Breadcrumb / Tulossa

Saunahetkeni: viestintä- ja markkinointitiimi esittäytyy

Sauna from Finlandin viestintä- ja markkinointitiimin muodostaa monet viestinnän ja markkinoinnin asiantuntijat. Julkaisemme kesän aikana juttusarjan, jossa he esittäytyvät ja kertovat omasta ikimuistoisesta saunahetkestään.
31.8.2017

Oma saunahetkeni: Carita Harju, toiminnanjohtaja, Sauna from Finland

Saan mielihyvää jo pelkästä saunaan menemisen ajatuksesta. Illan hämärtyessä oma saunahetkeni alkaa siitä, että lämmitän pihasaunamme joko puilla tai sähköllä. Saunan lämpenemistä odotellessa levitän pellavaliinat lauteille, täytän vesiastiat ja sytytän lyhdyn luomaan tunnelmaa.

Saunan tunnelma on minulle tärkeä.

Saunaan mennessä peseydyn ensin ja asetun sitten lauteile pitkäkseni lepäämään. Heitän vettä kiukaalle ja tunnen, kuinka löylyn lämpö saavuttaa lempeästi koko kehon. Suljen silmäni ja tunnen, kuinka hikipisarat vierivät pitkin ihoani. Nostan jalat ylös ja samalla venyttelen lihaksiani.

Tämä on oikeaa löylyterapiaa, omaa aikaa.

Usein saunahetkeeni kuuluvat vartalo- ja kasvohoidot.Välillä käyn myös vilvoittelemassa ulkona. Peseytymisen jälkeen menen vielä kerran saunaan, istahdan alemmille lauteille ja kuivattelen. Lopuksi puen päälleni kylpytakin ja istun rauhassa vielä pitkään. Sauna tekee sen joka kerta – rentouttaa mielen ja kehon. Saunan jälkeen olen valmis kömpimään peiton alle ja painamaan pään tyynyyn. Uni saa tulla.

Nykyään saan kunnian saunoa paljon myös työn puolesta, tekemällä mm. sauna-auditointeja. Silloin saunahetket eivät ihan niin rentouttavia ole koska usein myös valokuvataan ja mietitään kehittämiskohteita. Silti suomalainen sauna on mielestäni maailman paras ja matkoillani valitsen useimmiten saunallisen majoituksen tai käyn tutustumassa paikallisiin saunaelämyksiin. Saunomisestani on tehty myös juttu kesällä: http://www.ksml.fi/lomalla/Jyv%C3%A4skyl%C3%A4l%C3%A4inen-Carita-Harju-saunoo-jopa-5-kertaa-viikossa/994269

25.8.2017

Saunahetkeni: Nina Maarit Partanen, Sales Director, World Sauna Forum

Mitä kertoisinkaan saunasta, paikasta joka kuuluu arkeen ja juhlaan itsestään selvyytenä rituaalina. Sauna on ollut osa eri elämänvaiheita niin suuria kuin pieniä. Kun arkiset olosuhteet muuttuvat nousee saunasta tai sen puutteesta jotain olennaista esiin. Jotain, mikä kertoo sen syvimmän merkityksen henkäyksen meille suomalaisille.

Joulusauna kuuluu monen suomalaisen perheen jouluun niin myös meillä. Kerran olimme perheen kanssa vanhempieni luona Japanissa, jonne he olivat muuttaneet. Halusimme viettää perheen kanssa yhteistä joulua, joten lensimme Tokioon. En odottanut saunaa kuuluvaksi tällä kertaa jouluaaton ohjelmaan, mutta isäni oli yllätykseksi järjestänyt meille saunan. Jouluaaton aamuna tuttuun tapaan valmistimme ruokia valmiiksi illallista varten. Lapseni koristeli valmiiksi olohuoneeseen ostetun huonekatajan, joka sai toimia joulukuusena. Iltapäivällä oli lähtö joulusaunaan. Pakkasimme pyyhkeet mukaan ja matkasimme metrolla läpi Shibuyan vilkkaan aseman Minato-ku:n alueelle. Perinteinen suomalainen sauna odotti meitä Suomen suurlähetystössä.

Kun avasin saunan oven ja istuin lauteille unohtui samassa Tokion kiihkeä liikenne ja melu. Rauha ja hiljaisuus valtasivat mielen. Paikka ja aika menettivat merkitystä ja tilalle tuli läsnäolo. Yhtäkkiä ei ollut kiire minnekään. Siinä hetkessä oli jotain, mikä määrittää minut kuuluvaksi johonkin. Juuret tulivat näkyväksi. Se paljasti, mikä on meille tärkeää. Varatut kaksi tuntia kuluivat nopeasti. Meidän jälkeen saapui saunaan toinen seurue. Joten, jouduimme vastentahtoisesti herättelemään pikkuhiljaa itsemme takaisin paikkaan ja aikaan. Hiukset kosteina ja naama punaisena astuimme viimein ulos. Kadunkulmasta avautuva liikenteen pauhu, ihmistungos ja välkkyvät neonvalot pimenevässä illassa, hätkähdyttivät lopullisesti hereille. Saunaelämys oli ihan normaali mutta olosuhteiden kontrasti teki siitä minulle ikimuistoisen. Sauna yhdisti meidät sinä iltana perheenä vahvasti sanomattomalla tasolla. Päivän tapahtuma kosketti tunteita ja suomalaista identiteettiäni. Mikä olisinkaan ilman saunaa?

17.8.2017

Hanna Söderström – Saunakirjan visuaalisuudesta vastaava ja satunnaisia saunahetkiä kameralla ikuistava graafinen suunnittelija.

Sauna on kuulunut isona osana elämääni jo ihan pienestä pitäen. Parhaat lapsuusmuistoni liittyvät juuri saunaan. Alle kouluikäisenä sain viettää kesät ukkini mökillä. Puusaunan lämmitys, tuoreen koivuvastan tuoksu ja peseytyminen kylmällä järvivedellä palauttavat edelleen mieleen lapsuuden kesät ukin kanssa mökkeillessä.

Yksi varhaisimmista muistoistani on, kun saimme siskoni kanssa omat saunakiulut ja löylykauhat. Minulla ne olivat vihreät ja siskollani punaiset. Kikattelimme niiden kanssa keskimmäisellä lauteella leppoisissa löylyissä ja saimme heittää itse löylyä sihisevälle kiukaalle.

Miten tärkeitä kiulut ja kauhat pienille tyttösille olikaan! Joskus ne ihan pienet asiat ja lyhyet hetket voivatkin olla  niitä tärkeimpiä ja ikuisiksi ajoiksi mieleen positiivisina jääviä hetkiä. Tätä perinnettä halusin itsekin jatkaa ja teetin pienille siskonpojilleni viime jouluna lahjaksi nimikoidut minikokoiset puukiulut ja -kauhat. Siellä, nyt kirjaimia vasta opettelevat pikkumiehet, tutkailevat tärkeinä ylälauteella kumpi kauha kuuluu kummallekin.

Tänä päivänä sauna on minulle toisaalta yksin olemisen ja rentoutumisen paikka ja toisaalta taas sosiaalinen paikka. Lauteilla on mukava vaihtaa kuulumiset ystävien kanssa, ja isoista iloista ja murheista on helppo puhua lempeissä löylyissä. Joskus lauteilla on niin paljon asiaa, että saunominen vilvoitteluineen venähtää tunteihin. Harvassa ovat ne ystävien tai harrastusporukoiden illanvietot, joihin ei saunominen kuuluisi.

Arkena aikani vietän Mainostoimisto Pelismossa graafisena suunnittelijana Keuruulla. Me pelismolaiset tykkäämme monenlaisista löylyistä ja olemme intohimoisia saunojia. Parhaat löylyt syntyy, kun saunomiseen on riittävästi aikaa. Pelismon kiuasta on nyt lämmitetty jo 25 vuotta. Ja löylyt senkun paranee!

3.8.2017

Suomalainen voi ulkomailla kulkiessaan hämmästyä paikallisista saunatavoista. Tämä tarina kertoo saunakokemuksesta asuessamme Kiinan Hangzhoussa.

Kiinalainen saunaelämys

Lähdin etsimään itseäni taloyhtiön kuntosalilta. Treenin jälkeen hikoiluuni tyytyväisenä astelin pukuhuoneeseen. Pukukoppien edessä päivysti lauma siivoojia. Avatessani kaappini ja alkaessani riisuutua, yksi heistä ryntäsi luokseni ja nosti vaaleanpunaiset sandaalit esiin kaapista. Kurkkasin varmuuden vuoksi viereiseenkin kaappiin ja siellä oli aivan samanlaiset jalkineet. Ilmeisesti ne olivat siis kuntosalin asiakkailleen tarjoamat suihkujalkineet.

Yritin mahduttaa jalkaani muovikenkään, mutta totesin sen olevan auttamattoman pieni. Ehkä kokoa 36 kun oma jalkani oli kuitenkin numeroa 42.

Siivooja hämmentyi.
– Anteeksi, mutta kenkä on liian pieni, sanoin.
– Liian pieni?

Siivooja otti sandaalin käteensä ja katsoi hämmästyneenä sen pohjaan. Sitten hän katsoi toista jalkaani, jonka varpaankärjet oli hädintuskin survottu pinkin lenkin alle.

– Odottakaa, hän sanoi ja kääntyi puhumaan muille siivoojille. Alkoi kiusallinen kuhina kun naiset supisivat, hämmästelivät kokoani ja säntäilivät ympäriinsä. Yksi heistä poistui huoneesta ja palasi kohta miesten pukuhuoneesta kädessään sininen tossu kokoa 39. Ilmeisesti isoin jalkine, mitä talosta löytyi. Ymmärsin, että minun ei haluttu menevän suihkuun ilman tossuja, joten yritin esittää kuin kenkä olisi suorastaan istunut jalkaani.

Viereiselle kopille asteli sama pyjamapukuinen nainen, joka äsken oli hikoillut vieressäni juoksumatolla. Pyjaman alta paljastui muovinen kokovartalohaalari. Kuin tuulipukukangasta. Ihmettelin rouvan asuyhdistelmää, mutta mikäs minä olin piukoissa sandaaleissani ketään arvostelemaan.

Siivooja kulki edelläni suihkukopille ja väänsi hanan puolestani päälle. Mietin, olivatko rikkaat kiinalaiset todellakin niin avuttomia, etteivät he suihkua osanneet käynnistää ilman apulaista? Apulainen jäi odottamaan suihkusyvennyksen reunamalla. Sainkohan omin luvin sammuttaa suihkua? Yhtäkkiä huomasin huoneen vastakkaisella seinustalla pienen kopin. Käärin pyyhkeen ympärilleni ja lähdin ovea kohti. Palvelija  viittoi kohti oven vieressä olevaa mittaristoa, jossa selvästi luki + 58 astetta. Olisiko se voinut olla? Kurkkasin sisään – olin löytänyt saunan!

Istuin lauteelle tyytyväisenä ja nojasin seinään. Ohjetaulussa ilmoitettiin, että saunassa oli turvallista oleskella 15 minuuttia ja ajan seuraamiseksi seinällä oli tiimalasi. Heitin selälleni lauteelle ja nostin jalkani sivuseinää vasten. Ihanaa! Tunne jota ei voinut kuvailla. Sen tietävät vain toiset suomalaiset.

Rauhani oli lyhytaikainen, sillä palvelija ryntäsi paniikissa saunan ovelle ja ryhtyi räpsyttelemään valoja.
– Saunassa ei saa nukkua, hän hätisti.

Nainen ei rauhoittunut ennen kuin nousin istumaan. Samaan aikaan ovesta sisään tuli kumipukuinen nainen. Ja totta tosiaan, hän istui tuulipuvussaan saunassa ilmeisesti tavoitteinaan hikoilla mahdollisimman paljon. Nainen ei jaksanut vaivautua käyttämään tiimalasia. Hän käski omaa sauna-apulaistaan ilmoittamaan, kun 15 minuuttia oli täynnä.

Päätin luovuttaa ja lähteä takaisin suihkuun. Laskin pyyhkeeni hetkeksi suihkutilassa olevalle kaiteelle ja avasin päättäväisesti hanan aivan itse. Apulainen ryntäsi paikalle kokeilemaan veden lämpötilaa ja keräsi väkisin suihkutteluni aikana kopin ulkopuolelle jättämäni pyyhkeen pois. Siellä hän seisoi uusi pyyheliina käsivarsillaan minua odottamassa. Menin pukuhuoneeseen ja niistin nenäni. Siivooja  otti paperin kädestäni ja vei sen nurkassa olevaan roskapönttöön. Riisuin sandaalit kuivatakseni jalkani. Siivooja tempasi samantein jalkineeni talteen ja vei ne likoamaan pesuastiaan. Tuulipukunainen palasi kopilleen. Suihkua varten hän sentään oli kumiasunsa riisunut. Katselin hämmästyneenä salaa vilkuillen, kuinka tämä pikkuriikkinen nainen asetteli toppauksia alusvaatteisiinsa. En ollut koskaan ennen nähnyt moisia persauksien kohdalta täytettyjä alushousuja. Takapuoli push upit toppauksilla. Siivoojat ja toppatakapuoli katselivat julkeasti kun puin ylleni rintaliivejäni. Piruuttani kuljeskelin hiustenkuivaajan luo alusvaatteisillani. Tarjosin kauhisteltavaa oikein urakalla – siinä oli teille skandinaavista muotoilua!

Olen Heli Järvenpää ja sparraan Sauna from Finlandin markkinointitiimiä mm. hakukonemainontaan ja verkkosivujen sisällöntuotantoon liittyvissä kysymyksissä.

26.7.2017

Saunahetkeni: Aleksi Manninen, graafinen suunnittelija & web-tuottaja

Olen Sauna from Finlandin digipalveluiden graafinen suunnittelija Aleksi Manninen ja myös savolainen. Kun mieleenpainuvaa saunahetkeä muistelee, niin nostalgisoimaanhan sitä ajautuu. Oma mielikuva liittyy 80-luvun alkuun, jolloin kotitilalla tehtiin heinähommia ja siihen liittyi olennaisena osana myös saunominen.

Pikkujätkälle tilan töistä syntyi kesätyöpaikka automaattisesti, ja varsinkin heinätyöt olivat intensiivinen muutaman päivän puristus juuri silloin, kun keli oli kuumimmillaan ja heinät olivat kuivuneet. Alle kymmenvuotiaan työnkuva oli keikkua kuorman päällä polkemassa kuormaa ja päivän päätteeksi kerätä seipäistä tapit.

Kun päivän työt oli tehty, mentiin saunaan. Saunarakennuksemme on rakennettu vuonna 1953, isän ja enon yhteisprojektina. Voin vain kuvitella sitä ärräpäiden määrää, jonka tuo kaksikko on homman valmistumiseksi tarvinnut. Joka tapauksessa itse kaadetut hirret muodostavat jykevän ja oikein hyvin rungon toimivalle saunalle. Alunperin rakennus oli petrolinvihreä, mutta edellisessä maalauksessa väri vaihtui punaiseksi. Nykyisiin luksussaunoihin verrattuna varustelu on askeettinen, mutta juuri tarvittavat sisältävä: vain eteinen, pukeutumis/takkahuone ja sauna. Aurinkopaneelisähköt rakennukseen viriteltiin 90-luvun lopulla. Rahassa mittaamattoman arvokasta on sen sijaan viiden tähden järvinäkymä terassilta sekä uskomattomat löylyt.

Kaarsimme monesti pihaan tyhjennetyn heinäkärryn lavalla pomppien. Jo mäen päällä tunsi raikkaan leppoisan tuulahduksen järveltä päin. Hikisen ja pölyisen päivän jälkeen täytyi käydä ensin “kylmiltään” pulahtamassa, jotta sai huuhdottua pois selkään liimautuneet heinänkorret, ja saada viilennystä jaloille, jos vaikka oli sattunut hyppäämään kuorman päältä nokkospuskaan.

Sitten ne löylyt! Kun päivän jälkeen pääsi lauteille istumaan, oli tunne ihmeellinen. Pappa oli lämmittänyt saunan yli sataseen ja miesporukka istui lauteilla viskomassa löylyä ja irvistelemässä, koska ensimmäisenä ei voinut lähteä. Ikkunasta näkyi järven kimmellys, kun aurinko alkoi laskeutua. Ihokin siinä saattoi vielä hieman kuoriutua ilman paitaa vietetyn ulkoilmapäivän jälkeen. Uimaan mentiin useasti, järven tyyntyessä illan mittaan. Saunan jälkeen vanhoilla miehillä oli oluet, ja minäkin sain joskus maistaa. Pahaahan se oli, ja palasin mielelläni oman Aurinkojaffani pariin.

Vielä nykyäänkin jokaisella saunomiskerralla ihmettelemme ääneen tämän saunan löylyn pehmeää puraisua ja hyvää ilmanvaihtoa (erityisesti rakentajan toimesta), jonka ansiosta voimme olla aina pitkään kovissa löylyissä. Monenlaisiin saunoihin on tuon jälkeen päässyt käymään, mutta tuohon jokaisen saunan tuntemusta aina vertaan.

Kun en ole saunomassa, suunnittelen, ylläpidän ja kehitän Sauna from Finlandin verkkopalveluja yhdessä muun tiimin ja oman koodaajaporukkani kanssa. Lisätietoja: www.aleksimanninen.com, am@aleksimanninen.com tai 050 567 6035.

20.7.2017

Saunaan vai kylpyyn – no ehdottomasti saunaan! Susanna Mäkinen, Jooli markkinointi & viestintä

Meidän perheessä on saunovia ja kylpeviä. Itse kuulun ehdottomasti saunojiin. Nautin saunan hiljaisuudesta, löylyn kosteudesta ja siitä, kuinka voin tuntea kehoni puhdistuvan. Samaa tunnetta ei vain tule kylpyammeessa, vaikka kylpeminen muuten mukavaa onkin. Perheen kanssa saunominen on usein vauhdikasta, eikä aina niin kovin rauhallista: lapset touhuavat ja saunan ovi käy tiuhaan. Välillä vesi lentää muuallekin kuin kiukaalle. Usein myös beaglemme Alli on mukana nauttimassa löylyistä.

Minun saunahetkeni on täydellinen, kun saan saunoa rauhallisesti yksin tai hyvien ystävien seurassa, istua lempeissä löylyissä juttelemassa, käydä välillä vilvoittelemassa ulkona tai pulahtaa järveen ja jatkaa taas. Maisemasta nauttiminen ja kiireettömyys kuuluvat asiaan. Mökillä saunominen on parasta. Erityisen paljon nautin loppukesän ja alkusyksyn illoista, kun ilta jo hieman viilenee ja järven pintaan nousee usva.

Saunomiseeni kuuluu myös kauneudenhoito. Varsinkin mökin rantasaunalla on ihanaa hoitaa ihoa kuorinnalla ja naamioilla. Hoitavan ja luonnonmukaisen kuorinnan teen sekoittamalla kookosöljyä ja kahvinpuruja keskenään. Se tuoksuu ihanalle ja jättää ihon todella pehmeäksi. Saunan päälle lasi kylmää vettä ja kuohuviiniä kruunaa elämykseni. Täydellinen saunahetki on mielessäni niin kirkkaana, että voin milloin tahansa sulkea silmäni ja kuvitella sen yksityiskohtia myöten.

Yrityksemme Jooli markkinointi & viestintä Oy on Sauna from Finlandin pitkäaikainen viestintäkumppani. Vuosien mittaan saunateema on tullut todella lähelle sydäntä ja olen oppinut arvostamaan suomalaista saunaa entistäkin enemmän. Sparraamme Sauna from Finlandia viestinnän suunnittelussa ja tuotamme sisältöjä eri tarpeisiin. On hienoa päästä seuraamaan verkoston kehittymistä ja suomalaisen saunan maailmanlaajuista läpimurtoa aitiopaikalta!

13.7.2017

Minun saunatunnelmani

Olen Satu Freyberg ja vastaan Sauna from Finlandissa kansainvälisestä markkinoinnista ja kansainvälisestä yhteistyöstä.

Sauna on tärkeä osa elämääni. Vietämme kesälomamme ja puolen vuoden viikonloput veneellä, se on meidän perheen juttu. Sauna on olennainen osa veneilyä, olipa sitten päivä ollut lokakuisen viileä ja sateinen tai kesäisen helteinen. Omaa saunaa veneessämme ei ole, joten useimmiten saamme nauttia erilaisten vierasvenesatamien tarjoamista saunamahdollisuuksista. Näitä on hyvin monenlaisia vaihdellen saaressa sijaitsevasta itselämmitettävästä puusaunasta vilkkaiden venesatamien vierassaunoihin kylpylöineen. Välillä saunasta nautitaan monta tuntia alkaen saunan lämmittämisestä ja veden kantamisesta yhdessä, sen jälkeen käymme monta kertaa vuoroin saunassa ja vuoroin uimassa, lopuksi paistetaan kiuasmakkarat ja istuudumme veneelle nauttimaan saunan jälkeisestä raukeasta tunnelmasta. Toisinaan taas perheen naispuoliset menevät vierasvenesataman naisten saunaan ja miehet miesten saunaan. Siellä on parasta kuulla toisten veneilijöiden kuulumisia, usein vaihdetaan myös kokemuksia kiinnostavista veneilykohteista saunoineen. Vuosien saatossa olemme nähneet monenlaisia saunoja, suuria ja pieniä, vanhoja, uusia. Luonnon helmassa olevat saunat ovat omia suosikkejani ja mahdollisuus pulahtaa saunasta veteen, oli se sitten huhtikuun lopun viileää  tai heinäkuun helteen lämmintä vettä, kruunaa nautinnot.

Olennaisen tunnelman saunaan tekevät ihmiset, joiden kanssa saunotaan. On ihanaa välillä saunoa oman perheen kanssa ja välillä taas saunoa ja vaihtaa saunassa kuulumisia muiden veneilijöiden kanssa. Saunakokemukseen kuuluvat olennaisena osana myös pellavaiset laudeliinat ja hoitotuotteet, joita tarjoamme usein myös muille saunassa kävijöille tutustuttavaksi. Usein venesatamissa pääsee myös tapaamaan ulkomaalaisia, jotka ovat elämänsä ensimmäistä kertaa saunassa ja ihastuksissaan Suomen kauniista luonnosta. Meidän perheelle ei ole parempaa asiaa kuin sauna merimatkan jälkeen, olipa se sitten vaikka lyhyt matka naapurisaareen.

Satu Freyberg
Managing Director, Induco Oy
Mobile: +358 400 966 112
E-mail: satu.freyberg@induco.fi
Web: www.induco.fi

6.7.2017

Saunahetkeni: Heidi Ruotanen, Media ja kuvapyynnöt, jäsenten ja viestinnän materiaalit

Parhaimmat muistoni saunomisesta liittyvät mökkisaunaan. Luonnon rauha, lämpimät kesäiset illat ja yhdessä rentoutuminen ovat kruunanneet monen viikonlopun. Mökkisaunominen on omalla kohdallani useimmiten sosiaalinen tapahtuma sukulaisten tai kavereiden kesken. Silti jokaiselle löytyy tilaa ja aikaa istuskella myös itsekseen laiturilla tai saunan terassilla ja vain nauttia ympäröivästä kauneudesta. Usein seuranani on kuitenkin koirani Saaga. Saunarakennus sijaitsee iltapäivä- ja ilta-auringon suuntaan järven rannalla, joten monet järisyttävän kauniit auringonlaskut on siellä todistettu.

Ihmisten elämä on kovin hektistä nykyään, joten pidän suosiolla puhelimen poissa tällaisista hetkistä. Se on hyvä tapa katkaista kiire. Kun luuri on hetkeksi poissa piippaamasta taskun pohjalta, voi hetkeksi keskittyä saunan lämmitykseen, veden kantamiseen, kiukaan lämmitykseen. Silmät avautuvat ympäristön tapahtumille ja luonnosta voi bongata vaikka kaakkurin pesueineen järvellä tai kuulla käen kukkuvan lemmenlurituksiaan. Olemmepa jopa nähneet ilveksen iltapuuhissaan pihan laitamilla.

Saunominen on minulle hyvinvoinnin kulttuuria ja olen ylpeä suomalaisesta saunomisperinteestä. Allekirjoitan siihen liittyvät arvot mm. moniaistisuudesta, turvallisuudesta ja tasa-arvoisuudesta. Siksi saunalla varmasti onkin niin tervehdyttävä vaikutus!

Rooliini Sauna from Finlandin viestinnässä kuuluu mm. uutiskirjeen toteuttaminen, nettisivujen pitäminen ajan tasalla ja graafinen suunnittelu. Vastaan myös median kuvapyyntöihin ja toimitan muutakin materiaalia (esim. ohjeet, oppaat ja valokuvat).

Päätän oman esittelyni näin Eino Leinon päivänä runoon:

”Minä avaan syömeni selälleen
ja annan päivän paistaa,
minä tahdon kylpeä joka veen
ja joka marjan maistaa.”

29.6.2017

Saunahetkeni: Hanna Kiilamaa, markkinointikoordinaattori

On torstai-iltapäivä ja työviikko on jo kääntynyt voiton puolelle. Puhelimeni soi. Linjan toisessa päässä on isosiskoni: ”Mennäänkö perjantaina äitille saunomaan?”

Tämä on tuttu tilanne jo vuosien ajoilta. Käymme edelleen usein kahden siskoni kanssa äidillämme saunomassa. Tapa on ehkä jäänyt saunattomilta opiskelija-ajoiltamme, vaikka nykyään kaikilla on omatkin saunat. Jostain syystä kuitenkin vanhassa kotisaunassa ne löylyt tuntuvat aina vähän paremmilta. Minulle saunominen on usein ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma. Löylyissä vierähtää helposti useampi tunti kun istutaan välillä jäähyllä ja taas saunassa. Saunan lauteilla käydään läpi kaikki kuulumiset, niin huolet ja murheet kuin ilotkin. Muistan kun olin pieni ja äitini sanoi, että saunassa pitää olla hiljaa kuin kirkossa. No, se on kyllä vuosien saatossa meiltä unohtunut. Saunassa voidaan nauraa tai itkeä ja mitä saunassa puhutaan, se jää sinne. Saunomisen jälkeen tehdään vielä yhdessä ruokaa ja nautitaan lasi viiniä – lopuksi olo on puhdistunut fyysisesti ja henkisesti, valmiina aloittamaan maanantai uusin voimin.

Saunaan liittyy paljon uskomuksia, tarinoita ja sananlaskuja, mutta itseäni puhuttelee erityisesti vanha sanonta, jonka voin täysin allekirjoittaa:

”Kun soivat kiukaan mustat urut,
unohtuvat arjen surut”

Roolini Sauna from Finlandin viestintä- ja markkinointitiimissä on markkinointikoordinaattori. Olen mielelläni monessa mukana, vaikka päävastuullani ovat tulevat tapahtumamme World Sauna Forum ja Hygge 2017 –Lifestyletapahtuma.

Asun Laukaassa maaseudun rauhassa mieheni ja kahden koiramme kanssa ja vapaa-aikaani vietän usein luonnossa liikkuen ja koirien kanssa puuhastellen.

22.6.2017

Saunahetkeni: Pekka Krook, Sauna from Finlandin hallituksen puheenjohtaja, asiantuntija

Toiminnanjohtajamme Carita Harju heitti idean meille Sauna from Finland ry:n viestintä- ja markkinointiryhmän jäsenille. Ajatuksena on, että kesän aikana kukin meistä kirjoittaa “minun saunani” tai “saunahetkeni” otsikon alla. Samalla kukin tiimin jäsen esittelee itsensä ja mitä tekee tiimissä.

Mittumaarin aikaan ajatukset menevät lapsuuteni aikaiselle kesämökillemme, jossa rantasaunan ovenpielet oli suven pääjuhlan kunniaksi somistettu koivuilla. Vihtoja oli tehty useampia ja tuttu laulu raikui Hämeessä, Luopioisissa Kukkianjärven Jänislahden pohjukassa. ”Lapsoset ketterät kotihaasta koivuista oksat taittaa”. Aurinko tietysti paistoi, vesi oli lämmintä ja juhannustunnelma ylimmillään. Erityisesti saunan lämmittämisestä on minulle geeneihin jäänyt jokin syvä jälki saunan pyhyydestä ja saunomiseen liittyvistä rituaaleista. Jäsenyrityksemme Hyvinvointi Kaarnikan Anu Rosenberg kirjoitti Facebook-kirjoituksessaan, että ”kaikki tietävät koivuvihdan, mutta tiesitkö että myös pihlajasta saa helposti muhkean vastan? Perimätiedon mukaan pihlaja hoitaa rasvaista ihoa ja uskomus kertoo, että pihlaja nostattaa lempeä”. Murrosiän olen juuri ohittanut, joten rasvainen iho ei ole pääongelmani. Elän nykyään sinkkuna, joten kiinnostuin pihlajan lempeä nostattavasta vaikutuksesta. Minulle selvisi Anun toimiessa etsivänä, että pihlajaa onkin käytetty hedelmällisyystaioissa niin karjan kuin ihmisten hyödyksi. Näin varttuneena aikuisena ja vaarina taidan sittenkin turvautua kesän saunomisissani perinteiseen koivuvihtaan ;). ”Lämpöinen löyly on kotisaunan, toisin on vierahassa”.

Roolini viestintä- ja markkinointitiimissä on laatuluokan yleispaikan höylä ja myös sparraaja. Katson myös asioita hallituksen puheenjohtajan roolini kautta tukeutuen hyväksyttyyn toimintasuunnitelmaan. Lisäksi sometan innokkaasti myös Sauna from Finland jäsenet Facebook-ryhmään. Carita halusi myös, että esittelemme itsemme. My name is Krook, Pekka Krook. Tämän vuoden mielimottoni on itseni kehittämä. ”Jos asiasi ovat kunnossa, niin älä sotke niitä”.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save


Ota yhteyttä

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Puh: 040 566 2481

Liity postituslistallemme, niin saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

  • Harvia
  • Sokos Hotels
  • Visit Jyväskylä Region
  • Sauna Capital Tampere
Sauna from Finland
Sauna from Finland lisää kansainvälisesti suomalaisen saunaelämyksen tunnettuutta, buustaa jäsenverkoston liiketoimintamahdollisuuksia sekä luo maailman parhaita saunaelämyksiä.
© 2021 Sauna from Finland › Tietosuojaseloste


Sauna from Finland on rekisteröity tavaramerkki, jonka käyttäminen ilman merkinhaltijan lupaa on kielletty.
Hyväksytyt jäsenemme saavat käyttää erillistä verkostomerkkiä.