Taidevaltakunta ’24 -biennaalin teos Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet kutsuu kokemaan taidetta saunoen

TIEDOTE 8.7.2024

Hämeenlinnan taidemuseossa esillä oleva Taidevaltakunta ’24 -biennaali kutsuu vieraansa tutustumaan taiteeseen myös saunoen. Kuvataiteilija Liina Aalto-Setälän moniaistillinen Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet -teos (2024) on koettavissa biennaalin aikana teokselle varatuilla saunavuoroilla tai tilausvuoroilla Vanai Bistro & Bastu -ravintolan puulämmitteisessä pihasaunassa aivan Hämeenlinnan keskustassa (Mensanaukio 4, Hämeenlinna). 

Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet käsittelee saunomiseen liittyviä perinteitä ja uskomuksia. Kotipiirissä sauna oli lähimpänä tuonpuoleista. Se oli raja elämän ja kuoleman välillä. Lauteilla synnytettiin, hoidettiin sairaita ja pestiin ruumiit. Pyhäpäivinä vainajat kylpivät kanssamme ja heille uhrattiin juhlapöydän antimia. Ennen saunatonttua löylyn suojelijoina toimivat siellä asustaneet eläimet, kuten erilaiset haltijakäärmeet ja -sammakot. Teoksessa aluskasvillisuuden eliöt palaavat saunan lauteille maatumisen kautta muutoksen läpikäyneinä uusina olentoina. 

Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet on kunnianosoitus historiaamme ja vanhoja perinteitä kohtaan. Teos on myös sururituaali ja tarjoaa tilan käsitellä romahtavan ekosysteemimme tuottamia tunteita. Samalla se tarjoaa lohdullisen näkymän tuhon jälkeisen elämän mahdollisuuteen. 

Sauna from Finland

Teoksen kokemiseen varatut yleiset saunavuorot: to 25.7., 8.8. ja 22.8. klo 12–18 ke 4.9. klo 12–18 la 7.9. klo 12–18 

Ilmaisvuoro: pe 30.8. klo 16–22 (Taiteiden yö /Hämeenlinna) 


Kyseessä on sekasauna, joten otat mukaan oma uimapuvun ja pyyhkeen. Saunomisaika on 1,5 h ja vuorolle on rajallinen määrä paikkoja, jotka täytetään varausjärjestyksessä. 
Vuoron hinta on 12 € /hlö. Teos on koettavissa ilmaiseksi Taiteiden yönä. 
Saunavuoro tulee varata (myös ilmaisvuoro) ja maksaa etukäteen osoitteesta: https://shop.hameenlinnantaidemuseo.fi/


Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet 
-teos on mahdollisuus kokea myös yksityisellä tilaussaunavuorolla. 
Tilaussaunan hinta on 250 e. Vuoron kesto on 2 h ja saunaan mahtuu enintään 15 henkilöä. Hinta sisältää alkoholittoman saunajuoman. Muusta tarjoilusta voi tiedustella ravintolasta. 
Varaa vuorosi: 

https://shop.hameenlinnantaidemuseo.fi/tapahtumat/hikoilevat-korvat-lahoavat-lauteet-yksityisvuoro

Taiteilija Liina Aalto-Setälä saapuu taiteilijatapaamiseen Vanai Bistro & Bastu -ravintolan saunalle: 

ke 10.7. klo 15.30–16.30 ja pe 30.8. klo 18–19 

Pasi Vähänen

Lisätiedot: 

Senni Tuomi taidekasvattaja-tuottaja, Hämeenlinnan taidemuseo 

+358 40 719 8789

senni.tuomi@hameenlinna.fi

Vanai Bistro & Bastu 

+358 50 556 2265

info@vanai.fi

vanai.fi

Taidevaltakunta ’24 -biennaali 

Hämeenlinnan taidemuseon Taidevaltakunta ’24 -biennaali on vallannut 8.9.2024 asti museon molemmat näyttelyrakennukset Engelin ja Lohrmannin (Viipurintie 2, Hämeenlinna). Biennaali ulottuu myös useamman teoksen voimin museon ulkopuolelle Hämeenlinnan keskustan alueella. Lisäksi yksi teoksista jalkautui tutkimusretkelle kaikkiin Taidevaltakunnan kolmeen maakuntaan ennen biennaalin aukeamista yleisölle: Kanta- ja Päijät-Hämeeseen sekä Pirkanmaalle. Biennaali tutkii, miltä tulevaisuuden Taidevaltakunta näyttää taiteilijoiden silmin.

Hämeenlinnan taidemuseo, Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ja Tampereen taidemuseo toteuttavat Taidevaltakunta-biennaalin yhteistyössä osana seudullisen vastuumuseon taidemuseotehtävää. Kahden vuoden välein toteutettava kuvataiteen biennaali vuorottelee eri maakunnissa. Ensimmäinen biennaali nähdään Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeessä 2024. Tampereelle ja Pirkanmaalle biennaali levittäytyy 2026 ja vuonna 2028 Lahteen ja Päijät-Hämeeseen.

Taidevaltakuntakunta ‘24 -biennaali on saanut Museoviraston valtionavustusta ja Alfred Kordelinin säätiön apurahan. 

Kiitos yhteistyöstä Hämeen liitto, Pirkanmaan liitto ja Päijät-Hämeen liitto sekä Vanai Bistro & Bastu -ravintola. 


taidevaltakunta.fi

How can we help you?

Titta Pervis

Markkinointi- ja projektipäällikkö
Tel. 0449313451

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste