Asiantunteva suunnittelu varmistaa aidon, toimivan saunaelämyksen

Hyvä suomalainen sauna on monen tekijän summa. Mikään yksittäinen valinta, edes kiuas, ei takaa onnistumista. Luovuuden lisäksi tarvitaan laaja-alaista ja käyttäjälähtöistä näkemystä, jotta saunasta tulee nautinnollinen tila saunojille.

Laadukas ja aito suomalainen sauna suunnitellaan huolella. Vaikka rakentamistapoja on monta ja suunnittelussa voidaan käyttää luovuutta, saunaa rakentavan tai rakennuttavan on hyvä ymmärtää saunan perustekniikkaa välttääkseen tyypillisimmät suunnitteluvirheet. Näin lopputuloksena on sauna, jossa nauttia miellyttäviatä löylyistä ja joka myös edistää saunojan terveyttä ja hyvinvointia.

Tietokirjailija ja saunamuotoilija Lassi A. Liikkanen kertoo, että onnistunut sauna syntyy lämpöön, ilmanlaatuun ja löylyhuoneen muotoiluun liittyvien valintojen kautta. Taidokkaasti suunniteltu sauna toimii hyvänä perustana saunakokemukselle.

Hyvästä saunasta ei lopu happi

Liikkasen mukaan saunan ilmanlaadusta huolehtiminen on vaikein osuus saunan suunnittelua.

”Koska ilmanlaatua ei voi nähdä, se on helppo unohtaa. Jos ilmanlaatu ei ole hallinnassa, saunassa ei saa kunnollisia löylyjä ja siellä ei voi oleskella montaakaan minuuttia”, Liikkanen toteaa.

Ilmanvaihtoratkaisuja on olemassa pääpiirteissään kaksi: koneellinen ilmanvaihto ja painovoimainen eli luonnollinen ilmanvaihto. Koneellisen ilmanvaihdon toteuttamiseen löytyy selviä tutkimukseen perustuvia suosituksia. Raitis ilma puhalletaan saunaan kiukaan yläpuolelta, kiertänyt ilma poistetaan lauteiden alta. Luonnollisen ilmanvaihdon kohdalla samojen periaatteiden noudattaminen on vaikeampaa ja ratkaisu on noudattaa hyväksi havaittuja ratkaisuja, jotka suunnitellaan tapauskohtaisesti.

Saunamuotoilija Lassi A. Liikkanen

Lassi A. Liikkanen
Tekniikan alan dosentti, saunamuotoilija, tietokirjailija

  • Kirjoittaa Saunologia.fi-verkkosivua, josta löytyy tietoa saunan suunnittelun tueksi.
  • Tarjoaa asiantuntijapalveluita saunaelämysten palvelumuotoiluun sekä saunojen suunnittelun tekniseen konsultointiin.
  • Tietokirja Hyvien löylyjen salaisuus (Rakennustieto Oy 2019) on opas saunan muotoiluun ja suunnitteluun.

 

Tämä artikkeli on lyhennelmä tekstistä, joka löytyy Sauna from Finlandin Aidon suomalaisen saunaelämyksen laatukäsikirjasta (2020). Kirjan voi ostaa Veicon verkkokaupasta.

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste