JYVÄSKYLÄ – ALVAR AALLON PÄÄKAUPUNKI: Uudet opastetut kierrokset avaavat Aallon tarinan kaikkien ulottuville

Jyväskylä tunnetaan arkkitehti Alvar Aallon kaupunkina. Hänen kädenjälkensä vetää alueelle vuosittain tuhansittain matkailijoita ympäri maailmaa. Jyväskylään on luotu neljä opastettua Alvar Aalto- kierrosta, joiden avulla Aallon tuotantoa halutaan tehdä tutuksi yhä laajemmalle yleisölle.

Alvar Aalto -kierrokset on nimetty italialaisittain ja siihen löytyy syynsä. Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Alvar Aalto-säätiön hallituksen puheenjohtajana toimiva Leena Rossi kertoo, että Aalto itse on todennut lähes sata vuotta sitten seuraavasti: ”Keski-Suomi muistuttaa useasti Toscanaa, kukkuloille rakennettujen kaupunkien kotimaata, ja sen kautta saa pienen vihjeen siitä miten klassisen kauniisti tämä maakunta voitaisiin rakentaa”. 

– Alvar Aalto oli syvästi kiinnostunut sekä historiallisesta, latinalaisesta kulttuuriperinnöstä että modernin yhteiskunnan vaatimuksista. Tämä myös näkyi hänen ajattelussaan ja töissään pysyvänä piirteenä. Aallolla oli aina Italian matka mielessään – matka jonka hän oli kerran tehnyt tai matka jota hän vasta suunnitteli. Hänelle Italia edusti jotakin, jolle oli tunnusomaista ihmisen mittakaavan mukainen sympaattinen muotomaailma, kuvailee Leena Rossi.

Jyväskylän seudun upeisiin, keskisuomalaisiin maisemiin, kukkulakaupunkiin ja Aallon ihmismittakaavaiseen arkkitehtuuriin voi tutustua seuraavilla Aallon ja Italian inspiroimilla, opastetuilla retkillä:

AALTO ANDANTE -kävelykierros
AALTO FORTE -kävelykierros
AALTO BRAVO -bussikierros
SPIRITO AALTO –bussikierros

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Lisäksi kesäisin yleisölle on tarjolla myös Päijänne-risteilyn ja Säynätsalon kunnantalon opastetun kierroksen yhdistelmä AALTO E LA NATURA sekä ympärivuotisesti kolme Aalto-teemaista tanssiteosta: KOEAALTO, ALVAR JA ELISSA sekä AALTO-MALJAKKO.

Kierroksista Aalto Andante avaa yleisemmin Aallon arkkitehtuuria, hänen persoonaansa ja elämäänsä Jyväskylässä. Aalto forte-kierroksella keskitytään vahvemmin Aallon arkkitehtuurin yksityiskohtiin ja sen vaikutteisiin. Aalto Bravo-kierroksella tutustutaan Aallon tuotantoon lähes kuuden vuosikymmenen ajalta ja kierretään bussilla myös Säynätsalossa ja Muuramessa. Spirito Aalto kierroksella näkökulma keskittyy kaupunkirakentamisen historiaan ja tutuksi tulevat Alvar Aallon lisäksi myös muun muassa Wivi Lönnin, Elsi Borgin, Arto Sipisen sekä Kirsti Sivenin suunnittelemat arkkitehtuurikohteet.

Uusiin opastettuihin kierroksiin voi tutustua tarkemmin osoitteessa visitjyvaskyla.fi/alvaraalto

Opastuskierrosten varaukset ennakkoon: Visit Jyväskylä/ matkailuneuvonta, matkailu@jkl.fi, p. 014 266 0113

Jyväskylä on Alvar Aallon pääkaupunki, koska:

  • Arkkitehti Alvar Aalto aloitti ja päätti menestyksekkään uransa Jyväskylässä.
  • Jyväskylän seudulla on eniten Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia maailmassa. Kaikkiaan 28 kohteen joukossa mm. Alvar Aalto-museo, Muuratsalon koetalo, Työväentalo, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä maailmassa.
  • Jyväskylä oli Alvar Aallon lapsuus ja nuoruus, koti- ja koulukaupunki 1900-luvun alussa, hän perusti toimistonsa ja perusti perheensä kaupunkiin 1920-luvulla. Lisäksi hän vietti kesänsä Jyväskylässä 1950-luvulta 1990-luvulle.
  • Maailman suurin Alvar Aalto -kokoelma ja ainutlaatuinen piirustusarkisto sijaitsee Jyväskylässä
  • Alvar Aalto Symposiumin perinne jatkuu Jyväskylässä.

Teksti: Susanne Sarvilinna

Ylin kuva: Walmari/Kalevi Korhonen

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste