Näin saat tavalliseen sähkösaunaan kosteat löylyt

Leppoisat, kosteat löylyt ovat monen käsitys täydellisestä saunahetkestä. Sauna from Finlandin hallituksen puheenjohtaja, sauna-auditoija Pekka Krook, kertoo miten kosteat löylyt saa aikaiseksi myös aivan tavalliseen sähkösaunaan.

Lue tästä alkuperäinen juttu. (Julkaistu 23.11. Ilta-Sanomat / Maarit Rasi)

7 vinkkiä miten saat sähkösaunaan kosteat löylyt:

 1. Älä lämmitä saunaa liian kuumaksi. 60–80 astetta riittää, 70 astetta on saunasta ja kiukaasta riippuen usein paras lämpötila. Sadassa asteessa sähkösaunan löylyistä on vaikea saada kosteita.
 2. Älä mene saunaan liian aikaisin, vaan anna tilan lämmetä tarpeeksi niin, että myös seinäpinnat ja lauteet lämpenevät.
 3. Tarkkaile saunan lasiovea. Sisäpuolelle alkaa oikeissa olosuhteissa muodostua pisaroita noin kahdessa minuutissa löylyn heittämisestä. Jos pisaroita ei muodostu, sauna on eittämättä liian kuiva.
 4. Vaihda kiuaskivet säännöllisesti ja lado niitä kiukaalle riittävästi. Älä kiilaa sähkövastuksia ja ole huolellinen kivien latomisessa. Asettele isommat kivet pohjalle ja pienemmät päälle. Pinnalle kannattaa jättää epätasaisia ja huokoisia kiviä. Ne luovuttavat vettä paremmin ja lisäävät saunan kosteutta. Lue täältä vinkit kiuaskivien valitsemiseen ja latomiseen.
 5. Hanki kosteusmittari. Sen avulla voit tarkistaa saunan ilmankosteusprosentin kätevästi.
 6. Säädä sauna itsellesi mieluisaksi. Sähkösaunan kuumuutta voi säädellä ajastimen vieressä sijaitsevasta säätimestä. Kokeilemalla selviää, mikä lämpötila on kosteuden kannalta paras.
 7. Liruta vettä kauhasta. Aloita yhdestä nurkasta ja käy kaikki kivet läpi. Aloita sitten toinen kierros. Kun vettä ripottelee kuumien kivien päälle jatkuvasti, löylyhuoneeseen leviää ihana kosteus.

Kokeile myös näitä:

 • Sauna-Euroxin kourullinen höyrykivi sijoitetaan tasokiukaan päälle. Höyrykiven urassa löylyvesi kiehuu lisäten saunan kosteutta.
 • Hukka Design valmistaa saunaan tarkoitettuja suihkulähteitä, jotka kosteuttavat saunan ilmaa tehokkaasti. Suihkulähde sijoitetaan kiuaskivien päälle niin, että vesi laskeutuu sen kautta pisaroina kivien päälle.

 

hukka design suihkulähde
Hukka Design
 • Kastee® on kiukaisiin asennettava järjestelmä, jota käytetään muun muassa kuntosaleilla ja hotellien saunoissa. Laite sumuttaa automaattisesti vettä kiukaaseen asetetusta suuttimesta.
 • Saunatuotteen Löylynsielu on suppilo, joka asetellaan kivien väliin. Kaatamalla suppiloon vettä saat pehmeät ja kosteat löylyt.
saunatuote höyrylöyly
saunatuote.fi

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste