Mikä tekee hyvän saunatekstiilin?

Mikä on hyvä saunatekstiili ja miten sitä kannattaa hoitaa? Kysyimme Sauna from Finlandin verkoston asiantuntijalta, pellavaisten tekstiilituotteiden valmistajalta Jokipiin Pellavan toimitusjohtajalta Timo Laurilalta vastauksia näihin monia arveluttaviin kysymyksiin.

”Hyvän saunatekstiilin valinnassa kannattaa keskittyä materiaaliin sekä käyttötarkoitukseen. Pellavaa tekstiilissä olisi hyvä olla vähintään puolet, sillä se kestää käyttöä pitkään. Pellava on saunatekstiilinä imukykyinen, joten pellavaiset tuotteet ovat ideaalisia kuivaamiseen. Lisäksi pellava eristää hyvin, joka tekee siitä hyvän suojan kuumilla lauteilla.”

Laurila korostaa, että erityisesti infrapunasaunaan pellava ja puuvilla ovat hyviä, sillä ne tutkitusti läpäisevät infrapunasäteet hyvin. Savusaunassa nokiset lauteet tuottavat haasteita, joten kovin vaaleita tekstiilejä sinne ei kannata valita. Mökkisaunassa parhaita ovat helppohoitoiset tekstiilit.

Oikealla materiaalivalinnalla ja sen mukaisella hoidolla pystyy varmistamaan tekstiilin pitkäikäisyyden. Saunatekstiilin hoidossa hyvä lähtökohta on käytännönasioiden muistaminen, eli esimerkiksi ohjeiden mukainen pesu ja kuivaaminen.

PELLAVA

Käyttö
Saunatekstiilin valinta käytön mukaan tärkeää. Tekstiili, jossa vähintään puolet on pellavaa kestää käyttöä paremmin. Pellava kestää parhaiten kulutusta luonnonmateriaaleista.

Huolto
Huolto materiaalin ja käytön mukaan. Pellavan pesu 60 asteessa, kevyt linkous (800). Rumpukuivausta suositellaan välttämään. Suorista tuote heti pesun jälkeen.

Eristävyys
Laudeliinan tulee eristää iho kuumasta lauteesta, pellavalla on tässä eristysominaisuuksia.

Imukyky
Pellavalla on erittäin hyvä imukyky, joka tekee pellavapyyhkeestä hyvän kuivaamisessa.

Saunatekstiilien trendit

Timo Laurila on nähnyt, että trendien kehittymisessä toimivat tietyt lainalaisuudet.

”Yleisesti trendit seuraavat vaatetusta, se on kaikessa aina edellä ja kodin sisustus tulee aina seuraavaksi perässä. Tällä hetkellä on palattu vaaleisiin väreihin ja tuotteiden funktionaalisuus on tärkeää. Funktionaalisuus on kuitenkin myös tietynlainen rajoite. Ei lähdetä niin voimakkaisiin ulostuloihin saunan kanssa, kuviot ja värit seuraavat kodinsisustusta. Myös sesongit, kuten joulu ja juhannus, huomioidaan tänä päivänä saunatekstiileissä.”

Saunasisustukseen panostetaan nykyään paljon enemmän ja sillä on aivan erilainen merkitys ihmisille kuin ennen. Ennen saunassa peseydyttiin, nykyään rentoudutaan ja haetaan omaa tilaa. Nykyään myös terveydelliset vaikutukset korostuvat, joilla saunassa käyntiä perustellaan.

Uusia tuotteita kehitellään jatkuvasti, suomalaiset ovat kekseliäitä keksimään saunaan uusia tuotteita lämpömittareista kosteusmittareihin ja saunatekstiileihin. Timo jatkaa:

”Kaikki kehittävät innokkaasti uusia ideoita! Saunatyyny on selkeästi tuote, joka on kasvattanut koko ajan suosiotaan viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana ja löytyy nykyään melkein jokaisesta saunasta.”

Katse tulevaisuudessa

Tekstiilisuunnittelu katsoo koko ajan tulevaisuuteen ja tälläkin hetkellä Jokipiin Pellavalla suunnitellaan jo juhlavuotta 2020. Tehtaalta otettiin yhteyttä Vappu Pimiään, joka on suunnitellut oman malliston Muurlalle. Pimiä on unelmoinut pitkään, että pääsisi suunnittelemaan kotimaisia pellavatekstiilejä. Nyt suunnitteilla on keittiötekstiilejä, mutta Jokipiillä on tiedossa, että Vappu on innokas saunoja ja avannossa kävijä. Hän haaveilee suunnittelevansa mahdollisesti myös saunatekstiilejä Jokipiin pellavalle. Laurila summaa yhteistyötä:

”Suunnittelijoilla on tekstiiliteollisuudessa suuri merkitys. Nimekkäillä suunnittelijoilla on merkitystä, mutta suunnittelijan tulee myös ymmärtää tekstiilin käyttötarkoitusta. Ja Vappu on tästä oikein hyvä esimerkki.”

Jokipiin Pellava on laajentanut myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Tällä hetkellä Jokipiin Pellava on keskittynyt erityisesti saunatekstiilien vientiin. Laurilan mukaan vienti tehdään pienellä porukalla mutta sitäkin tehokkaammin:

”Sauna from Finlandin kansainvälisyys-ryhmän toiminnan kautta ollaan omaa kv-markkinointia kanavoitu tehokkaammaksi. Aktiivisuudella on suuri merkitys ja sillä saa kv-ryhmän toiminnasta eniten irti.” Laurila muistuttaa, että Suomessa on paras saunatekstiilien osaaminen. Saunatekstiilin valinnan yhteydessä Laurila korostaa Suomen osaamista saunatekstiilien valmistuksessa.

”Suomi on saunan kotimaa ja sen myötä saunatekstiilien valmistaminen on täällä maailman parasta. Kannattaa siis valita omaksi saunatekstiilikseen kotimainen laadukas tuote.”

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste