Suomalainen sauna on luonnonläheinen elämys. On siis tärkeää, että saunapalvelutkin tuotetaan ympäristöä kunnioittaen. Ympäristötietoisuus palvelun suunnittelussa ei vähennä elämyksellisyyttä, vaan vahvistaa sitä monin tavoin. Marketta Viljasaari, Green Key -ympäristösertifikaatin ohjelmapäällikkö kertoo miten.
Ympäristöasiat voidaan huomioida saunapalveluissa monin tavoin. Resurssien järkevä käyttö on avainasemassa – erityisesti energia- ja vesitehokkuus.
”On hyvä miettiä, miten sauna lämmitetään ja miten se pidetään päällä. Ajastimien käyttö varmistaa, ettei saunaa pidetä kuumana turhanpäiten, vaan se lämmitetään vain siksi ajaksi kun siellä todella saunotaan. Asiakas voi tilata saunan ja mennä lämmityksen ajaksi rentoutumaan ja laskeutumaan saunomistunnelmaan.”
Saunan valaistukseen paras valinta on ledlamppu. Normaalilämpöisin tiloihin soveltuu myös energiansäästölamppu, mutta niitä ei suositella kuumiin tiloihin. Myös vedenkäyttöön tulee kiinnittää huomiota ja pitää huoli, että suihkuissa on vettä säästävät suulakkeet. Nykyään ne on suunniteltu sellaisiksi, ettei suihkun käyttömukavuus kärsi ollenkaan.
Saunomisen yhteydessä kannattaa tarjota pulloveden sijaan puhdasta hanavettä, sellaisenaan tai vaikkapa kotimaisilla marjoilla maustettuna.
”Meillä on Suomessa maailman paras hanavesi. Sitä kannattaa ehdottomasti käyttää ympäristövaikutuksia aiheuttavan pulloveden sijaan”, Viljasaari suosittelee.
Lauteille kannattaa levittää pellavaiset, kestolaudeliinat. Se on resurssiviisas valinta, mutta myös käyttäjän kannalta miellyttävin ja tunnelmallisin. Tarjoiluvaloinnoillakin voi vaikuttaa ympäristön kuormitukseen. Kun tarjoaa vierailleen metsästä poimittua tai lähellä tuotettua ruokaa, kuljetuksesta syntyvät päästöt jäävät minimiin.
Siivous voi pahimmillaan kuormittaa ympäristöä todella paljon. Green Key -ohjelmassa kiinnitetäänkin huomiota sekä puhdistusaineisiin sekä ympäristön kannalta järkeviin siivousrutiineihin.
”Siivous on tärkeä osa ylläpitoa ja vaikuttaa tilojen ja laitteiden elinkaareen. Huoltosiivouksen laiminlyönti lyhentää elinkaarta, mutta liika ja turha siivoaminenkin kuormittaa ympäristöä. Tehdään tarkasti ja tarpeen mukaan.”
Green Key on maailmanlaajuinen ympäristösertifikaatti, joka on kehitetty erityisesti hotelleille ja muille majoituspalvelukohteille. Tanskasta 20 vuotta sitten käynnistynyt toiminta rantautui Suomeen vuonna 2015 ja nyt Suomesta löytyy jo yli 50 sertifioitua hotellikohdetta. Ympäristökasvatukseen ja osallistavaan toimintaan pohjaavassa toimintamallissa kiinnitetään huomiota erityisesti energia- ja vesitehokkuuteen. Viljasaari pitääkin konseptia juuri siksi erittäin sopivana saunapalveluiden ympäristövaikutusten kehittämiseen.
”Luonto on tärkeä osa saunaelämystä ja suomalaisessa saunassa ympäristöasiat konkretisoituvat monin tavoin. Puhdas vesi, luonnon läheisyys, aidot tekstiilit ja metsän antimet kuuluvat olennaisena osana suomalaiseen saunaelämykseen. Saunassa ihmisen luontoyhteys vahvistuu.”
Vinkit ympäristöarvot huomioivan saunaelämyksen rakentamiseen
- Laita saunan energiatehokkuus kuntoon: mieti miten ja milloin saunaa lämmitetään
- Huolehdi, että valaistuksena käytetään led- tai energiansäästölamppuja
- Asenna suihkuihin vettä säästävät suuttimet
- Tarjoa asiakkaille lähiruokaa- ja juomaa
- Ota kestotuotteet käyttöön aina kun mahdollista
- Kiinnitä huomiota siivouksen ympäristöystävällisyyteen (tuotteet ja siivouksen toimintamalli kuntoon)