Mitkä ovat ensi kesän saunailtojen mahdollisia hittiruokia ja -juomia? Tuomaristo ratkoo tämän 26.5. finaalissa, joka järjestetään Jyväskylässä Gradian tiloissa. Valinta ei ole helppo, sillä kisaan osallistuttiin noin sadalla uniikilla reseptillä!

Maaliskuussa 2021 järjestetyssä Saunamakumaailma-reseptikilpailussa etsittiin uusia suomalaiseen saunaelämykseen liitettäviä ruoka- ja juomareseptejä kauniilla esillepanolla ja kattauksella höystettynä. Kilpailu oli avoin kaikille, jotka halusivat jakaa omat saunaruoka- ja juomareseptinsä ja niissä käytettävät raaka-aineet muiden käyttöön. Lue lisää kilpailusta täältä.

tasteful after sauna
Kuva: Anna Ruotanen Photography

“Saimme mahtavan määrän uusia reseptejä saunaelämyksen joka vaiheeseen: ennen saunaa, saunassa ja saunan jälkeen nautittavaksi. Lisäksi mukana on sekä alkoholillisia että alkoholittomia juomia, jotta myös nesteytykseen voi keksiä erilaisia variaatioita ja makuja”, innoitsee Sauna from Finland ry:n toiminnanjohtaja Carita Harju. Reseptejä lähetettiin kisaan noin 100 erilaista, joista tehdään tällä hetkellä esikarsintaa.

Kilpailu huipentuu viikolla 21 järjestettävään finaaliin

Kun suuresta määrästä reseptejä on esikarsinnan kautta haalittu noin 15 parasta saunaelämyspolun eri kohtiin sopivaa reseptiä, tuomaristo valitsee niistä parhaat 26.5. finaalipäivänä. Reseptien mukaan ruuat ja juomat valmistaa Gradian ravintola-alan opiskelijat. Tuomaristo koostuu kokeneista ruoka- ja elämysalan osaajista:

  • Anu Hopia, elintarvikekehityksen tutkimusprofessori (Turun yliopisto)
  • Nanna Rintala, Kaikki äitini reseptit -ruokabloggaaja
  • Leena Pölkki, ruokaketjun kehittämisen projektipäällikkö (Jyväskylän ammattikorkeakoulu)
  • Enna Paavola, Lakeland – Jyväskylä Region -projektipäällikkö
  • Tuomas Paloniemi, projektiassistentti (Visit Jyväskylä)
  • Pekka Krook, Sauna from Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja

Finaali-tilaisuudessa tuomaristo maistelee annokset ja juomat ja valitsee voittajat. Arvostelussa jaotellaan alholittomat ja alkoholilliset juomat, sekä makeat ja suolaiset välipalat ja kokonaiset menut. Lisäksi lisäpisteitä saa innovatiivisuudesta ja uusista ennennäkemättömistä ideoista. Reseptejä ei yhdistetä osallistujien henkilöllisyyteen, joten vertailu tehdään täysin anonyymisti tasapuolisuuden vuoksi. Finaalitapahtuma järjestetään silloisten pandemia-ajan kokoontumisrajoitusten mukaisesti.

Kesäksi julkaistaan uusia ideoita saunailloissa maisteltavaksi

Saunamakumaailma-reseptikilpailun sadon parhaimmistosta koostetaan kesäksi 2021 reseptipankki, joka jaetaan kaikille suomalaisille kotikokeille ja saunan rakastajille käyttöön. Netistä löytyvästä reseptipankista tulee löytymään kisaan lähetetyistä resepteistä herkullisimmat esimerkkikuvien kera. Reseptejä tullaan mahdollisesti myöhemmin julkaisemaan myös englanninkielellä kansainväliseen levitykseen.

tasteful sauna jäätelö
Kuva: Anna Ruotanen Photography

Yhteistyössä:

jamk

gradia

jyväskylä sauna region

Liity postituslistallemme!

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

  • Harvia
  • Sokos Hotels
  • Visit Jyväskylä Region
  • Sauna Capital Tampere