“Hotelliasiakkaiden tyytyväisyys Sauna from Finlandin sertifioimiin saunatiloihin on noussut. Parantamalla saunojan moniaistisia saunaelämyksiä asiakastyytyväisyyden kehitys jatkuu suotuisana”, kirjoittaa Sauna from Finlandin puheenjohtaja Pekka Krook.

Pekka Krook

“Sauna from Finland ry:n Aidon suomalaisen saunaelämyksen laatukäsikirja määrittelee laadukkaan ja positiivisen saunapalvelun laatukriteerit. Sertifioidun saunaelämyksen tarjoaja viimeistelee laadukkaat saunatilansa huomioimalla moniaistisuuden. Me saunaelämyksen asiantuntijat autamme, konsultoimme ja koulutamme. Me otamme yhdessä saunapalvelutarjoajien kanssa saunojien tarpeet keskiöön workshopeissamme. Sokos Hotels -ketjun kanssa olemme tehneet yhteistyötä jo viisi vuotta. Tuloksena on reilut kaksikymmentä laatusertifikaatin saanutta hotellisaunaa, ja työmme jatkuu.

Asiakastyytyväisyys paranee

Hotellin asiakkaiden tyytyväisyys sertifioituihin saunatiloihin on noussut. Tämä kannustaa parantamaan hotelliasukkaiden kokemusta rentouttavasta ja virkistävästä saunaelämyksestä. Asiakastyytyväisyystutkimusten lisäksi suosittelemme saunavieraskirjan pitämistä saunatiloissa. Saunaelämys toteutuu vasta, kun saunassa kävijä sen kokee itse. Osana audiointikäyntiämme luemme hotellisaunan vieraskirjaa. Mieltäni lämmittää tyytyväisten asiakkaiden kommentit. He ovat aistit avoimina kokeneet moniaistisen saunaelämyksen.

Jon Lahti on Sokos Hotels -ketjulle tekemässään gradussa (2019) viitannut Boswjikin (2007) käsitykseen elämyksestä:

”Tunteet yhtäaikaisesti tai peräkkäin koettuina muodostavat meille meitä jollain tavalla jotain hetkellisesti vaikuttavaa, jota kutsutaan kokemukseksi. Mikäli kokemus on tarpeeksi vahva ja sen kokenut ihminen kokee sen muuttaneen häntä ihmisenä, puhutaan merkityksellisestä kokemuksesta eli elämyksestä”.

Sokos Hotel Vaakuna Sauna
Kuva: Sokos Hotel Vaakuna Hämeenlinna
Mitä on moniaistisuus?

Ihmisen viisi perusaistia ovat maku-, haju-, näkö-, kuulo- ja tuntoaisti. Viiden ulkoisen aistin lisäksi on kaksi sisäistä: muisti ja mielikuvitus. Muisti kurkottaa menneisyyteen, mielikuvitus tulevaisuuteen. Mitä tarjoamme saunojan monille aisteille?

Moniaistinen elämys rentouttaa, virkistää ja rauhoittaa:

  1. Näköaistille voimme tarjota kauniita näkymiä, saunaelämyksen teemaan sopivia kuvia. Elävän tulen tuijottaminen on varsinkin ulkomaalaisille saunojille ainutlaatuinen kokemus. Valaistuksella ja pimeydellä luomme maailmamme vastakohtaisuutta.
  2. Kuuloaistille voimme tarjota veden liplatusta, luonnon ääniä, meditatiivista musiikkia tai ihan vain silkkaa hiljaisuutta.
  3. Tuntoaistia hemmottelemme laadukkailla saunatekstiileillä, -kosmetiikalla , lämmöllä ja kylmällä. Hyvät laadukkaat materiaalit houkuttavat koskettamaan. Puu tuo viestin metsältä.
  4. Makuaistia ruokimme välipaloilla, pikku suolaisilla, herkuilla ja lämpimillä ruoka-annoksilla.
  5. Hajuaisti on armoton. Haistamme puhtauden ja kartamme likaisuutta. Koivunlehti, mänty tai mustikka vievät saunojan metsäiseen tunnelmaan.
Miten saunapalveluntarjoaja ottaa huomioon saunojan muistin ja mielikuvituksen?

Valokuvat vievät saunojan muistojen maailmaan. Seinäjoella Original Sokos Hotel Vaakunassa näemme kuvia lakeudesta. Oulun Original Sokos Hotel Arinan asiakassaunan oleskelutilassa kuva puupinosta vie saunojan ajatuksissaan kesämökilleen. Saunomisen perinteiden esille asettaminen on muistojen tekemistä eläväksi.

Saunojan mielikuvitusta ruokkivat saunaelämystä virkistävät vinkit ja kokeiluun innostavat tuotteet. Uudet elämykset virkistävät ja niitä kannattaa tarjota teemapäivien muodossa. On virkistävää kokea välillä mustaherukkapensaasta tehtyä vihtaa tai mennä saunan jälkeen kylmäsumusuihkuun. Saunayoga tai -pilates tuo uuden näkökulman hyvinvointiisi.

Sokos Hotels Arina Sauna
Kuva: Sokos Hotel Arina
Miten moniaistin?

Saunon joka päivä. Saunominen on minulle rituaali. Lämpimään kylpytakkiin on mukava pukeutua saunan jälkeen ja istua parvekkeella siemaille raikasta kombuchaa tai nollaprosenttista Karhua. Kesällä mökkisaunomisen jälkeen on elämys nauttia tuulenvireen liikuttamien haavanlehtien ainutlaatuisesta sinfoniasta.

Löylyn luominen on moniaistisuuden juhlaa. Löylyveteen lisään tuotteita, jotka tuovat vaikkapa raikkaan koivunlehden tuoksun lauteilla olijoiden iloksi. Jo pelkkä löylyn sihahdusten kuuntelu vie ajatukseni kauas arjen vaatimista haasteista. Lapsuudenkotini kertalämmitteinen hirsisauna tulvii muistoihini. Pesen itseni vaahtoavalla turvesaippualla. Saippuan tuoksu ihollani säilyy koko illan.

Iltani kruunaa itse valmistamani saunaherkku. Laitan vaikkapa lohimedaljongin uuniin. Lohen valmistuessa valmistan sinappisen ja tillisen kermaviilikastikkeen sekä raikkaan salaatin.

Sauna Ruoka Lohi
Kuva: Caroline Attwood / Unsplash

Miten pääset alkuun saunaelämyksen kehittämisessä?

Luomme saunaelämyksiä hotelleissa, matkailukohteissa, kylpylöissä, yleisissä saunoissa, huoneistoissa, asunto-osakeyhtiöissä ja uimahalleissa. Saunaelämyksen tuottamisen tukena käytämme aidon suomalaisen saunaelämyksen laatukäsikirjaa. Kirja on lähes satakahdeksankymmentä sivua sisältävä alan perusteos. Kirjan voit tilata kätevästi Veicon verkkokaupasta.

Kun kaipaat saunaelämyksen kehittämiseen ulkopuolista asiantuntijaa, ota yhteyttä Sauna from Finland ry:n sauna-auditoijiin ja pyydä tarjouksemme.”

Lisälukemista:

 

 

Liity postituslistallemme!

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

  • Harvia
  • Sokos Hotels
  • Visit Jyväskylä Region
  • Sauna Capital Tampere