoista koostuva verkosto, jonka toimintaan ovat tervetulleita kaikki saunayhteisöt eri puolilta Suomea.

Lisätietoja

Mirva Mattila, kulttuuriasiainneuvos, OKM, mirva.mattila(at)minedu.fi, p. +358 2953 30269

Leena Marsio, erikoisasiantuntija, Museovirasto, leena.marsio(at)museovirasto.fi, p. +358 2953 36017

Ritva Ohmeroluoma, Suomen Saunaseura & Saunarinki, ritvaohmeroluoma(at)gmail.com. p. +358 400 109 021

Linkkejä:

Sauna Unescoon-hankkeessa mukana ovat olleet seuraavat tahot;

Suomen Saunaseura, Alisniemen sauna, Nokia, Helsinginniemen Heitto ry, Hyvinkään Löylynlyömät, Imatran Talviuimarit ry, Jyvässeudun Perinnesaunojat ry, Jäämeren uimarit / Sallan Latu ja Polku ry, Kansainvälinen Saunaliitto (ISA), Kansainvälinen Savusaunaklubi ry, Lauhanvuoren perinne ry, Löylyveljet ry, Oulun Rantasaunaseura ry, Paimion Saunaryhmä, Pispalan saunayhdistys ry – Rajaportin Sauna, Polarin Saunakerho ry,  Polyteknikkojen Saunaseura ry, Saimaan Saunaseura ry, Sauna Arla perinneyhdistys ry, Sauna from Finland ry, Saunahermannin Ystävät ry, Saunamestari Kilta ry, Saunaseura Kipakka ry, Saunaseura Kuuma ry, Saunaseura Löylynlyöjät ry, Saunaseura SaunaMafia ry, Saunaseura Vastaisku ry, Siirrettävien saunojen kokoontumisajot ry, Sompasaunaseura ry, Suomen Kupparit ja Saunaterapeutit ry, Suomen Saunakulttuuri ry, Suomen Saunaseura ry, Taivaannaula ry, Teuvan Saunaparaati Saunanturvajoukot, Yläkaupungin Saunaseura, Elämysten ja Ystävyyden kartano, Forum Hoitosauna, Herrankukkaro Oy, Lappeenrannan kaupunki, Saunat.co, Saunat.fi, Saunaterapia.com, Saunologia.fi, Sisu savusauna, Tampereen talviuimarit, Kaupinojan sauna, Travellamo ja Villa Furuvik.

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste