Hyvinvoinnista huolehtiminen on iso megatrendi maailmalla. Ihmiset haluavat löytää uusia tapoja pitää huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan ja ovat valmiita panostamaan elämyksiin. Sauna from Finlandin kansainvälistymisasiantuntija Satu Freyberg korostaa, että nyt jos koskaan saunapalveluita tarjoavien yritysten tulisi panostaa palveluidensa elämyksellisyyteen ja laatuun.

Satu Freyberg

”Vuosi 2020 oli monelle saunaelämysalalla toimivalle menestyksekäs. Pandemian kurittamassa maailmassa jokapäiväisen arjen hyvinvointiteot nousivat uuteen arvoon. Moni päätti panostaa kotisaunojensa remontointiin, uuden saunan hankintaan ja saunomisen elämyksellisyyteen. Myös kotimaan matkailu vilkastui.

Vuosi 2021 tuo tullessaan toivoa matkailun elpymisestä, ja moni suomalainen on löytänyt kotimaansa upean tarjonnan äärelle. Nyt jos koskaan on hyvä aika miettiä saunapalveluiden kehittämistä. Tuomalla saunoihin ja saunapalveluihin mukaan uudenlaisia elementtejä, yritykset erottuvat kilpailijoista ja luovat lisäarvoa, josta asiakkaat ovat valmiita maksamaan.

Saunapalveluihin panostaminen siis rikastaa laadukasta matkailutarjontaa. Lisäksi se tarjoaa bisnesmahdollisuuksia esimerkiksi vastuullisuuteen, puhtauteen, turvallisuuteen sekä erilaisiin elämyksellisyyteen liittyville innovaatioille. Seuraavaksi esittelen muutamia keinoja, joilla saunapalvelua voidaan kehittää.

Erotu

Tarjoa asiakkaillesi teemoitettuja saunaelämyksiä. Miltä kuulostaisi perheen eri sukupolville rakennettu ennen saunaa -ohjelma, jossa kukin saisi tehdä omanlaisiaan mielipuuhiaan? Tämän jälkeen tarjolla olisi saunomista, jossa kaikki lapsista isovanhempiin on huomioitu niin saunan fyysisten ominaisuuksien näkökulmasta (liikuntarajoitteisuus ja lapsiturvallisuus huomioiden), yllättäviä tuotteita lisäämällä (jäätelöä saunaan tai kotitekoinen jäätee virvokkeena) ja palveluita (kasvonaamiot ja jalkakylpy) tarjoten. Lopuksi perhe viettäisi rennon lepohetken herkutellen saunaruoalla, vaikka vain kylpytakkeihin, huopatossuihin ja villaviltteihin kääriytyneenä.

Opasta

Varsinkin ulkomaalaisille asiakkaille on hyvä tarjota tietoa saunomiseen liittyvistä tavoista ja myös saunomisen turvallisuudesta. Mahdollista uimapuvun tai pyyhkeen käyttö saunassa niille, joista alastomuus ei tunnu luontevalta. Henkilökohtainen saunaopas, joka kertoo tarinoita ja tekee saunahoitoja, lisää elämyksellisyyttä entisestään. Myös suomalaiset asiakkaat pitävät tällaisesta palvelusta. Tarjoile saunomisen rinnalla erilaisia saunaelämykseen liittyviä tuotteita ja saunapurtavaa, niin saat lisätulon lisäksi asiakkaistasi ikuisia saunomisen ystäviä.

Saunaohjeistus kuvin
Saunaohjeistus kuvin Sauna from Finland
Paketoi

Tarjoa pelkän saunavuoron sijaan laajempia paketteja, jotka sisältävät esimerkiksi kylpytarvikkeita, tuoksuja, tekstiilejä, hoitoja ja naposteltavaa. Hyödynnä esimerkiksi luontoa eri vuodenaikoineen ja räätälöi settejä eri mieltymyksiin. Tarinallista paketit. Voisiko saunaa, saunatuotteita ja -palveluita räätälöidä vahvemmin esimerkiksi terveyden edistäminen lähtökohtana? Miten elintarvikkeet tai ruuanlaitto voisivat olla osa elämystä?

Inspiroidu

Hienoja esimerkkejä yrityksistä, jotka ovat kehittäneet saunapalveluitaan huippuunsa, löytyy eri puolelta Suomea.

  • Pohjoisesta Rukan Salonki yrittäjä Marjo Määtän johdolla on todellinen edelläkävijä saunaelämysten tarjoamisessa. Rukan Salongilla on useita Authentic Finnish Sauna Experience –laatusertifioituja saunoja.
  • Keski-Suomessa Revontulen matkailukohteella on myös laatusertifikaatti ja yrittäjä Tiia Valkama on vuosien ajan panostanut saunaelämyksien kehittämiseen.
  • Etelässä Hawkhill on Nuuksiossa toimiva perheyritys, joka tarjoaa mm. majoitus-, catering sekä erilaisia ohjelmapalveluita. Saunat ovat keskeisessä roolissa yrityksen tarjonnassa.
Pyhäpiilo Jääsauna
Rukan Salonki tarjoaa saunaelämyksiä Pyhäpiilon jääsaunassa, jolle myönnettiin juuri Authentic Finnish Sauna Experience UNIQUE -laatusertifikaatti. Pyhäpiilo
Hyödynnä

Sauna from Finlandin konseptiaihiot Relax, Beauty ja Recover antavat myös vinkkejä tuotekehitykselle.

Relax-konsepti pohjautuu ajatukseen, että saunakokemuksen tulisi olla rauhoittava ja tunnelmallinen. Tyypillinen käyttäjä on henkilö, joka arvostaa hyvinvointia, mutta kärsii kiireestä. Hänellä saattaa olla myös stressiä. Saunassa hän haluaa saada rauhoittavan, helpon, tunnelmallisenkin kokemuksen hiljaisuudessa, juuri sopivassa lämpötilassa.

Beauty-konsepti keskittyy saunan kaunistavaan (sisäinen ja ulkonen) vaikutukseen. Siihen liittyy stressin poisto, saunan vaikutukset hyvään uneen sekä ihon ja hiusten hoito. Saunassa käyminen vaikuttaa ihon kuntoon sekä kimmoisuuteen. Tyypillinen käyttäjä on henkilö, joka on kiinnostunut kauneudenhoidosta ja hyvinvoinnista. Hän saattaa kärsiä stressistä ja huonoista yöunista. Saunaelämykseen kuuluvat erilaiset kauneustuotteet, lisänä vaikka hieronta.

Recover-konsepti korostaa saunan hyötyjä palautumisessa ja terveyden ylläpitämisessä. Saunominen auttaa esimerkiksi laskemaan verenpainetta ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Tyypillinen käyttäjä arvostaa urheilullista elämäntyyliä ja haluaa olla fyysisesti hyvässä kunnossa. Hän saattaa tulla suoraan saunaan urheilusuorituksen jälkeen esimerkiksi kuntosalilta ja haluaa aloittaa palautumisen heti. Saunomisen aikana hän haluaa rentoutua mutta myös ehkä venytellä tai harrastaa saunajoogaa. Kuuma-kylmä-vaihtelu tehostaa vaikutusta. Lisänä myös terveydelle hyödylliset virvokkeet ja välipalat.

Aidon suomalaisen saunaelämyksen laatukäsikirja
Aidon suomalaisen saunaelämyksen laatukäsikirja on saunapalveluntarjoajien ykköstyökalu saunaelämyksen kehittämisessä. Anna Ruotanen / Sauna from Finland
Mitä seuraavaksi?

Me Sauna from Finlandissa autamme palveluidesi paketoinnissa, ja Aidon suomalaisen saunaelämyksen laatukäsikirjamme on mainio apu tässä myös. Laatukäsikirja on saunapalveluntarjoajien ykköstyökalu saunaelämysten kehittämisessä. Se inspiroi, tarjoaa tärkeää tietoa ja listaa kriteereitä, jotka laadukas saunapalvelu täyttää.

Meiltä löytyy myös saunomisohjeita eri kielisenä. Veico myy kuvallisia, puisia saunomisohjeita. Verkostostamme löydät myös erinomaisia saunaterapeutteja ja saunaoppaita.

Lisää ideoita elintarvike-, ruuanlaitto- ja kattaustuotekehitykseen tarjoaa Tasteful by Sauna from Finland -konsepti, joka antaa vinkkejä herkullisen ruokaelämyksen tarjoamiseksi saunaelämyksen oheen. Relax, Beauty ja Recover-konsepteista ja kansainvälisistä tarpeista ja trendeistä annan mielelläni lisätietoa.”

Satu Freyberg
Kansainvälistymisasiantuntija, Sauna from Finland
satu@saunafromfinland.fi
Puh: 0400 966 112

Liity postituslistallemme!

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

  • Harvia
  • Sokos Hotels
  • Visit Jyväskylä Region
  • Sauna Capital Tampere