Suomi ja Viro hakevat maailmanennätystä saunapäivänä 8.6.

Suomalaista saunaa on juhlistettu kesäkuun toisena lauantaina jo lähes 40 vuoden ajan. Hyvinvoinnin trendin kasvaessa saunan suosio on nousussa myös maailmalla, mutta vahvimmin aito saunaperinne on säilynyt osana ihmisten arkea ja elämää Suomessa ja Virossa. Kaksi perinteistä saunakansaa tavoittelee saunapäivänä Guinness World Records -maailmanennätystä, joka syntyy helpoimmalla ja miellyttävimmällä mahdollisella tavalla: saunomalla lauantaina 8. kesäkuuta ja kertomalla siitä maailmalle.

Tänä vuonna saunan päivää juhlistetaan Suomenlahden molemmin puolin ennätysvoimin. Saunan päivän vuonna 1986 perustanut Suomen Saunaseura, Visit Estonia, kansainvälinen saunaliitto ISA ja Visit Finland kutsuvat kaikki osallistumaan yhteiseen tempaukseen, jolla saunapäivä viedään virallisten Guinness World Records -maailmanennätysten joukkoon.

Kaikkien aikojen suurimman saunapäivän tavoitteena on kannustaa ennätysmäärä ihmisiä lauteille ja kertomaan siitä myös maailmalle. Ennätykseen voi osallistua omassa tai missä tahansa muussa saunassa. Maailmanennätys voidaan saavuttaa, kun ennätysmäärä ihmisiä kertoo lauantaina 8. kesäkuuta saman tunnin (kello 19-20) aikana olevansa tai olleensa juuri saunomassa. Yksittäisen saunojan kuvallinen saunakäynti kirjataan mukaan ennätykseen tempauksen Facebook-sivulla.

”Suomi ja Viro jakavat monia miellyttäviä tapoja ja asioita, mutta yhteinen saunaperinteemme on niistä yksi tärkeimmistä ja myös kansainvälisesti tunnetuimmista. Olemme naapuriemme kanssa maailman onnellisinta saunakansaa ja yhteisellä ennätystempauksella haluamme muistuttaa muuta maailmaa saunan merkityksestä ja löylyn juurista”, sanoo Suomen saunaseuran toiminnanjohtaja Janne Koskenniemi ja kannustaa kaikkia osallistumaan maailmanennätykseen:

”Jokainen sauna ja saunoja on tärkeä! Toivotamme lauteille ihan kaikki, jotta voimme tehdä yhteisestä saunahetkestä virallisen maailmanennätyksen. Kyse ei ole löylynheitosta tai muustakaan epäterveestä kilpailusta, vaan aivan tavallisesta, nautinnollisesta ja meille luonnollisesta lauantaisaunasta. Sen avulla esittelemme saunomisen iloa ja kulttuuriperintöämme kaikille maailman kansoille.”

Sauna from Finland Torupilli talu sauna. Kuva: Visit Viljandi, Taavid Meedia

Saunakansan yhteinen hyvinvoinnin keidas

Suomalaisella löylysaunalla on sen puhtauden ja lämpimän veden vuoksi ollut tärkeä rooli kansakuntiemme hyvinvoinnissa. Sauna oli maaseudulla usein ensimmäinen asunto, joissa uudistilojen raivaajat asuivat ennen kuin saivat varsinaisen pirtin rakennettua. Saunoissa on kylpemisen lisäksi synnytetty ja hoidettu sairaita sekä savustettu lihat, makkarat ja maltaat.

”Sauna on läpi historian ollut virolaisille ja suomalaisille elintärkeä paikka. Puhtauden ja lämmön lisäksi se tarjoaa rentoutumista ja henkistä turvaa. Saunominen on paitsi hyödyksi terveydelle, myös elävää aineetonta kulttuuriperintöämme, joka yhdistää naapurikansoja. Siksi onkin luonnollista, että suomalaiset ja virolaiset yrittävät yhdessä saunapäivänä maailmanennätystä”, kertoo Visit Estonian johtaja Anneli Lepp.

”Sauna on yksi onnellisuuden lähteistämme, osa kulttuuriamme ja jokapäiväistä elämäämme. Se on myös voimakkaasti kasvava hyvinvointitrendi. Koska meiltä löytyy yli kolme miljoonaa saunaa, on matkailijoillakin runsaasti mahdollisuuksia saunoa Suomessa”, kertoo Business Finlandin Senior Director Heli Jimenez.

Suomalaiset ja virolaiset ovat saunaveljiä ja -sisaruksia

Viron ja Suomen saunakulttuurit on liitetty Unescon luetteloon ihmiskunnan aineettomasta kulttuuriperinnöstä. Suomalaisen saunan päivää vietetään aina kesäkuun toisena lauantaina ja se on vakiintunut myös vapaaehtoiseksi liputuspäiväksi. Saunapäivää juhlistetaan myös Virossa.

”Meille joka päivä on saunapäivä, mutta kesäkuun alussa hyvä tapa nostetaan laajemmin esiin. Koulujen loputtua kesälaitumet kutsuvat suomalaisia ja myös virolaiset aloittavat mökkikautensa. Kyseisenä lauantaina Suomessa ja Virossa saunoo jo muutenkin yli miljoonaa ihmistä, joten saunaperinteen vieminen ennätysten kirjoihin on paitsi helppoa, myös vahvistaa saunan tunnettuutta ja kansainvälistä arvostusta”, kertoo maailmanennätyshankkeessa mukana olevan kansainvälisen saunaliiton ISA:n presidentti Risto Elomaa ja lisää:

”Viro ja Suomi ovat luonteva parivaljakko järjestämään ennätystä. Molemmissa on pitkä saunakulttuuri ja hyvät löylyt kuuluvat jokapäiväiseen elämään.”

Ennätys vaatii vain yhden kuvan saunatunnelmasta

Maailmanennätykseen osallistuakseen jokaisen saunojan tulee julkaista kuva saunatunnelmastaan Facebookin saunaennätys-sivulla lauantaina 8. kesäkuuta kello 19.00-20.00 välisenä aikana. Ennätykseen voi osallistua vain yhden tunnin aikana. Linkki maailmanennätyksen osallistumissivulle julkaistaan Suomen saunaseuran verkkosivuilla sauna.fi

”On tärkeää, että jokainen saunoja julkaisee kuvan saunatunnelmastaan. Maailmanennätystä laskettaessa otetaan huomioon vain yksi kuva per saunoja. Mikäli otat kuvan perheestä tai ystäväporukasta, vain kuvan lähettäjä lasketaan mukaan ennätykseen. Siksi kaikkien saunaporukan jäsenten tulee julkaista ennätyssivulla oma saunakuvansa”, muistuttaa saunaennätystä koordinoivan Visit Estonian Jana Kutšinskaja ja vinkkaa:

”Toki hyvät saunatunnelmat kannattaa jakaa myös muissa sosiaalisen median kanavissa ja kutsua kaikki kaveritkin lauteille. Maailmanennätyksen tarkastajat laskevat kuitenkin vain ennätyssivustolle tuon yhden tunnin aikana julkaistut kuvat.”

Saunaennätyksen Facebook-sivu julkaistaan hyvissä ajoin ennen saunapäivää. Ennätykseen voi ilmoittautua etukäteen osoitteessa visitestonia.com/fi/saunaennatys ja linkki maailmanennätyksentekosivulle julkaistaan myös Suomen saunaseuran sivuilla sauna.fi

Saunan päivän ennätystempauksen järjestäjä on Visit Estonia yhteistyökumppaneinaan Suomen Saunaseura ry, kansainvälinen saunaliitto ISA ja Visit Finland.

Sosiaalisen median kanavissa saunatunnelmat kannattaa merkitä #saunarecord #saunaennätys #saunarekord sekä @visitestonia @ourfinland @guinnessworldrecords -tunnisteilla.

Tiedote alunperin STT

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste