Laudeliinoista kasvomaskeihin, saippuasta käsidesiin, paikallisia laatujuomia mattolaiturilta tarjoiltuna. Poikkeusolosuhteet ovat saaneet sauna-alan yrittäjät innovoimaan uusia keinoja liiketoiminnan vauhdittamiseen.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on vaikuttanut elinkeinoelämään suuresti, eikä yli viisitoista eri toimialaa kattava sauna-ala ole poikkeus. Sauna-alan yrittäjät ovat kuitenkin toiveikkaita tulevaisuuden suhteen. Sauna from Finlandin kartoituksesta selviää, että yrittäjät ovat löytäneet tapoja mukautua koronaviruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen ja keksivät uusia, innovatiivisia tapoja liiketoiminnan jatkamiseen.

”Korona on toki vaikuttanut yrityksiin, matkailu- ja saunapalvelualan jäsenyrityksiimme rajustikin. Selvitystemme mukaan yritystemme mieliala on pääosin luottavainen. Tilanteen aiheuttaman ensijärkytyksen jälkeen moni tajusi, että nyt ehtii tekemään rästihommia ja kehittämään jo kauan takaraivossa koputellutta ideaa. Yrittäjät uskovat, että asiat järjestyvät, ja koronan jälkeen voidaan jälleen kasvaa. Suomalainen yrittäjä on selviytyjä”, Sauna from Finlandin puheenjohtaja Pekka Krook toteaa.

Monet sauna-alan yrittäjät ovat lähteneet innovoimaan uusia ratkaisuja mukauttaakseen liiketoimintaansa vallitsevaan tilanteeseen ja antaakseen panoksensa epidemian vaikutusten hillitsemiseksi. Esimerkiksi tekstiilivalmistajat Jokipiin Pellava ja Lapuan Kankurit ovat ryhtyneet valmistamaan kasvomaskeja, ja saippua- ja tuoksuvalmistaja Osmia on lisännyt valikoimaansa käsidesin.

Jokipiin Pellavan ja Lapuan Kankureiden kasvomaskit

Myös lifestyletuotteita valmistava Luin Living reagoi koronatilanteeseen nopeasti:

”Kehitimme nopeasti kauppaamme käyttöön postiluukusta suoraan sisään sujahtavan Hiuspyyhe-kirjepaketin, joka on nyt äitienpäivän alla ollut menestys, sillä kenenkään ei tarvitse postista lähteä pakettia noutamaan”, kertoo Mari Luodes, toinen yrityksen perustajista.

Dermosil yhdisti voimansa Kyrö Distilleryn kanssa ja lopputuloksensa syntyi paketti, josta löytyy Kyrön käsidesiä ja Dermosilin kosteuttava käsivoide. Majoitus- ja juhlapaikka sekä saunatrikoita valmistava Koskenkorvan Trahteeri on perustanut Mattolaituriputiikin, josta saa maakuntienparhaita laatujuomia ja -herkkuja. Pellavaisia tekstiilejä valmistava Raijan Aitta tarjoaa mahdollisuuden hankkia mansikkamaalta oman mansikkarivin, josta saa istutusta ja hoitotöitä vastaan poimia mansikat itselleen. Kelosound tarjoaa sivustollaan ilmaisia luonnonääniraitoja rentoutumista varten.

Koskenkorvan Trahteerin Mattolaituriputiikki

Yritykset ovat tehostaneet myös verkkokauppatoimintaansa. Muun muassa valaistusratkaisuja tarjoava Ledify, huopatuotteita valmistava Lahtiset, ja elämysmyymälä ja kosmetiikkavalmistaja Metsä/Skogen avaavat uudet sivut lähiaikoina.

Saunojen remontointi kasvussa

Kotioloissa aikaa viettävät ihmiset ovat innostuneet remontoimaan kotejaan, sisustamaan ja kevätauringon myötä laittamaan puutarhaansa. Myös hyvinvointiin satsataan enemmän. Saunoja remontoidaan nyt urakalla, ja se näkyy myös saunanvalmistajien arjessa. Tilaukset pitävät monet sauna- ja laudevalmistajat kiireisinä. Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju kommentoi yhtiön tuoreessa tiedotteessa (28.4.2020) seuraavasti:

”Mikään yhtiö, markkina tai ilmiö ei ole koronalle immuuni. Suhteellisen suuren korvausliiketoiminnan osuuden ansiosta näyttää siltä, että sauna- ja spa-markkina ei ole kaikkein herkimpiä koronavirusepidemialle. Avainasiakkaamme ovat pääosin palaamassa vaiheittain uuteen normaaliin ja sauna- ja spa-markkinassa kysyntä on jatkunut keskimäärin hyvänä koronavirustilanteesta huolimatta.”

Lue tästä vinkkimme kotisaunan helppoon remonttiin.

Toivo kotimaanmatkailun virkistymisestä

Sauna from Finlandin kartoituksesta selviää, että moni yritys uskoo myös kotimaanmatkailun vilkastumiseen, jos rajoituksia höllennetään. Kiinnostus kotimaanmatkailuun näkyy jo nyt, sillä monet varaavat kesäksi mökkejä ja lomakohteita ympäri Suomea. Moni matkailuyritys ehti kuitenkin alkuvuonna myydä osan kesän kapasiteetista ulkomaalaisille matkanjärjestäjille, jotka eivät tällä hetkellä suostu peruuttamaan varauksiaan. Matkailuyritykset voisivat peruuttaa varauksen ns. force majeure -tapauksessa vetoamalla hallituksen linjaukseen kesän yli pitkittyvistä matkustusrajoituksista. Tällä hetkellä suomalaisille asiakkaille täytyy myydä ”ei-oota”, joka hankaloittaa yritysten tilannetta huomattavasti.

Matkailuyrityksillä onkin pyyntö hallitukselle: mahdollisimman pian tehty linjaus siitä, pysyvätkö Suomen rajat kiinni myös kesän, millaisia kokoontumisrajoituksia tullaan ylläpitämään ja saavatko nyt kiinni olevat ravintolat ja kahvilat avautua kesäksi. Kaikki nämä vaikuttavat tulevan kesän matkailuun ja liiketoimintaan merkittävästi.

Kotimaanmatkailun vilkastuminen nostaisi matkailijoiden vierailijamäärää huomattavasti, ja samalla saunapalveluiden kysyntä kasvaa. Puhtaus- ja turvallisuusasiat nousevat entistä tärkeämpään asemaan saunapalveluissa. Saunapalveluiden huollossa, kehittämisessä ja asiakaskokemusten hiomisessa auttaa Sauna from Finlandin uusi Aidon suomalaisen saunaelämyksen käsikirja, jonka saa helposti tilattua täältä.

Aidon suomalaisen saunaelämyksen laatukäsikirja
Haluaisitko mukaan asiantuntevaan saunaverkostoomme?
Lue lisää täältä!

Liity postituslistallemme!

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

  • Harvia
  • Sokos Hotels
  • Visit Jyväskylä Region
  • Sauna Capital Tampere