Puhtaus on laadukkaan saunaelämyksen lähtökohta

Saunoessa puhdistaudutaan ja karistetaan päivän pölyt harteilta. Puhdistautumisen kokemuksen kannalta on erityisen tärkeää, että koko saunaelämys tuntuu hygieeniseltä.

Saunatilat tarjoavat mikrobien kasvulle suotuisat olosuhteet. Siksi onkin tärkeää pitää huolta siitä, että kaikkialla on puhdasta – pukeutumistiloista löylyhuoneeseen saakka.

”Vain puhtaassa saunassa voi kokea elämyksen. Koko saunomispolku lähtee liikkeelle siitä, että pukutilat ovat siistit, pesutilat hygieeniset ja saunassa tuoksuu raikkaalta ja puhtaalta”, sanoo Minna Kyllinen, puhtausasiantuntija.

Lapland Hotels

Vinkit puhtaasta saunaelämyksestä huolehtimiseen:

  1. Kun kartoitat saunatilojen puhtauden tasoa, luota aisteihisi. Ovatko pinnat puhtaat, näkyykö viemärissä esimerkiksi hiuksia? Tuntuvatko seinät limaisilta? Miltä tilassa tuoksuu?
  2. Valitse oikeat välineet ja aineet. Kotisaunan voi puhdistaa kotoa löytyvillä välineillä, mutta yleisissä- ja asiakassaunoissa on hyvä käyttää koneellisia menetelmiä.
  3. Puhdistusaineiden valinnan suhteen tärkeintä on kiinnittää huomiota tuotteiden pH-arvoihin. Saunatilojen kaikille pinnoille sopivin puhdistusaine on heikosti emäksinen (pH 8,1-10).
  4. Kiinnitä erityistä huomiota saunatilojen likaisimpiin paikkoihin. Niitä ovat pesuhuoneessa seinien alaosat ja lattiakaivo, löylyhuoneessa alin laude ja lattia sen edessä sekä nojaustasolla olevat seinäpinnat ja jalkojenlepuutuslaudat.
  5. Pidä huolta siivousvälistä. Kotisaunassa riittää käytönjälkeinen puhdistus ja perusteellinen siivous 1-2 kertaa vuodessa. Yleisissä ja hotellisaunoissa suoritetaan päivittäinen ylläpitosiivous käytön mukaan, sekä perusteellisempi siivous säännöllisesti esimerkiksi viikoittain.
  6. Huolehdi ennaltaehkäisystä. Laudeliinat suojaavat lauteita ja pitävät ne puhtaana. Ohjeista saunan käyttäjiä hygieeniseen saunomiseen. Tarjoa asiakkaille peseytymisvälineitä ja -tuotteita.

”Jos saunomisen aloittaa siitä, että huomaa ympäristön hygieniassa olevan puutteita, mikään muu elämyksen osa-alue ei voi enää kokemusta pelastaa.”

Lisää saunan siivous- ja hygieniavinkkejä löydät Aidon suomalaisen saunaelämyksen laatukäsikirjasta (Sauna from Finland ry).

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste