Asuntomessut Tuusulassa 2020 elämyksellisimmät saunat on valittu

Viiden elämyksellisimmän saunakokonaisuuden joukkoon ylsivät kohteet, joissa on otettu innovatiivisesti huomioon koko moniaistinen saunapolku: mitä tapahtuu ennen saunaa, saunassa ja saunan jälkeen. Palkituissa kohteissa korostuivat erityisesti sekä arjesta irrottautuminen että vastuullisuus.

Sauna from Finland ry, suomalaisen saunan asiantuntijayhdistys ja sauna-alan yritysverkosto on palkinnut Asuntomessut Tuusulassa 2020 -tapahtuman viisi elämyksellisintä saunaa. Kolme saunaa palkittiin Asuntomessujen parhaina ja kaksi saunakokonaisuutta saivat kunniamaininnan.

Yhdistyksen asiantuntijaraati kiersi messuilla, haastatteli rakennuttajia ja omistajia ja valitsi joukosta kohteet, joiden sauna oli kokonaisuutena elämyksellisin. Elämyksellisyyteen vaikutti ennen kaikkea se, miten perusteellisesti saunomiskokonaisuus oli mietitty alusta loppuun saakka.

Laadukkaan suomalaisen saunaelämyksen keskiössä arvot

”Koti- ja asukassaunoissa kannattaa miettiä, miten saunomiskokemuksesta saa mahdollisimman rentouttavan ja moniaistisen. Saunan lisäksi myös pesu- ja vilvoittelutilat ovat tärkeä osa saunomista. Palkituissa kohteissa nämä kaikki tilat on mietitty ja suunniteltu kauniiksi kokonaisuudeksi, joiden läpi saunapolku on miellyttävä ja helppo kulkea”, toteaa Carita Harju, Sauna from Finlandin toiminnanjohtaja ja asiantuntijaraadin edustaja.

Arviointityön pohjana Sauna from Finland käytti vuosien tutkimustyön tuloksena määriteltyjä aidon suomalaisen saunaelämyksen ydinarvoja. Sauna from Finland on määritellyt ydinarvot vuosien saatossa tarkastellessaan, mikä tekee suomalaisesta saunomiskokemuksesta laadukkaan, ikimuistoisen ja positiivisen, hyvinvointia lisäävän kokemuksen. Kaikkien ydinarvojen on oltava saunomiskokemuksessa läsnä, jotta voidaan puhua elämyksellisestä saunomisesta. Ydinarvoja on kahdeksan: aitous, moniaistisuus, läsnäolo ja rentoutuminen, hyvinvointi ja terveys, kontrasti, puhtaus, turvallisuus ja vastuullisuus.

Asuntomessujen saunoissa aitoutta, moniaistisuutta ja idearikasta designia

”Asuntomessujen kohteissa painottui erityisesti kontrastin arvo, eli miten hyvin saunominen auttaa irrottautumaan jokapäiväisestä arjesta ja tarjoaa jotakin erilaista ja yllättävääkin. Kaikista palkituista kohteista löytyi jotakin uutta ja erityistä tavalliseen saunaan verrattuna. Saunoja ja saunomisympäristöjä oli suunniteltu upean idearikkaalla tavalla, ja niistä erottui käyttäjiensä oma tyyli ja tarpeet hienosti”, Harju kertoo.

Lisäksi Sauna from Finlandin asiantuntijaraadin mukaan kaikissa messukohteissa oli erityisen laadukkaat ja edellisvuosiin verrattuna tasoaan nostaneet suihkukalusteet. Kritiikkiä raati antaa joillekin kohteille saunomismaiseman suunnittelusta: useissa pienissä saunakohteissa saunojat katsovat lauteilta lasioven läpi kylpyhuoneen vessanpönttöä.

”Jokainen aisti on saunomisen aikana merkityksellinen rentoutumisen ja arjesta irrottautumisen kannalta. Siksi myös visuaaliseen aistikokemukseen kannattaa kiinnittää huomiota”, Harju toteaa.

Sauna from Finlandin palkitsemat, elämyksellisimmät saunat sijaitsevat seuraavissa kohteissa:
  • Kohde 4: Paritalo Veljesteco (tummalauteinen pihasauna)
Kuva: Amanda Lehtola

Raadin perustelut: Kohteessa puuta on käytetty monipuolisesti ja kestävästi, joka lisää saunaelämyksen aitoutta ja vastuullisuutta. Laaja patiotila edistää rentoutumista vilvoitellessa ja pihakeittiö tuo ruoan osaksi elämystä. Poreamme virkistää ympäri vuoden. Lounge-tilat yhdistävät sekä yhteisöllisyyden ja yksityisyyden. Elävä tuli tuo tärkeän ja nautinnollisen elementin, sillä jo pelkkä tuleen tuijottaminen auttaa hetkeen tarttumisessa. Sauna on erillään varsinaisesta asunnosta ja tarjoaa samalla toimivan vierashuoneratkaisun.

  • Kohde 6: Villa Mikael
Kuva: Amanda Lehtola

Raadin perustelut: Villa Mikaelin kokonaisvaltaisessa, laadukkaassa saunakokonaisuudessa on läsnä kaikki saunaelämyksen ydinarvot. Erityisesti vastuullisuuden arvo korostuu saunomisen saavutettavuudessa ja esteettömyydessä, joihin on paneuduttu jo suunnitteluvaiheessa. Toteutus on täynnä toimivia ratkaisuja patiota myöten. Kuntoutus-, pesu- ja saunatilat muodostavat hienon kokonaisuuden. Löylyn kierto saunatilassa takaa hyvät löylyt. Löylyn annostelukin on vaivatonta pelkällä napin painalluksella.

  • Kohde 17: Talo Keuda
Kuva: Amanda Lehtola

Raadin perustelut: Kohteen erillisen, pihalla olevan rakennuksen saunakokonaisuus on elämyksellinen. Pieni sauna on toimiva ja lauderatkaisu sallii vaivattoman siivouksen myös lauteiden alta. Sauna on kompakti ja terassialue on pieni ja toimiva keidas vilvoitteluun.

Lisäksi Sauna from Finlandin asiantuntijaraati antoi kunniamaininnan kahden kohteen, Terratinta-talo Puustellin Helmen (kohde 26) ja Honka Huomenen (kohde 41) saunakokonaisuuksille. Asiantuntijaraadin mukaan Puustellin Helmessä on rohkeasti käytetty laatoitusta niin sauna- kuin suihkutilassa, ja simpukkakuvio luo raikkaan vedellisen elämyksen.

Puustellin Helmi. Kuva: Iida Jokinen

Honka Huomen saa puolestaan raadin kunniamaininnan äänimaisemasta. Saunoja voi halutessaan valita elämyksensä taustaksi luonnon ääniä, joka oli raadin mielestä oivallinen lisäelementti rentoutumiselle.

Honka Huomen. Kuva: Amanda Lehtola

Elämyksellisimpien saunojen omistajat ja rakennuttajat palkittiin saunatuotepaketilla, joista löytyi Harvian, Hukka Designin, Luin Livingin ja Osmian tuotteita.

Sauna from Finland ja Asuntomessut Tuusulassa 2020 onnittelevat voittajia!

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste