Sauna on hyvinvointiteko itselle

Tee hyvä päätös saunoa tänään ja antaa näin aikaa itsellesi. Se on ensimmäinen hyvinvointiteko, jonka voimme tehdä, saunaterapeutteja kouluttava Mervi Hongisto ohjeistaa. Saunomisen pitää olla pikaisen suorituksen sijaan todellinen rentoutumishetki, johon valmistaudutaan ajatuksissa koko päivän ajan. Voit ajatella jo etukäteen, kuinka lämmität illalla saunan ja annat itsellesi rentouttavaa laatuaikaa.

Saunaterapeuttikouluttajat Mervi Hongisto (vas.) ja Merja Pihlajamäki.
Saunaterapeuttikouluttajat Mervi Hongisto (vas.) ja Merja Pihlajamäki.

– Arkemme on nykyään kiireistä ja kaikesta halutaan suoriutua tehokkaasti. Kunnollinen saunominen on vastavoima tällaiselle – tietoinen valinta pysähtyä, rentoutua ja pitää huolta itsestä. Jos kieltäydyt illalla muista menoista ja laitat saunomisen niiden edelle, olet jo tehnyt terveysvalinnan, Hongisto sanoo.

Pikainen saunassa käynti on ihan eri asia kuin saunominen. Saunoessa hikoillaan ihohuokoset auki, kuoritaan iho luonnollisilla, tuoksuvilla tuotteilla, nautitaan hiljaisuudesta ja rentoudutaan. Kroppaan saadaan lämpö ja ilo. Terveytemme vahvistuu.

Mervi Hongisto pitää saunahoitoja oleellisen tärkeänä erityisesti kansainvälisiä asiakkaita ajatellen.
– Vasta hoitojen kautta ulkomaalaiset todella ymmärtävät, miksi sauna on meille suomalaisille niin tärkeä osa hyvinvointia. Pelkkä kuumaan huoneeseen istuttaminen ei siihen riitä.

– Saunaterapia avaa ovet siihen, että saunasta tulee tervehdyttävä huone. Saunassa meillä on täydelliset avaimet kansanterveyden ylläpitoon ilman lääkkeitä, Hongisto sanoo. Asian esiintuominen on todella tärkeää, sillä jo nyt on nähtävissä, että lapset ja nuoret eivät enää sauno yhtä usein kuin vanhemmat.

Kesän atikaa

Saunapalveluja tarjoavien yritysten tulisi Hongiston mielestä panostaa paljon enemmän myös saunan hyvinvointipalveluihin.
– Saunan hyvinvointivaikutuksia ja saunahoitoja pitää opiskella, jotta kokonaisvaltaisten palveluiden tarjoaminen on mahdollista. Saunomiseen yhdistetyt palvelut, kuten pesu, pesuhieronta, terapeuttinen vihtominen, hauteet ja turvehoidot tekevät saunapalvelusta eheän kokonaisuuden. Matkailukohteisiin tarvitaan siis lisää hoitoalan osaajia palveluja tuottamaan.

Tulevaisuuden visiona Hongisto näkee, että saunan perinnehoito- ja hyvinvointipalvelut tulevat lisääntymään.
– Hoidoista erityisesti kansanperinteiset hoitosaunapalvelut, kuppaus ja turvesauna sekä hemmotteluhoidoista bambuhieronta ovat nyt nosteessa monipuolisten hyvinvointivaikutustensa ansiosta. Saunomisessa tullaan palaamaan sikäli taaksepäin, että asuntokohtaisista sähkösaunoista siirrytään taas yhteisöllisiin taloyhtiösaunoihin, joissa aito puusauna yhdistyy hoitaviin elementteihin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen.

 

Teksti: Susanna Mäkinen, Jooli markkinointi & viestintä

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste