Breadcrumb / Tulossa

Näin saat tavalliseen sähkösaunaan kosteat löylyt

Leppoisat, kosteat löylyt ovat monen käsitys täydellisestä saunahetkestä. Sauna from Finlandin hallituksen puheenjohtaja, sauna-auditoija Pekka Krook, kertoo miten kosteat löylyt saa aikaiseksi aivan tavallisessa sähkösaunassa.

Lue tästä alkuperäinen juttu. (Julkaistu 23.11. Ilta-Sanomat / Maarit Rasi)

7 vinkkiä kosteisiin löylyihin:

 1. Älä lämmitä saunaa liian kuumaksi. 60–80 astetta riittää, 70 astetta on saunasta ja kiukaasta riippuen usein paras lämpötila. Sadassa asteessa sähkösaunan löylyistä on vaikea saada kosteita.
 2. Älä mene saunaan liian aikaisin, vaan anna tilan lämmetä tarpeeksi niin, että myös seinäpinnat ja lauteet lämpenevät.
 3. Tarkkaile saunan lasiovea. Sisäpuolelle alkaa oikeissa olosuhteissa muodostua pisaroita noin kahdessa minuutissa löylyn heittämisestä. Jos pisaroita ei muodostu, sauna on eittämättä liian kuiva.
 4. Vaihda kiuaskivet säännöllisesti ja lado niitä kiukaalle riittävästi. Älä kiilaa sähkövastuksia ja ole huolellinen kivien latomisessa. Asettele isommat kivet pohjalle ja pienemmät päälle. Pinnalle kannattaa jättää epätasaisia ja huokoisia kiviä. Ne luovuttavat vettä paremmin ja lisäävät saunan kosteutta.
 5. Hanki kosteusmittari. Sen avulla voit tarkistaa saunan ilmankosteusprosentin kätevästi.
 6. Säädä sauna itsellesi mieluisaksi. Sähkösaunan kuumuutta voi säädellä ajastimen vieressä sijaitsevasta säätimestä. Kokeilemalla selviää, mikä lämpötila on kosteuden kannalta paras.
 7. Liruta vettä kauhasta. Aloita yhdestä nurkasta ja käy kaikki kivet läpi. Aloita sitten toinen kierros. Kun vettä ripottelee kuumien kivien päälle jatkuvasti, löylyhuoneeseen leviää ihana kosteus.

Kokeile myös näitä:

 • Sauna-Euroxin kourullinen höyrykivi sijoitetaan tasokiukaan päälle. Höyrykiven urassa löylyvesi kiehuu lisäten saunan kosteutta.
 • Hukka Design valmistaa saunaan tarkoitettuja suihkulähteitä, jotka kosteuttavat saunan ilmaa tehokkaasti. Suihkulähde sijoitetaan kiuaskivien päälle niin, että vesi laskeutuu sen kautta pisaroina kivien päälle.
Hukka Design
 • Saunatuotteen Löylynsielu on suppilo, joka asetellaan kivien väliin. Kaatamalla suppiloon vettä saat pehmeät ja kosteat löylyt.
 • Kastee® on kiukaisiin asennettava järjestelmä, jota käytetään muun muassa kuntosaleilla ja hotellien saunoissa. Laite sumuttaa automaattisesti vettä kiukaaseen asetetusta suuttimesta.
Kastee
 • Lauteisiin upotettava Ikilähde takaa, ettei vesi lopu löylyhuoneesta lainkaan. Saunakiulu täyttyy automaattisesti.

Ota yhteyttä

Pekka Krook

Asiantuntija
Puh: 045 631 8384

Liity postituslistallemme, niin saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

 • Harvia
 • Sokos Hotels
 • Visit Jyväskylä Region
 • Sauna Capital Tampere
Sauna from Finland
Sauna from Finland lisää kansainvälisesti suomalaisen saunaelämyksen tunnettuutta, buustaa jäsenverkoston liiketoimintamahdollisuuksia sekä luo maailman parhaita saunaelämyksiä.
© 2021 Sauna from Finland › Tietosuojaseloste


Sauna from Finland on rekisteröity tavaramerkki, jonka käyttäminen ilman merkinhaltijan lupaa on kielletty.
Hyväksytyt jäsenemme saavat käyttää erillistä verkostomerkkiä.