Sauna from Finland julkaisee neliosaisen asiantuntijablogisarjan, jossa yhdistyksen asiantuntijat vuorollaan esittäytyvät. Blogisarjan avaa Sauna from Finlandin puheenjohtaja Pekka Krook, joka kytkee saunaelämykseen vahvasti erilaiset makunautinnot.

Pekka Krook

“Saunan ja hyvän ruoan ystävänä päiväni kohokohta on lenkin jälkeinen saunaelämys ja nautinnollinen saunaherkku. Eilen valmistin uunissa grillivastuksilla ahvenfileitä ja parsaa.

Moniaistiset arvot ovat menestyvän saunaelämyksen keskiössä. Kun saunatilojen puhtaus ja turvallisuus ovat kunnossa, niin vaativakin saunoja saa keskittyä rauhassa nautintojen äärelle. Saunoja hakee keholleen ja mielelleen virkistystä, rentoutumista, nautintoja ja elämyksiä. Hän tekee moniaistisia havaintoja, hakee merkityksiä, tunteita, arvoja ja mielikuvia.

Miltä tuoksuu ja maistuu ennen saunaan menoa nautittava tee. Rauhoittaako se vai virkistääkö? Millaisesta mukista haluat sen juoda? Tuoko nouseva höyry mieleen tulevan löylyn?

Suhtaudumme saunaelämyksen moniaistisuuteen eri lailla kylpylässä, luksushotellin SPA-osastolla, hotellin sviitissä, kesämökillä, taloyhtiön saunassa tai vieraillessamme vaikkapa Saunaravintola Kuumassa Tampereella.

Asiantuntijuuteni pohjautuu lapsuudesta alkaneeseen saunasuhteeseen. Lämmitin Vantaa Kylmäojan omakotitontilla sijaitsevaa kertalämmitteistä hirsisaunaa kymmenvuotiaasta lähtien. Kannoin vedet ja puut. Laitoin vateihin valmiiksi saunavedet. Heitin häkälöylyt ja puhdistin lauteet. Siivosin pesu- ja pukuhuoneen. Perheemme saunaelämyksen täydensi kiukaan yläpuolella roikkuneessa foliopussissa saunomisen aikana valmistunut saunalenkki. Juomana nautin Lahden Mallasjuoman King Colan.

Vahva taustani rakennus- ja TV-toimialalta on antanut lisäeväitä kehittää maailman parasta suomalaista saunaelämystä. Olen Sauna from Finlandin alusta lähtien ollut mukana tiimissä kehittämässä saunaelämyksen laatukriteereitä. Moniaistisuuden lisäksi sydäntäni lähellä on turvallinen saunomiskokemus. Minua kiinnostaa saunaelämys kokonaismiljöön suunnittelusta avannossa käyntiin. TV-tuottajan taustani auttaa minua ideoimaan elämyksiin yhdessä asiakkaiden kanssa osasia, jotka vaikuttavat saunojaan tunnetasolla. Minua kiinnostaa miltä löyly tuntuu.

Heitänkö vettä kiukaalle vai luonko sitä syvälle kiuaskivien uumeniin? Millaisen kylpytakin kiedon ympärilleni, kun vilvoittelen terassilla saunomisen tauoilla? Miten ja milloin nautin juomani ja ruokani?

Olen intohimoinen saunoja. Jokaisen päivän päätän rentouttavaan saunomiseen. Saunomista ennen käyn lenkillä ja saunan jälkeen teen itselleni nautinnollisen saunaherkun. Raaka-aineita vaihtelen päivittäin. Olen kaikkiruokainen. Kasvikset ovat isossa roolissa. Samoin kala. Välillä yhdistän karjalanpiirakoiden kanssa Valion kotijuustoa ja salaattia. Tulisesti maustettu kana sopii grillattujen bataattiviipaleiden kanssa. Makkarat ovat ikisuosikkejani. Grillimakkara, jossa on sulatejuustoa sisällä on salainen paheeni. Vaihtelen sinappimakuja tai nautin makkaran sinappirelishin kanssa. Wokatut kasvikset ovat uusin suosikkini.

Asiantuntijaprofiilini täydentyy vahvalla sparraajan taustalla. Luoviin aloihin erikoistuneena sparraajana taiteen ja kulttuurin maailma on minulle tuttu. Seuraan mitä muotoilussa ja arkkitehtuurissa tapahtuu. Olin 1990- ja 2000-luvulla vaikuttamassa puuarkkitehtuurin nousuun Suomessa. Olin Puu kulttuurissa ry:n hallituksen puheenjohtaja. Visuaalinen silmäni kehittyi opiskellessani elokuva- ja TV-tuotantoa taiteiden maisteriksi Taideteollisessa Korkeakoulussa, nykyisessä Aalto yliopistossa. Harrastan kulttuuria monipuolisesti. Kirjoitan aktiivisesti runoja ja mottoja. Tavoitteeni on julkaista Elä ja yritä -kirjasarja.

Moniaistisuudessa minua kiehtoo ääni- ja tuoksumaailmat. Sauna from Finlandissa vastuualueeseeni kuuluu myös jäsenhankinta. Tunnen saunayritykset ja heidän tarjontansa. Innostun ja heittäydyn sata lasissa tälläkin hetkellä elintarvikkeiden liittämiseen osaksi laajenevaa saunaekosysteemiä. Saunan terveysvaikutuksiin luetaan 2020-luvulla myös terveellinen saunaruoka. Pitkään mediassa olleena rakastan tarinoita. Kuusamon ja koko maailman paras saunaelämystuote on Saunatour, joka koostuu ikimuistoisista tarinoista ja elämyksistä. Sain kokea Saunatourin noin viitisen vuotta sitten. Upeiden ja riittävän erilaisten saunojen lisäksi mieleeni nousee herkullisia saunaruokia ja -juomia. Isokenkäisten seitsemän tähden savusaunalla nautittu porkkanakaviaari ja höyryävä mustaherkun lehdistä tehty tee. Pohjolan Pirtin paljussa syöty kermaisen täyteläinen jälkiruoka herättää vieläkin makuhermoni eloon. Iisakki Village ja Rukan Salonki loihtivat luonnon antimista suolaisia herkkuja ja ravitsevia juomia.

Olen kiitollinen monipuolisesta saunaelämysosaamisestani. Osaan luoda saunaan lempeät löylyt. Tunnen saunaelämyksen arvot. Kuuntelen asiakkaita herkällä korvalla. Tunnen globaalin saunaliiketoiminnan. Olen ylpeästi Sauna from Finlandin sauna-asiantuntija, sauna-auditoija ja hallituksen puheenjohtaja. Kokemukseeni voivat turvautua niin sauna-asiantuntijatiimimme osaajat sekä jäsenyritystemme vetäjät.”

Lue lisää Pekasta täältä.

Kurkkaa myös muut asiantuntijablogit alla olevista linkeistä!

Satu Freyberg, kansainvälistymisasiantuntija: Hyvinvointielämys Suomesta on lahjamme maailmalle

Carita Harju, toiminnanjohtaja: Suomalaisen saunan brändillä ratsastaa yhä useampi – miksei Suomi tee sitä näkyvämmin yhteistyössä?

Liity postituslistallemme!

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

  • Harvia
  • Sokos Hotels
  • Visit Jyväskylä Region
  • Sauna Capital Tampere