Saunan terveysvaikutukset, osa 3: Konkreettinen kehonhuolto lauteilla

Saunominen on suositeltava sijoitus omaan hyvinvointiin niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Usein se on paitsi vaivaton, myös pelkistetty ja itsenäinen elämys, jonka palkitsevuutta voi kuitenkin oman elämäntyylin ja mieltymysten mukaan entisestään lisätä. Tämä tapahtuu asettamalla sauna esimerkiksi urheilusuoritusten päätepisteeksi tai liikuntamuotojen kokeilutilaksi, tai liittämällä löylyjen oheen erilaisia hoitoaktiviteetteja.

Kerralla koko kropan rentouttava saunominen on tehokas tapa kruunata kuntoilusessio. Rasittunut tai muuten arka lihaksisto lepää lauteilla kuin itsestään, minkä lisäksi saunan lempeässä lämmössä on helppo ja hyvä venytellä. Suorituskyvyn kohenemisen kannalta tärkeän palautumisen ohella varsinkin urheilijat voivat saada saunasta irti myös muita fysiikkaa häkellyttävästi herkistäviä hyötyjä. Biolääketieteeseen erikoistunut Rhonda Patrick puhuu hypertermisestä ehdollistamisesta viitaten ilmiöön, jossa korkeaan lämpötilaan sopeutuminen kasvattaa veriplasman määrää ja vauhdittaa verenkiertoa, ja voi siten parantaa paitsi kestävyyttä, myös kasvuhormonin aktivoimisen kautta lisätä lihasmassaa1.

Itse saunasta voi halutessaan luoda liikuntaympäristön. Suomessa kehitetyt saunajooga ja saunapilates ovat lajeja, joissa joogan ja pilateksen tekniikat tuodaan lämpötilaltaan normaalia miedompaan, mutta silti niveliä myöten koko kehoa joustavammaksi pehmittävään saunaan. Löylyhuoneen hiljaisuudessa voidaan näin avata jäykimmätkin vartaloa vaivaavat lukot sekä sulkea pois mielen itsepintaisimmatkin peikot.


Kylmän ja kuuman terveysvaikutukset

Suomalaiseen saunakokemukseen sisällytetään usein kylmän ja kuuman vuorottelua. Avantouinnin sanotaankin niin ikään edistävän palautumista. Kylmälle vedelle altistuminen hyiseen järveen tai jäiseen suihkuun heittäytymällä piristää varsinkin saunomisen yhteydessä koska tahansa. Hermosto reagoi kylmään erittämällä lisää noradrenaliinia, millä voi olla kipua lievittävä vaikutus. Toistuvat kylmähoidot saattavat myös vahvistaa vastustuskykyä2.

Saunassa sopii harjoittaa muitakin hyvinvointimenetelmiä. Suolahoitojen on sanottu hellivän ihoa ja hengityselimiä. Luonnonmukaisen, puhtaan ja puhdistavan hoitoturpeen on niin ikään havaittu hoitavan sekä ihoa että imeytyessään myös elimistöä. Turvegeologi Riitta Korhosen mukaan turpeessa olevilla humushapoilla on todettu olevan ainakin verenkiertoa ja muuta kroppaa elähdyttäviä sekä kuona-aineita poiskerääviä vaikutuksia.3 Korhosen yhdessä naistentautien erikoislääkäri Leena Larvan kanssa toteuttama suomalainen tutkimus on antanut viitteitä siitä, että turvesauna voi auttaa vaihdevuosista johtuvista vaivoista kärsiviä.4 Larva pitää turvesaunomista myös toimivana stressin kouriin joutuneen psyyken selkiyttäjänä.5

Ilman lisäelämyksiäkin löylyttely on iholle erittäin ystävällistä. Jokainen saunomiskerta tuo hikoilun myötä puhtia pintaverenkiertoon ja tekee ihosta hetkellisesti kosteamman. Lisäksi säännöllinen saunominen Dermatology-tiedelehdessä esitellyn tutkimuksen mukaan suojaa ihoa parantamalla sen kosteuskapasiteettia ja tasaamalla sen pH-arvoa.6 Jotkut ovat jopa löytäneet löylyistä helpotuksen ihosairauksiinsa. Näihin syihin perustuneekin vanha viisaus, jonka mukaan saunassa käyminen suorastaan kaunistaa.

1) https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/24/sauna-benefits.aspx
2)
https://saunafromfinland.com/sauna-articles/cold-therapy-many-health-benefits/
3)
https://www.aarrelehti.fi/jutut/artikkeli-1.219587
4)
http://www.suo.fi/pdf/article9879.pdf
5)
https://saunafromfinland.fi/uutiset/virtuaalistressi-sairastuttaa-nykyihmisen-laeaeke-loeytyae-turvesaunasta
6)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18525205

How can we help you?

Carita Harju

Toiminnanjohtaja
Tel. 040 566 2481

Tilaa uutiskirje

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

© 2024 - Sauna from Finland ry - Tietosuojaseloste