Valo on tunnelman luoja, mutta myös laadun ja turvallisuuden tuoja

Hyvä valaistus näyttelee onnistuneessa saunaelämyksessä suurta roolia. Suomalaisessa saunassa on pehmeä ja kynttilänomainen valaistus, joka sulautuu saunan sisustukseen.

Vuosien kokemuksen omaava Ledify osaa vastata suomalaisten tarpeeseen. Suomalaisessa saunassa valaistuksen halutaan jäljittelevän luonnonelementtiä, jolloin Ledifyn lämpimän valkoinen valaistus on kuin omiaan. Ihmisen vireystason on todettu laskevan lämpimässä valaistuksessa, ja siksi esimerkiksi siirtymäpaikoissa kuten käytävissä ja pukuhuoneissa ihmistä tulisi johdatella rentoutuneeseen olotilaan lämpimän valaistuksen avulla.

Valo on keskeinen tekijä saunaelämyksessä ennen saunaa, saunassa ja saunan jälkeen. Valaistus tulisi suunnitella jo käytäville ja pukuhuoneeseen ennen saunatilaa, jotta ihminen voi laskeutua lämpimään tunnelmaan jo saunaan tullessaan. Saunassa valon tehtävä on luoda saunahetkestä tunnelmallinen ja tehdä saunomisesta turvallista esimerkiksi saunaan siirtyessä. Saunan jälkihuolto ja ylläpitotyö vaatii taas hieman kirkkaampaa valaistusta, jotta esimerkiksi hyvää hygieniaa pystytään ylläpitämään. Kokonaisuuden huomioiminen on tärkeää, jota Ledifyn Paula Leino kuvaa seuraavasti:

”Jos saunassa asiat eivät ole visuaalisesti kunnossa, niin saunomiskokemus ei ole miellyttävä. Jos valaistus on oikeanlainen, niin puhtauteen liittyvät asiat näkyvät hyvin.”

LEDIFY

Tunnelmallinen valaistus kulkee aitouden kanssa käsi kädessä

Julkisten tilojen saunoissa valaistukselle on taas omat kriteerinsä, joissa saunatiloissa ollaan tuntemattomien ihmisten kanssa. Tärkeää on, että saunojia ei valaista, koska kukaan ei halua istua saunassa valokeilassa. Valaistuksen suunnittelu on tärkeää:

”Aina tulee miettiä, kenelle saunaa ja saunavalaistusta suunnitellaan: kahden henkilön saunalle vai suurelle ryhmälle.” summaa Leino.

Hyvin suunnitellussa tilassa on valaistus kahteen tarkoitukseen: saunomista varten, sekä siivoamista ja turvallisuuden varmistamista varten. Ledifyn valaistukset ovat hyvin käytännölliset ja ne sopivat erinomaisesti tavallisista kotisaunoista luksussaunoihin asti. Leinon mukaan ”Valaistuksen tulee olla muunneltavissa oleva, sillä aistikokemus on aina vähän erilainen.”

Lisää saunan valaistus- ja sisustusvinkkejä voit lukea uudistuvasta saunan laatukäsikirjasta, joka julkaistaan 2020.

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste