Sauna from Finlandin saunalähettilääksi valittiin yrittäjä Ville Iivonen – Sauna-ala puhaltaa yhteen hiileen ja kasvaa kohisten

Sauna from Finlandin saunalähettilään valtikan saa ensi vuodeksi Saunaravintola konseptin kehittäjä Ville Iivonen. Kirkas visio laadukkaasta pohjoismaisesta rentoutuselämyskonseptista, jonka ytimessä ovat sauna ja puhdas ruoka alkoi kehittyä mielessä, kun Iivonen yritti löytää kansainvälisille ystävilleen ja yritysvierailleen laadukkaita saunapaikkoja.

– Tutkimukset kertovat, että yli 80 % Suomeen tulevista matkailijoista haluaisi kokea saunan. Silti meiltä puuttui mielestäni paikkoja, joihin kuka tahansa pääsee kokemaan laadukkaan suomalaisen saunaelämyksen.

Ajatus pohjoismaisesta rentoutuselämyskonseptista sai tuulta purjeisiin, kun Iivonen kuuli jo 2011, että Helsingin Hernesaaren rantaan oli kaavailtu julkista saunaa. Iivosen tiimin hakeman poikkeus- ja rakennusluvan saamisen sekä pitkän prosessin ja monien vaiheiden jälkeen kesällä 2016 avattiin Saunaravintola Löyly, jonka mediassa tunnetut Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia rakennuttivat – ja joka toimii Iivosen yrityksen omistaman konseptin referenssikohteena.

Nyt konseptin mukaisia saunaravintoloita on rakenteilla ja suunnitteilla jo useille paikkakunnille Suomessa ja ulkomailla. Lumo Nordic -konseptin tavoitteena on tarjota kävijöille moniaistinen elämys, jossa yhdistyvät sauna, avanto, terveellinen ruoka ja virvoittavat juomat. Paikoista halutaan luoda kaupunkilaisten olohuoneita, joissa toteutuu suomalaiseen saunaan olennaisesti kuuluva yhteisöllisyys.

Yhteen hiileen puhaltamalla maailmalle

Sauna from Finlandin työ suomalaisen saunaelämyksen kehittämiseksi saa Iivoselta paljon kiitosta.

– Saunan ympärillä tapahtuu tällä hetkellä paljon positiivista. Sauna-alan verkostoissa aistii selvästi, että nyt puhalletaan yhteen hiileen. Sauna from Finland on ollut ehdottomasti myötävaikuttamassa kehitystä. Yhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut hirveästi, mikä kertoo osaltaan, että on oikeaa tekemistä – asioita, jotka vievät alaa eteenpäin, erityisesti kansainvälisille markkinoille. Tehdään yhdessä ja haetaan synergioita, niin uskon vahvasti, että tulosta tulee.

Sauna from Finland on nostanut esiin saunapalvelujen laatua ja tarjoaa jäsenille myös paljon konkreettista tietoa ja palveluja laadun kehittämiseen.

– Me olemme saaneet esimerkiksi laatuun, puhtauteen ja saunatilojen huoltoon liittyen hyödyllistä tietoa Sauna from Finlandilta. Saunomisen ja viihtymisen perusedellytysten tulee kohteissamme olla erittäin hyvällä tasolla, eikä vain sinnepäin.

Tutkimustulokset hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista edesauttavat saunan esiin nousua ja myös muualla maailmalla aletaan ymmärtää saunan hyödyt.

– Näen, että kansainväliset markkinat ovat nyt avautumassa. Saunassa on paljon samaa, kuin joogassa vuosia sitten. Marginaalissa olleesta ilmiöstä on tullut valtavirtaa ja iso bisnes. Saunasta haetaan henkistä ja fyysistä puhdistautumista kuten joogastakin. Kuluttajien tarve stressinpoistoon ja saunan ratkaisu siihen on todella iso mahdollisuus.

Laadukas saunaelämys kaikkien ulottuville

Tuoreen saunalähettilään rakkaus saunaa kohtaan syntyi jo lapsuudessa. Kesät suvun saaressa uiden ja saunoen ovat jääneet vahvana mieleen. Rakkaus ei ole vuosien saatossa laimennut, sillä Iivonen saunoo edelleen viisi kertaa viikossa. Konkreettinen ”saunaherätys” tuli ulkomailla vietettyinä aikoina.  Maailmalla olisi ollut kiva päästä saunaan, mutta tarjolla olleet vaihtoehdot olivat vähän sitä sun tätä. Kokonaisvaltainen rentoutumiselämys jäi saavuttamatta.

– Mielestäni suomalaisen saunaelämyksen kulmakivi on laadukas ja kostea löyly. Löylyn pitää olla niin pehmeä, että ensikertalainenkin voi siitä nauttia. Toinen tärkeä asia on vilvoittelumahdollisuus mielellään veden tai ainakin luonnon äärellä raikkaassa ilmassa. Siihen kun yhdistetään puhdas ruoka ja hyvä seura, on päästy totuuden äärelle.

Saunalähettiläänä ovia avaamaan

Saunalähettilään arvonimen Iivonen ottaa vastaan mielellään. Hänen edeltäjänään saunalähettiläänä toimi Marjo Määttä Rukan Salongista.

– Arvostan kovasti valintaani saunalähettilääksi. Haluan liputtaa suomalaisen saunan puolesta entistäkin isommin ja toimia myös ovenavaajana muille yrityksille siihen laajaan verkostoon, jonka olen vuosien aikana rakentanut. Itselläni on sydämessä intohimo saada laadukas saunaelämys mahdollisimman monen ulottuville. Siinä on meille kaikille Suomessa hyvä agenda seuraavalle sadalle vuodelle.

Laadukas saunaelämys on Suomi-brändäystä parhaimmillaan ja on myös kasvava bisnes.

– Uskoisin, että VisitFinland ja muut toimijat ovat myös huomanneet saunan potentiaalin. Olen keskustellut aiheesta erittäin monen ihmisen kanssa ja todennut että: ”Toimitaan nyt perkele ennen kuin ruotsalaiset vievät saunankin meiltä.”

Teksti: Susanna Mäkinen, Jooli markkinointi & viestintä

Kuvassa: Uusi saunalähettiläs Ville Iivonen ja edeltäjänsä Marjo Määttä

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste