Saunaelämys jäätelön ja ystävien kera

Suomalainen sauna on tunnettu ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa, Pennsylvaniassa, on ainakin yksi pariskunta, joka tekee saunaa vieläkin tunnetummaksi. Cindy Ross, 60, ja hänen aviomiehensä nauttivat omasta saunastaan etenkin keväisin ja syksyisin.
– Ja kun sataa, koska saunassa on peltikatto ja sade kuulostaa ihastuttavalta. Perheelleni saunominen on juhlava erikoistilanne, Cindy Ross kertoo.
Hän tietää mistä puhuu, sillä oman saunan rakentamisesta on kulunut jo 30 vuotta.
– Rakensimme saunan harjoituksena ennen hirsirakenteista kotiamme. Mietimme erilaisia pieniä rakennuksia, kuten työkaluvajaa tai ulkorakennusta, mutta sitten keksimme, että saunan rakentaminen olisi paljon hauskempaa!

cindy1
Cindy Ross harrastaa vaeltamista. Sen jälkeen sauna tuntuu erityisen rentouttavalta. Cindyn mukaan jaetusta saunaelämyksestä syntyy paljon hyviä keskusteluja ja ystäviä.

Rossien sauna on puulämmitteinen. Pariskunta omistaa metsää, josta he keräävät kuivuneita ja kuolleita puita sekä kodin että saunan lämmittämiseen. Puut laitetaan uuniin saunan ulkopuolelta. Löylyhuoneessa lämpiää metallitynnyreistä rakennettu kiuas, joka on Cindyn aviomiehen tekemä.
– Siihen on sidottu 230 kiloa vulkaanisia kiviä metalliverkolla. Nämä kivet lämmittävät saunahuoneen.

cindy_sauna
Hirsisauna oli Rossien harjoitustyö ennen suurempaa hirsirakenteista kotia.

Saunaa lämmitetään 2–3 tuntia, jonka jälkeen lämmöstä nautitaan yleensä kolme kierrosta, kullakin kerralla noin 20 minuuttia. Cindy Rossin mielestä paras lämpötila saunassa on 85–90 astetta.
– Emme ole kosteiden löylyjen perään, koska asumme kuumassa ja kosteassa osassa Pennsylvaniaa. Pidämme saunan aika kuivana.

Sauna on rentouttava, mutta myös sosiaalinen tapahtuma; paikka ilman näyttöjä tai muuta teknologiaa. Myös Cindyn ystävät ja muut vieraat ovat vierailleet perheen saunassa.

cindy_kiuas
Tynnyrin ympärillä olevat kivet lämmittävät saunan. Tulipesä on saunan ulkopuolella.

– Vaikka meillä olisi tuntemattomia ihmisiä kylässä, jaetun saunakokemuksen jälkeen olemme tulleet ystäviksi. Tarinoiden jakaminen, nauraminen, kuunnellen kuinka eri ystävät elämissämme yhdistyvät toisiinsa. Aina on jotakin puhuttavaa ja keskustelu on korkealentoista ja humoristista.

Saunan jälkeen Cindy Ross herkuttelee, eikä herkku ole makkara, kuten Suomessa usein oletetaan.
– Syömme aina jäätelöä. Haluamme saada jotain kylmää kuuman saunan jälkeen, hän kertoo.
Pennsylvaniassa saunat ovat harvinaisia, mutta saunoja voi löytää kuntosalien ja fitness keskusten yhteydestä.
– Mutta ne ovat pieniä laatikoita sähköisellä lämmityksellä. Se on ihan eri asia kuin suomalainen hirsisauna metsässä, Cindy tietää.

Teksti: Essi Rikama

Save

Save


Ota yhteyttä

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Puh: 040 566 2481

Liity postituslistallemme, niin saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

  • Harvia
  • Sokos Hotels
  • Visit Jyväskylä Region
  • Sauna Capital Tampere
Sauna from Finland
Sauna from Finland lisää kansainvälisesti suomalaisen saunaelämyksen tunnettuutta, buustaa jäsenverkoston liiketoimintamahdollisuuksia sekä luo maailman parhaita saunaelämyksiä.
© 2021 Sauna from Finland › Tietosuojaseloste


Sauna from Finland on rekisteröity tavaramerkki, jonka käyttäminen ilman merkinhaltijan lupaa on kielletty.
Hyväksytyt jäsenemme saavat käyttää erillistä verkostomerkkiä.