Valaistus luo saunalle sielun

Saunaelämys uudelle tasolle valaistuksella

hakanNäin vuoden pimeimpänä aikana jokainen voi tuntea valon merkityksen konkreettisesti. Valo vaikuttaa meihin monella tavalla ja sen avulla voidaan päästä moniin erilaisiin tunnelmiin. Saunaelämyksessä valaistuksella voidaan tukea rauhoittumista ja rentoutumista tai virkistymistä, riippuu millaista tunnelmaa tavoitellaan.

– Saunoja on erilaisia. Tunnelmallisessa mökkisaunassa tai savusaunassa valoa käytetään toisin, kuin vaaleassa, modernissa citysaunassa, sanoo valaistuksen asiantuntija, Saas Instruments Oy:n toimitusjohtaja Håkan Långstedt.

Valaistusta suunnitellessa kannattaa miettiä saunaelämyksen kaikkia vaiheita; ennen saunaa, saunassa ja saunan jälkeen. Luo valaistuksella yhtenäinen tunnelmasta kaikkiin vaiheisiin. Valaistuksen kehittäminen ei ole välttämättä iso investointi ja se maksaa itsensä tunnelmassa nopeasti takaisin. Valaistusratkaisujen hinnat alkavat parista sadasta eurosta.

– Saunan pintamateriaalit ovat usein kauniita ja siten valaisemisen arvoisia. Pintojen kautta heijastuva valo antaa saunalle raamit. Saunaan Långstedt suosittelee valaistusta, joka piirtyy niin, että voimme toimia siellä, mutta ilman että meidät valaistaan. Pienimmillään valaistaan vain kiuas, tai nurkka, jolla saadaan tilalle ääriviivat.

Etenkin tummaan saunaan sopii hämäryys ja valaistusta kannattaa tuoda vain sen verran kuin on välttämätöntä. Jos tuot valot lauteisiin, suuntaa ne alalauteisiin, jolloin kulku saunaan on turvallinen.
– Varsinkin ulkomaalaisille saunaan liittyy pientä mystiikkaa. Sen kannattaisi näkyä myös valaistuksessa, Långstedt muistuttaa.

Älyä saunan valaistukseen
Älykkäät ratkaisut tuovat myös saunojen valaistukseen uusia mahdollisuuksia. Jo nyt on olemassa esim. mobiilisovelluksia, joilla voidaan ohjata valoja. Erilaiset läsnäolotunnistimet ja eri tilanteisiin rakennetut valaistuskokonaisuudet ovat myös mahdollisia. Saunassa toimii hyvin himmennettävä, käyttäjän mieltymysten ja tarpeiden mukaan asettuva led-valaistus.
– Saunassa pitää olla myös siivousvalo, mutta sen on oltava eri kuin saunomisvalo. Himmentimen avulla yksi valonlähde voi toimia molempina.

Saunan valaistus voi joskus epäonnistua, eikä kaikenlainen valaistus sovi saunaan.
– Keskellä kattoa asennettu suuri valopiste ei toimi saunassa. Samaa voi sanoa värikkäistä valoista. Joskus vastaan on tullut lauteiden alle asennettu loisteputki. Sitä en voi myöskään suositella, Långstedt sanoo.

Långstedt itse viihtyy parhaiten hämärässä saunassa, jossa tunnelma syntyy hyvin pienellä valomäärällä.
– Valaistus on asia, jolla saunan elämyksellisyys voidaan nostaa aivan uudelle tasolle. Siksi siihen kannattaa panostaa.

 

Teksti: Susanna Mäkinen, Jooli markkinointi & viestintä

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste