Aistit avoinna saunaan

Aistikokemukset ovat jokaisen ihmisen kohdalla uniikkeja, Nuuksion Taika Oy:n yrittäjä Satu Selvinen sanoo. Selvinen perehtyi aistikokemuksiin jo fysioterapeutin työssään, nyt hän tarjoaa asiakkailleen moniaistisia palveluja, kuten sauna-ja hyvinvointi-ohjelmia, villiruokaa ja tarinallisia retkiä.

Aivot rekisteröivät ja yhdistävät aistitietoa tiedostamattomalla tasolla koko ajan. Tuttujen perusaistien (näkö-, kuulo-, tunto-, maku- ja hajuaisti) lisäksi meillä on asento-ja liike- sekä tasapainoaisti.
– Kaikkiin kokemiimme asioihin liittyy monipuolista aistitietoa. Sauna on hyvä esimerkki paikasta, jossa aistitieto yhdentyy kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi, josta yksittäisten aistimusten erittely on vaikeaa, Selvinen sanoo.

Huomio moniaistisuuteen jo rakenteissa
Miellyttävässä saunaelämyksessä eri aistikokemukset ovat tasapainossa, eikä mikään nouse liian voimakkaaseen osaan.

Saunatilojen ulkonäkö ja oikeanlainen valaistus tarjoavat näköaistille tietoa, äänimaailma syntyy kiukaasta ja hiljaisuudesta, tuntoaisti taas aktivoituu lämmöstä ja kosteudesta. Saunan puhtaus, esimerkiksi käytetyt puhdistusaineet ja tuoksut sekä saunavihta rakentavat tuoksumaailmaa.
– Itse suosin aitoa, vihdasta tulevaa tuoksua. Minusta se on paras ja suomalaiseen saunaan sopivin vaihtoehto.

Selvisen mukaan moniaistisuus tulee huomioida jo saunan rakenteissa: valaistuksessa, kiukaassa, ilmanvaihdossa ja esimerkiksi saunan ikkunoiden valinnassa.
– Suuri ikkuna järvelle yhdistettynä saunan lämpöön lisää kehon ja mielen rentoutumista. Mieli lepää maisemaa ihaillessa.

Kansainväliset vierIMG_9173[2]aat arvostavat aitoutta

Nuuksion Taika kestitsee usein kansainvälisiä vieraita ja selväksi on tullut, että aito ja perinteinen suomalainen sauna on se, mikä sykähdyttää. Sauna, järvimaisema ja ruokailu nuotiolla peittoavat illalliset huippuravintoloissa, mikäli Selvisen asiakkailta kysytään.
– Usein saunassa viihdytään jopa niin hyvin, että sinne mennään kesken illallisen – alkupalojen jälkeen ja vielä jälkiruoankin päälle. Aikataulut venyvät välillä melkoisesti, kun vieraamme viihtyisivät saunassa vaikka kuinka pitkään, hän nauraa.

 

Kuva: Satu Selvinen levittää katajan tuoksua saunaan ennen vieraita

Teksti: Jooli markkinointi & viestintä Oy -uutiskirjeen pääkuva: Keski-Suomen kuvapankki, Hanna-Kaisa Hämäläinen

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste