Saunominen on onnellisuuden lähde

Terveyttä ja hyvinvointia edistävä suomalainen saunaelämys on monen tekijän summa. Suomessa onkin kaikilla mittareilla hyvä olla ja asua. Suomi on valittu seitsemän kertaa maailman onnellisimmaksi maaksi. Maat laitetaan järjestykseen vuosittain YK:n onnellisuusraportissa, joka tunnetaan englanninkielisellä nimellä The World Happiness Report. Vuosina 2018–2024 Suomi nousi listan kärkeen ja on lunastanut tittelin ”Maailman onnellisin maa”. The World Happiness Report -tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 156 maata. Maita verrattaan tutkimuksessa muun muuassa elinajanodotteeseen, valinnan vapauteen, sosiaaliseen tukeen ja korruptioon. Näitä tekijöitä ei kuitenkaan käytetty varsinaisesti onnellisuuden mittaamiseen, vaan tutkimuksen tulokset perustuvat kunkin maan yksilöiden omiin arvioihin omakohtaisesta hyvinvoinnista. Myös muut pohjoismaat ovat sijoittuneet onnellisuusraportissa kärkisijoille siitä lähtien, kun se julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012.

Mielestäni ei ole yhteensattuma, että Suomi on yli kolmen miljoonan saunan ansiosta maailman saunatihein maa ja samalla myös maailman onnellisin valtio. Lähes 90 % suomalaisista saunoo vähintään kerran viikossa ja 40 % saunoo useita kertoja viikossa. Sauna todellakin on meidän suomalaisten perimässä ja elämätyylissä oleva asia. Sauna on juuri se uniikki asia, joka erottaa meidät muista pohjoismaista. 

Sauna from Finland

Miten saunominen voi edistää onnellisuutta ja tekeekö sauna onnelliseksi? Tätä ei tietääkseni ole erikseen tutkittu, mutta usein suomalaisten onnellisuus liittyy hetkiin, jolloin aika tuntuu pysähtyneen, saa olla läsnä hetkessä, joko itsensä tai läheisten kanssa. Usein tilanteet saattavat liittyä saunomiseen tai saunan jälkeisiin hetkiin. Uskon vahvasti, että sauna luo hyvät edellytykset onnellisuuden kokemukselle ja tämä olisi mielenkiintoinen aihe, jota voisi tutkia tarkemmin. Mitäpä jos suomalaisilta vietäisiin sauna pois, olisivatko he onnettomampia?

Sauna luo meille syvän mielihyvän tunteen. Saunassa ajantajumme katoaa ja saamme unohtaa hetkeksi arjen pakottavat realiteetit. Saunassa emme tarvitse salasanoja, sähköpostia tai sosiaalisen median koukuttavia sovelluksia. Saunassa saamme nauttia lämmöstä ja saunan tasa-arvoisesta kohtelusta kaikille, jotka avaavat saunan oven. Meille suomalaisille on rentouttavaa olla tekemättä mitään paikassa, jossa kehomme ja mielemme saavat levätä kiireittemme jälkeen. Saunoessa keskitymme hetkeen, jossa olemme.

Teksti: Carita Harju/ Hyvää oloa Saunomalla- Saunafulness, Viisas Elämä 2021

Linkki kirjaan: https://kauppa.viisaselama.fi/sivu/tuote/hyvaa-oloa-saunomalla/3272695

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste