Kohti laadukasta saunaelämystä

Hyvä saunaelämys on vertaansa vailla. Jotta saunomisen kokemus jättäisi muistijäljen niin se täytyy olla hyvin suunniteltu ja toteutettu sekä saunakokemus opastettu.

Sauna from Finland

Tässä muutamia vinkkejä miten saunapalvelua voi kehittää ja mitä näkökulmia tulisi olla huomioitu että palvelu on sujuva ja vieraat viihtyvät.

1. Saavutettavuus – Hyvä saunaohjeistus eri kielillä, kuvasymbolein. Mielellään myös muuta saunatietoutta. Ei pelkästään kieltoja vaan vaikkapa tietoa saunomisen positiivisista hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista.

2. Saunapolun sujuvuus – Tila on suunniteltu siten, että siellä on erikseen tilat missä voi riisuuntua, jättää arvotavarat säilytykseen, suihku tai muut pesutilat, wc, sekä vilvoittelutilat. Vilvoittelutilojen tulisi olla eri kuin pukeutumistilat. Kulku ulos luontoon tai esimerkiksi takkatupaan.

3. Saunaetiketti – Naisten, miesten ja lasten saunominen on huomioitu. Saunassa saunan tavalla. Eli jokaisella saunalla on omat tapansa. Suomessa on tapana saunoa naiset ja miehet erikseen. Sekasaunomisessa käytetään uima-asuja. Uima-asuja tai pyyhkeitä tulisi olla saatavilla, koska alastomuuteen emme pakota vaan kukin saunoo, miten itse miellyttävimmäksi kokee.

4. Tasa-arvo – Saunominen on tasa-arvoinen kokemus ja siihen sisältyy myös turvallisuus olla oma itsensä ja toimia juuri sillä tavalla, minkä kokee oikeaksi. Tasa-arvoinen saunaelämys lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka synnyttää saunakokemuksesta ikimuistoisia elämyksiä. Siksi emme ohjeista saunojia vaan jokainen saunoo itselleen sopivan ajan verran.

5. Turvallisuus – Sauna ja pesutilat ovat turvallisia, siellä on riittävä valaistus, lattiamateriaalit  eivät ole liukkaita, suihkut ovat helppokäyttöisiä tai esimerkiksi vesipadat on turvallisia käyttää. Kiuas on suojattu kaiteella, jotta siihen ei vaikkapa vahingossakaan  horjahda, nousu ja laskujakkarat ovat tukevia ja saunojalla on mahdollisuus pitää esimerkiksi kaiteesta kiinni noustessaan ja laskiessaan saunanlauteille. Lattialle ei saisi jäädä vettä, joka aiheuttaa myös liukastumista herkästi.

6. Puhtaus – Sauna ja sen oheistilat ovat puhtaat. Likaisuus aiheuttaa limoittuneen lattian, jos pesuainejäämiä on. Likaisuus aiheuttaa ikävän ummehtuneen, kostean hajun saunaan, jolloin rentoutuminen on vaikeaa. Oheistiloissa tulisi tarpeeksi roska-astioita ja esimerkiksi pyyhkeille erilliset korit, mihin voidaan saunomisen jälkeen jättää käytetyt pyyhkeet.

7. Nesteytys – Veden juonnin mahdollisuus jatkuvasti. Jos on hanavettä, niin lasien tulisi olla lähellä. Tarjolla voi olla myös vesipulloja tai vesiautomaatti, mistä saunojat saavat vettä aina halutessaan. Nesteytys olisi huomioida koko saunomiskokemuksen ajan.

8. Hyvä sauna – Saunan keskeiset yksityiskohdat on oltava kunnossa. Saunan huolto on tehty ja kiukaassa on tarpeeksi kiviä, saunasta löytyvät ehjät löylyvesiastiat. Myös lauteiden kunto on hyvä, lauteet eivät ole tikkuiset tai niistä ei löydy vaikkapa kuumuudessa löystyneitä ruuveja näkyvillä joihin iho voi osua. Lauteille nousu ja laskeutuminen on oltava myös turvallista. Kiukaan ympäristö on oltava turvallinen, että saunoja ei joudu vahingossa kosketukseen kuumien löylykivien tai kiukaan kanssa.

9. Vilvoittelu – Jos saunakohteesta on käynti vaikkapa järveen, tulisi kulku uimaan ja takaisin olla hyvin ohjeistettu ja vuodenajan vaihtelut huomioitu. Esimerkiksi talvella käytössä tulisi olla tossut joilla pihan poikki on mukava kävellä. Myös valaistus tulee olla laiturilla tai rannalla. Avanto-uintia ei saa harjoittaa ilman opasta. Esimerkiksi siihen tarvitaan jalkineet, päähine ja käsineet, että laiturin tikkaita on turvallista kulkea veteen ja takaisin.

10. Lisäpalvelut – Tiloista löytyy tarpeelliset saunatarvikkeet, saunaan käytettävät laudeliinat, pyyhkeet, kylpytakit ja kylpytossut ja pesutarvikkeet. Tiloista löytyvät kylpijöille saippuat, hiustenpesuaineet, kosteuttavat ihonhoitotuotteet ja hiustenkuivaaja ja hiustuotteita jne

11. Kiireettömyys – virittäytyminen saunahetkeen ja kiireettömyys ovat todella tärkeitä niin pukuhuoneessa mennessä kuin lähtiessäkin. Kiire lähtiessä tuhoaa kaiken aiemman.

12. Saunarentoutuminen – Lopuksi on huolehdittu, että saunojat voivat halutessaan ostaa vaikka pientä syömistä, istahtaa alas, vilvoitella ja jatkaa hyvää olon tunnetta rauhallisessa tunnelmassa vaikkapa takkatulta katsellen. Tärkeintä on jatkaa saunomisen rentoa fiilistä – saunaflowta.

Sauna from Finlandin aidon suomalaisen saunaelämyksen laatukäsikirja

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste