Maailman ensimmäinen Authentic Finnish Sauna Experience UNIQUE -laatusertifikaatti hoitaa kehoa ja mieltä

Ensimmäinen UNIQUE-laatusertifikaatti on myönnetty Valkeakosken terveyskylälle. Terveyskylän ainutlaatuinen saunakokemus yhdistää turvehoidon saunomiseen, taiteella ja makuelämyksellä höystettynä. Lue laatuauditoijamme Piija Äijäsen kuvaus uniikista saunaelämyksestä.

”Alussa olivat suo, kuokka ja Jussi”. Suo on kätkenyt sisälleen terveyttä edistävän aarteen, hoitoturpeen, jolla sanotaan olevan monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Valkeakosken terveyskylää pitää Leena Larva. Leena on naistentautien erikoislääkäri ja tehnyt tutkimustyötä turvehoidon vaikutuksista. Hänen mukaansa turve vaikuttaa imunestekiertoon, ja oikein toteutettuna turvesaunan jälkeen on levännyt ja virkistynyt olo. Terveyskylän SUOMAA sauna -konsepti pitää sisällään infrapunasaunan, Aitokiukaan lempeälöylyisen saunan sekä turvesaunan, unohtamatta kylmähoitoa tarjoavaa Avantopoolin allasta. Kesällä saunakokemuksen täydentävät telttasauna ja pihalle vasta rakennettu vastavirta-allas.

Aloitamme saunaelämyksen pienellä suolapalalla ja marjavedellä. Vettä juodaan ennen saunaa, saunassa sekä saunan jälkeen, lisänä nautitaan vuorisuolakiteitä. Nesteytys on tärkeää osa saunaelämystä. Leena on vakuuttunut siitä, että kylmä-kuuma-vaihtelu tekee kehon imukierrolle hyvää ja siksi SUOMAA-konseptissa turve on viileää. Turvesaunakokemus alkaa kevyellä vaatetuksella infrapunasaunassa. Saunan jälkeen siirrytään tärinälaitteelle pieneen harjoitukseen. Harjoituksen jälkeen riisuudutaan, peseydytään ja siirrytään lämmittelemään turvesaunaan. Iho hierotaan pesukintaalla kauttaaltaan saunan lämmössä ja näin aktivoidaan vielä nesteimukiertoa.

Kun iho on lämmin, on aika levittää viileä turve. Turvetta levitetään jalkateristä kohti ylävartaloa, käsiä sekä kasvoja. Leena auttaa turpeen levittämisessä sinne, minne omat kädet eivät yletä. Kiljahduksilta ei voi välttyä, kun Leena levittää jääkaappiviileän turpeen saunojan selkään. Kun turve peittää koko ihon, on aika jälleen kiivetä saunan lauteille. Sauna on suojattu kauttaaltaan pellavalakananoin. Samalla tavalla on suojattu astinlauteet, lauteet ja seinät.

Sauna from Finland Kesällä turvesaunomiseen on mahdollista yhdistää luontokokemuksia.

Saunan lämpötila on noin 60 astetta ja Leena heittää löylyä tasaisin väliajoin. Olo on todella rento. Minä vain makaan lauteilla, nautin ja aika ajoin kuulen löylyn sihisevän kiukaasta. Kiukaan yläpuolella on vuorisuolakiteitä, jotka höyrystyvät löylyn mukana. Vuorisuola auttaa niin hengitysteiden kuin ihon hyvinvointiin. Makaan lauteilla vatsallani ja saan keholleni vielä nestekiertoa vahvistavan bambuvihdonnan. Vihtominen aloitetaan selästä ja edetään takareisien kautta pohkeisiin ja jalkateriin. Bambuvihdonnan rytmi rentouttaa kehon lihaksia ihanasti. Saunan jälkeen on aika peseytyä ja hieroa turve irti ihosta. Turve lähteekin ihosta helposti, koska se pysyy saunassa notkeana. Turvesaunan jälkeen on aika karaista kehoa Avantopoolin altaassa. Pikku pyrähdys 4-asteiseen veteen salpaa hengityksen, mutta olo on sen jälkeen virkistynyt!

Ennen lepohetkeä kääriydytään kylpytakkiin ja jalkaan sujautetaan tohvelit. Suomaa konseptissa on vaikutteita japanilaisesta tyylistä. Kylpytakeissa lepäillään ja rentoudutaan saunan jälkeen erillisessä vilvoittelutilassa, nautitaan pienistä saunasnackeista sekä juodaan vihreää teetä ja vettä. Rentoutuminen turvesaunan jälkeen on tärkeä osa turvesaunahoitoa.

Lepohetken jälkeen jaamme tuntojamme ja keskustelemme hyvinvoinnista. Leena on arvostettu lääkäri ja hän on kirjoittanut useita kirjoja ja julkaisuja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Katkennut akillesjänteeni vaatii hänen mielestään erikoishoitoa, ja saan lisäksi laserhoidon jalkaani. Nilkkani taipuu sekä laserhoidon että turvehoidon jälkeen ja totean turvotuksen vähentyneen huomattavasti. Leenaa on mukava kuunnella. Mitä enemmän häntä kuuntelee, sitä enemmän ymmärtää itsestään. Turvesaunan ja keskustelun jälkeen koen syvää yhteyttä itseeni. Ja kyllä, minulla on levännyt ja virkeä olo.

Turvesaunan jälkeen voimme ylpeänä ojentaa Valkeakosken Terveyskylälle / Medical Spa Ainolle maailman ensimmäisen Authentic Finnish Sauna Experience UNIQUE -laatusertifikaatin. Terveyskylän saunaelämys on nyt täydellinen kokonaisuus niin pariskunnille, pienryhmille kuin ihan saunan terveysvaikutuksista kiinnostuneille matkailijoille.

Kuvassa Leena Larva käsissään UNIQUE-sertifikaatti

Lisätietoja:

www.ainoklinikat.fi/medical-spa-aino/

Sauna from Finland

Tekstin kirjoittaja Piija Äijänen on pitkään ollut mukana Sauna from Finlandin toiminnassa sparraajana ja tiimin tukena.

Laatuauditoijana hän on nähnyt monenlaisia saunoja laidasta laitaan ja hän tarkastelee elämystä asiakaslähtöisesti, palvelumuotoilun työkalujen avulla.

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste