Ohjeita saunomiseen: Vältä sudenkuopat ja onnistu saunapalvelussa

Varmasti kaikki matkailuyrittäjät ovat vastanneet paljon erilaisiin kysymyksiin saunasta. Kun olet suomalainen, olet myös “automaattisesti” saunomisen asiantuntija. Sauna from Finlandin ja Business Finlandin yhteistyöblogisarjan blogipostauksessa toiminnanjohtajamme Carita Harju antaa ohjeita saunomiseen ensimmäistä kertaa.

Miksi me menemme niin kuumaan huoneeseen? Mikä siinä on idea? Onko siellä vaikea hengittää? Menevätkö kaikki sinne alasti yhtä aikaa?

Suomessa on arvioitu olevan yli kolme miljoonaa saunaa eli maassamme on enemmän saunoja kuin henkilöautoja. Tästä väitteestä olemmekin tunnettuja. Kuitenkaan suurin osa saunoista ei näy katukuvassa, koska ne ovat koti- tai mökkisaunoja. Jos suomalainen ei omista saunaa, niin hän voi käydä taloyhtiön, uimahallin, kylpylän saunoissa tai yleisissä saunoissa.

Suomen yli kolmeen miljoonaan saunaan mahtuu hyvin erilaisia saunoja aina kotisaunoista mökkisaunoihin ja hotellisaunoista matkailukohteiden huikeisiin saunaelämyksiin. Saunoja löytyy niin saaristosta, kansallispuistoista, golfklubeilta, tapahtumista, kouluista ja jopa vankiloista. Yleiset saunat ovatkin nyt kovassa nosteessa. 2020-luvun yleisissä saunoissa yhdistyykin modernia kahvila- ja ravintolatoimintaa.

Sauna on todella Suomessa läsnä kaikkialla ja se on tiivis osa suomalaisten elämäntapaa ja identiteettiä. Olemme näin ollen maailman saunatihein valtio eli Suomessa on eniten saunoja asukaslukuun nähden.

Mutta miten on saunapalveluiden ja ohjeistuksien laita?

Yksi hotellinjohtaja kertoi minulle, että heidän ulkomaalaiset asiakkaansa olivat menneet hotellissa olevaan saunaan ja soittaneet sieltä, että ovat pettyneitä koska sauna ei ollut lämmin. Hotellihenkilökunta lähti katsomaan tilannetta paikanpäälle ja selvisi että hotellivieraat istuivat pukuhuoneen puolella – eli eivät ollenkaan itse saunahuoneessa. Tilanteesta selvittiin ja vieraat pääsivät itse saunaankin ja olivat tyytyväisiä.

Tällaisia tarinoita on useita ja kaikista olisi selvitty sillä, että saunapalvelu olisi mietitty tarkkaan ja käyty tarkkaan läpi ohjeistukset sekä palvelu.

Miellyttävän ensimmäisen saunakokemuksen varmistamiseksi on hyvä käydä hyvin tarkkaan lävitse ohjeistukset ja tehdä niistä mahdollisimman selkeitä, että näin ei pääsisi käymään.

Saunominen voi aiheuttaa paljon kysymyksiä. Varsinkin ulkomaalaisia moni asia hämmentää ja jopa huolettaa. Erityisesti alastomuus mietityttää. Suomessa saunominen tehdään kuitenkin kaikille mahdollisimman miellyttäväksi ja alastomuudenkin suhteen ollaan hienotunteisia. Saunomiseen ei liity mitään seksuaalista. On esimerkiksi täysin hyväksyttävää saunoa pyyhe päällä. Jokaisessa saunassa päteviä tiukkoja sääntöjä ei ole, vaan joka talossa saunotaan talon tavoilla.

Yleisissä saunoissa saunotaan tavallisesti sukupuolen mukaan: naiset omalla ja miehet omalla saunavuorollaan. Poikkeuksena ovat saman perheen jäsenet, jotka voivat saunoa myös kaikki yhdessä. Saunominen hyväksyvässä ilmapiirissä auttaa lapsia ja miksei aikuisiakin suhtautumaan omaan kehoonsa lempeämmin. Lisäksi saunominen opettaa, ettei alastomuutta tarvitse hävetä. Yleisissä saunoissa on yleistyneet naisille ja miehille yhteiset saunavuorot. Silloin pukeudutaan joko mukana olevaan uima-asuun tai saunasta vuokrattavaan asuun.

Ohjeita saunomiseen ensikertalaiselle

 1. Saunomiseen tulee virittäytyä jo hyvissä ajoin etukäteen ja varata saunomiseen riittävästi aikaa. Kiire ei kuulu saunomiseen.
 2. Juo muutama lasi raikasta vettä ennen saunahetkeä. Laita puhelimesi äänettömälle. Sitä et tarvitse etkä voi käyttää saunassa. Tämä on aikaa itsellesi ilman häiriöitä.
 3. Peseydy. Käy suihkussa ja kastele hiukset ja pese meikit kasvoiltasi ja hiuksistasi geelit pois.
 4. Voit mennä saunaan alasti, pyyhkeeseen kietoutuneena tai vaikkapa uimapuvussa. Halutessasi voit laittaa kostean pyyhkeen päähän suojaamaan päätäsi.
 5. Mene saunaan uteliain ja avoimin mielin. Istu ylimmälle lauteelle laudeliinasi päälle.
 6. Hengitä tasaisesti ja rentoudu. Ota rento asento ja sulje silmäsi.
 7. Kuuntele kehoasi ja luota tuntemuksiisi. Hikoilu, sykkeen lievä kiihtyminen ja ihon punoitus on normaalia. Juo vettä hikoilun vastapainoksi.
 8. Jos sauna tuntuu liian kuumalta, käy pitkälleen, siirry alalauteille tai piipahda välillä vilvoittelemassa. Suomalaisessa saunassa ei ole aikarajoitteita. Jokainen saa tulla ja mennä omaan tahtiin. Täällä ei kilpailla mistään.
 9. Kun olet tottunut saunan alkulämpöön, heitä löylyä pieninä annoksina sopivaa lämpötilaa tunnustellen. Mitä enemmän heität vettä, sen kuumempi tulee, joten tunnustele miltä löyly tuntuu ihollasi. Anna sen helliä sinua.
 10. Vilvoittele välillä ulkona. Istu hetki raikkaassa ilmassa, käy uimassa tai istahda vain alas. On erityisen tärkeää, että juot riittävästi myös saunomisen lomassa. Näin nestetasapaino säilyy.
 11. Käy saunassa niin monta kertaa kuin haluat.
 12. Lopuksi huuhdo hiki iholta ja peseydy suihkutiloissa.
 13. Jatka rentoutumista saunan jälkeen yksin tai yhdessä ystävien kanssa.
 14. Nauti olostasi saunapuhtaana.

Saunan maailmanvalloitus

Sauna löytyy maailmalta usein kuntosalien, hotellien ja kylpylöiden yhteydestä ja niitä arvioidaan olevan maailmassa noin 16 miljoonaa. Kansainvälisen konsulttiyrityksen raportin mukaan Suomen lisäksi muita isoja saunamaita ovat Venäjä, Saksa ja Ruotsi. Nämä maat yhdessä Suomen kanssa muodostavat yhdessä arviolta noin 45 prosenttia globaalista sauna- ja kylpylämarkkinasta.

Suomalainen sauna ei kuitenkaan ulkomailla useimmiten ole ollenkaan sitä, miten me suomalaiset saunakokemuksen Suomessa tarjoilemme. Monessa saunan ovessa ympäri maailman lukee kyllä ”Finnish sauna” mutta saunan oven avatessaan vain suomalaisessa saunassa käynyt tietää, että sauna on jotain aivan muuta kuin suomalainen sauna. Monesti kiukaasta puuttuvat kivet, sauna on aivan liian kuuma ja sieltä puuttuu ilmanvaihto. Lisäksi sieltä ei löydy etsinnöistä huolimatta löylykiulua eikä kauhaa eli kiukaalle ei saa heittää ollenkaan vettä. Valitettavasti kansainvälinen mielikuva suomalaisesta saunasta on saattanut vääristyä juuri huonojen saunakokemusten vuoksi. Onneksi saunan maine kohenee jatkuvasti parempaan suuntaan.

Noin vuosikymmen sitten aloin pohtimaan, miksi suomalaista saunaa ei markkinoida kokonaisuutena ja miksei oman saunan hankkimisesta ulkomaille voisi tehdä helpompaa kuin se on? Löysin samalla lailla ajattelevia ihmisiä ympärilleni ja tuosta ideasta syntyi Sauna from Finland -yhdistys. Ajatus oli, ja on edelleen, että olemme kaikkien yrityksien kaupallinen yhteenliittymä ja viestinviejä, joilla sauna on osa omaa liiketoiminnassaan.

Sauna from Finland -verkostossa on nyt yli 200 yritystä, jotka ovat mukana omalla tuotteellaan tai palvelullaan tekemässä maailman parhaita saunaelämyksiä.

Käsitteen sauna-ala laajentaminen osaksi hyvinvointimarkkinoita on laajempi tavoitteemme, ja tämän tavoitteen eteen myös yhdistys työskentelee. Markkinoimme saunaelämystä kokonaisuutena. Verkostossamme on nyt yli 200 yritystä (katso kaikki), jotka ovat mukana omalla tuotteellaan tai palvelullaan tekemässä maailman parhaita saunaelämyksiä, yhdessä. Mukaan kuuluu yrityksiä eri toimialoilta. Verkostomme yritykset myyvät, kun me markkinoimme ja vastaamme kysymyksiin saunasta. Sauna ei ole pelkkä tila vaan se on laaja palvelukokonaisuus, johon kuuluu niin hyvinvointi- ja matkailualan palvelut, tuotteiden palvelumuotoilu ja design kuin ruoka ja juomapalvelutkin.

Lisätietoja hyvinvointimatkailusta.

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste