Suomalainen sauna-ala tavoittelee merkittävää alan liiketoiminnan kasvua ja Suomen innovaattori-roolin vahvistumista seuraavan neljän vuoden aikana, Sauna from Finlandin uusi kasvuohjelma linjaa.

Suomalainen saunaklusteri tavoittelee selvästi kansainvälisiä markkinoita nopeampaa kasvua. Maailmanlaajuisesti ala kasvaa noin viisi prosenttia vuodessa.

Tällä hetkellä sauna-alan liikevaihto Suomessa on noin miljardin euroa. Markkinoita kovempi kasvu merkitsisi useiden kymmenien miljoonien eurojen kasvua vuosittain.

Tavoite on osa Sauna from Finlandin vetämää sauna-alan “Saunan viemää” -nelivuotista kasvuohjelmaa.

“Meillä on mahdollisuus kasvattaa alan liiketoimintaa merkittävästi, vahvistaa Suomen roolia alan keskeisenä innovaattorina, luoda tuhansia uusia työpaikkoja ja lyödä suomalainen saunomiskokemus läpi maailmalla”, Sauna from Finlandin toiminnanjohtaja Carita Harju sanoo.

Hyvinvoinnin globaalit trendit tukevat voimakkaasti sauna-alan kaupallistamista. Sauna from Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Krook painottaa, että kansainvälisille markkinoille täytyy kuitenkin pystyä tarjoamaan nykyistä laajempia saunaelämyskonsepteja. Alalle tarvitaan uusia tuotteita, elämyksiä ja palveluja.

“Kasvutavoitteemme on kunnianhimoinen, mutta realistinen. Toivomme saavamme ministeriöt, järjestöt ja hyvinvointialan yritykset tavoitteen taakse”, Krook linjaa.

Mahdollisuuksia tähän on, sillä Innolinkin toteuttamassa tuoreessa sauna-alan liiketoimintakartoituksessa peräti 67 % hyvinvointi- ja sauna-alan yrityksistä kertoi olevansa halukkaita tarjoamaan palveluitaan Sauna from Finland-yritysverkoston kautta.

Sauna-alan kasvuohjelman julkisen rahoituksen kooksi tavoitellaan vuosille 2019-2023 noin 20 miljoonaa euroa. Summassa ei ole mukana hankkeisiin osallistuvien yritysten omia panostuksia.

Saunan viemää -ohjelman keskeisimmät toimenpiteet:

1. Neljän vuoden mittava kasvuohjelma sadalle sauna-alan voimakkaasti kansainvälistyvälle yritykselle. Päämarkkinoilla haetaan pääsyä yhä laajempien hyvinvointi- ja saunaelämysten toimituksiin.

Maailman viidestä suurimmasta sauna-alan yrityksestä TOP7:ssä on kaksi suomalaista ja yksi Suomeen rekisteröity yritys: Harvia, Narvi ja TylöHelo. Haluamme, että TOP-listaukseen nousee yksi tai useampi uusi suomalainen yritys.

2. Suomesta maailman johtava sauna-innovaattori. Osana elinkeino- ja innovaatiopolitiikkaa lisätään saunaelämysalan innovaatiotoimintaa erityisesti energiansäästön, digitaalisten ratkaisujen, terveyttä edistävien ratkaisujen ja 2020-luvun uusien saunaelämysten aloilla.

Suomeen voidaan perustaa saunomiskokemuksen kehittämiseen erikoistunut startup-kiihdyttämö, jonne osallistuisi startup-yrityksiä eri puolilta maailmaa.

3. Jyväskylän Hippokselle voidaan perustaa saunan hyvinvointi- ja terveysvaikutuksiin keskittyvä laboratorio- ja vierailukeskus, joka nousisi alan kansainvälisesti johtavaksi auktoriteetiksi.

Keskuksen rooliin kuuluisi myös vauhdittaa kasvavien hyvinvointimarkkinoiden valloitusta ja testata ja kehittää niille soveltuvia konsepteja.

4. Saunaelämys tulee ottaa osaksi maailmanrauhan rakentamista. Suomen tulisi rakentaa Tasavallan presidentin, ulkoministeriön ja CMI -järjestön vapaaseen käyttöön siirrettävä luksussauna, jossa saunaelämys on osa neuvottelu- ja sovitteluprosessia.

5. Parannamme Suomessa ulkomaisille matkailijoille tarjottavien saunaelämysten laatu- ja elämystasoa. Tavoitteenamme on jakaa Sauna URBAN, Sauna SPA ja Sauna NATURE & GARDEN -sertifikaattejamme neljän vuoden aikana 1000:een uuteen kohteeseen.

Haluamme saada sertifikaatit osaksi kansainvälisiä majoituspalveluiden kohde-esittelyjä AirBnB:ssä, Hotels.comissa ja Booking.comissa.

Laajennamme -sertifiointitoimintaa myös Suomen ulkopuolelle.

6. Varmistamme laajalla kansalaisille suunnatulla saunaelämysohjelmalla saunomisen kulttuuriperinnön jatkuminen elävänä ja monipuolisena, jotta yhä useampi Suomeen matkustava matkailija saa kokea saunomisen ilon ja rentouttavan vaikutuksen.

Sauna from Finland ry on suomalaisen saunan ympärillä toimiva monialainen yritysverkosto. Jatkuvasti kasvavaan verkostoon kuuluu tällä hetkellä 200 yritystä.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Carita Harju, Sauna from Finland, 040 566 2481
carita@saunafromfinland.fi

Hallituksen puheenjohtaja Pekka Krook, Sauna from Finland, 045 631 8384
pekka@saunafromfinland.fi

Liity postituslistallemme!

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

  • Harvia
  • Sokos Hotels
  • Visit Jyväskylä Region
  • Sauna Capital Tampere