Asiantuntijablogisarjamme esittelee tiimimme asiantuntijat kantaaottavien blogitekstien kautta. Kolmantena vuorossa on kansainvälistymisasiantuntijamme Satu Freyberg, joka näkee suomalaisen saunaelämyksen antavan valtavasti globaaleille hyvinvointimarkkinoille.

Satu Freyberg
Satu Freyberg

“Kerrostalomme saunan pukuhuoneen oven lukkiutuminen (piti testata osaanko laittaa oven lukkoon) ja äitini vadit suojanaan hakemassa apujoukkoja. 30 km ratsastusretki tätini mökille, jossa saunottiin, uitiin ja syötiin pitkin yötä. Veneellä tehdyt retket luonnonsatamiin, saunan lämmitys ja saunasta nauttiminen, tuntikausien ajan. Minulla, kuten liki kaikilla suomalaisilla, on ihania muistoja liittyen saunaan. Muistot yhdistettynä tietoon tutkituista saunan terveyshyödyistä ja ihmisten vahvasta kiinnostuksesta omaa hyvinvointiaan kohtaan ovat vakuuttaneet minut siitä, että meillä on tuhannen taalan paikka viedä saunaosaamisemme maailmalle, isosti.

Minulla on lähes 30 vuoden kokemus kansainvälisen kaupan ja markkinoinnin tehtävistä. Osaamisellani voin täydentää yritysten resursseja ja auttaa niitä alkuun kansainvälistymispolulla. Olen työskennellyt markkinoinnin ja ulkomaankaupan tehtävissä erilaisissa yrityksissä, myös yrittäjänä. Nyt minulla on onni saada tehdä töitä suomalaisen saunan maailmanvalloituksen parissa.

Voimia yhdistämällä mennään pitemmälle

Eräs kollegani sanoi kerran minulle ”sinä Satu olet ilmiömäinen huomaamaan mahdollisuuksia ja yhdistelemään toisista kenties irralliseltakin näyttäviä asioita toisiinsa.” Vahvuutenani on saattaa uusia asioita alulle ja ihmisiä yhteistyöhön. Liittämällä voimia yhteen, yritykset menestyvät paremmin ja asiakkaat ovat tyytyväisempiä. Olen aiemmissa työtehtävissäni vetänyt monikulttuurisia tiimejä ja ollut rakentamassa ympäristö- ja koulutusalan verkostoja kansainvälisille markkinoille. Olin yli 10 vuotta myös Eurooppalaisten Kehittämisyhtiöiden Liiton, Euradan, hallituksessa. Yhteistyö yritysten, tutkimuksen ja kehittämisen parissa on minulle tuttua.

Aikoinani olin Skotlannissa töissä yrityksessä, jossa toimin osana markkinointi- ja vientipalveluita yrityksille tarjoavaa tiimiä. Näin, kuinka yritykset hyötyivät siitä, että saivat ulkopuolelta lisäpotkua ja -resursseja kansainvälistymisensä alkuun. Tämän jälkeen minulla on ollut vahva halu auttaa yrityksiä löytämään toisensa ja uusia mahdollisuuksia markkinoilta.

Koin hienon tilaisuuden, kun Sauna from Finlandin Carita oli yhteydessä ja kertoi, että nyt olisi suomalaisella saunaelämyksellä lähdettävä maailmalle. Tästä on neljä vuotta ja sillä tiellä minä olen Sauna from Finlandissa mukana, kansainvälistymisen ja markkinoinnin parissa toimien.

Saunaelämys kansainvälisille asiakkaille

Minä käyn saunassa päivittäin. Meillä on suomalaisessa saunassa käsissämme aarre, jota vertaisin Nokiaan sen suuruuden päivinä, pelialaan Supercelleineen ja muihin suomalaisen viennin tukijalkoihin. Sauna from Finlandin “Authentic Finnish Sauna Experience”- brändin avulla saunakokemus tehdään näkyväksi kansainvälisille asiakkaille. Brändin avulla pystytään saunaa markkinoimaan uudella tavalla kasvavalle hyvinvointimarkkinalle.

Moni yritys tarvitsee tukea markkinointiinsa, asiakkaiden löytämiseen, yhteistyöhön. Työaikani kuluu Sauna from Finlandin Vientiryhmän yritysten ja saunaelämyksen kansainvälisen markkinoinnin parissa. Toimin yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden ja asiakkaiden kanssa, olen ensimmäinen kontakti kiinnostuneille asiakkaille.

Työni tavoitteena on saunaelämyksen tunnettuuden kasvattaminen ja asiakkaiden löytäminen yrityksillemme. Markkinoin yrityksiä eri kanavissa, olen järjestämässä erilaisia tilaisuuksia, tarjoan yrityksille käytännön apua kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa.

Sauna sisältä
Sauna from Finland

Viestinämme on saunaelämys: ennen saunaa, saunassa ja saunan jälkeen -kokonaisuus. Laadukas elämys, joka verkostomme asiantuntemuksen kautta asiakkaille tarjotaan. Sauna from Finland avaa ovia ja toimii kokoavana verkostona, yritykset hoitavat kaupat loppuun.

Sauna-alaan kuuluu monen toimialan yrityksiä mm. saunanvalmistajia, saunatarvikeyrityksiä, tekstiilialan yrityksiä, valaistusalan yrityksiä, ihonhoito- ja kosmetiikkatuotteita valmistavia yrityksiä, matkailu- ja elintarvikealan yrityksiä. Matkailunäkökulmasta saunaelämyskokonaisuus tarjoaa merkittäviä uusia mahdollisuuksia alan yrityksille, myös kansainvälisten asiakkaiden saamiseen.

Valtiovalta mukaan tukemaan saunaelämysverkostoa

Markkinoilla on kysyntää saunaelämyksille ja tähän kysyntään on kyettävä vastaamaan. Eri markkinoilla ihmisiä yhdistää tarve rentoutua ja pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Sauna from Finlandin asiantuntijaverkosto – kansainvälisille markkinoille tähtäävä yritysjoukko, vientiryhmämme kärkenä, on vastaus näihin tarpeisiin. Meillä on toimiva koneisto, loistava verkosto, kokeneita ihmisiä.

Saksa on yksi tärkeistä markkina-alueista sauna-alan yrityksille. Anna Saraste on kirjoittanut mielenkiintoisen jutun saksalaisesta saunakulttuurista.

Hän toteaa jutussaan, että ”puritaaniset saksalaissaunojat kaipaavatkin saunakulttuurinsa sodanjälkeisiä juuria, joissa sauna tarkoittaa yhteistä hiljaista hikoilua. Suomi-viennistä vastaava Team Finland voisikin seuraavaksi miettiä, saisiko askeettisista saunoista uuden vientituotteen keskiseen Eurooppaan näitä saunojia ajatellen.”

Suomalaista saunaelämystä parhaimmillaan edustava Sauna from Finland -verkostomme ottaa mielellään vastaan tämän haasteen.

Koen, että nyt jos koskaan olisi valtiovallan tilaisuus tukea saunaelämyksen kansainvälistymistä. Sauna from Finlandin verkoston ytimen muodostavat pienet yritykset. Pienten yritysten osuus Suomen viennistä on vaatimaton ja tämän vuoksi tarvitaan valtiovallalta toimenpiteitä. Tukea tarvitaan yritysten väliseen yhteistyöhön, markkinointiin, kontaktien saamiseen ja yhteiseen näkyvyyteen ulkomailla. Yhdessä tekemällä voidaan tehdä monia asioita, joita yksittäinen yritys ei pysty tekemään. Pienet yritykset ja vähemmän kokemusta omaavat pääsevät verkoston kokeneempien jäsenten sekä Sauna from Finlandin tuen mukana nopeammin ja riskittömämmin maailmalle.

Väyliä kansainvälisille markkinoille

Satu FreybergSauna from Finlandilla on myös kansainvälinen verkosto tukemassa yrityksiä. Verkoston jäsenet uskovat suomalaiseen saunaan, tuntevat omat markkinansa ja heillä on kiinnostus itsekin ostaa suomalaisia saunaelämystuotteita. Verkostossa toimivat yritykset ovat mm. sauna-alan jälleenmyyjiä, sauna-alan verkkokauppiaita, kylpyläalan konsultteja, hyvinvointikeskusyrittäjiä.

Interbad, sauna- ja kylpyläalan suurin ammattimessu Saksassa, halusi kumppanikseen Sauna from Finlandin luomaan suomalaisen saunaelämyksen lokakuussa pidettäville messuilleen. Interbadiin rakennetaan yli 200 m2:n Saunaelämysalue, jossa esitellään saunaelämystä ja yrityksiämme.

Meille tulee tällä hetkellä runsaasti kyselyitä varsinkin pihoille sopivista saunoista. Myös saunaelämyksen eri elementit kiinnostavat. Asiakkaat haluavat valinnanvaraa. Saunaelämysalan verkostomme tarjoaa yrityksille mahdollisuuden oman liiketoiminnan kasvattamiseen ja kehittämiseen kansainvälisillä markkinoilla. Väyliä on monia ja tukea on saatavilla verkostostamme. Minä autan mielelläni, ole yhteydessä, niin jutellaan, miten pääsemme liikkeelle yhteistyössä.”

Lue lisää Satusta täältä.

Kurkkaa myös muut asiantuntijablogit alla olevista linkeistä!

Carita Harju, toiminnanjohtaja: Suomalaisen saunan brändillä ratsastaa yhä useampi – miksei Suomi tee sitä näkyvämmin yhteistyössä?

Pekka Krook, hallituksen puheenjohtaja: Maistuva ruoka kruunaa moniaistisen saunaelämyksen

Liity postituslistallemme!

Saat tietoa Sauna from Finlandin toiminnasta!

Strategiset kumppanit

  • Harvia
  • Sokos Hotels
  • Visit Jyväskylä Region
  • Sauna Capital Tampere